Kokervisie met de Diana mini

Bijzondere effecten in je foto met behulp van… een simpel wc-rolletje! Gooi aan het eind van de rol het kokertje eens niet weg, maar geef je camera kokervisie!

Puur uit nieuwsgierigheid ben ik gaan experimenteren met wc-rolletjes. Wat zou het voor een effect geven als ik er eentje om m’n lens zou zetten? Zou ik alleen de hoeken van m’n foto kwijt zijn? Zou het een mooie rafelige rand geven? Hoe lang moet het rolletje eigenlijk zijn om enig effect te hebben? Kortom: reden genoeg om wat uit te gaan proberen.

Wat heb je nodig? Simpel, een wc-rolletje, en je camera. In mijn geval een Diana mini.
Ik heb twee wc-rolletjes gebruikt om verschillende maten kokertjes te maken. Vooral omdat ik ook geen idee had wat een goede lengte zou zijn.

Van beide wc-rolletje heb ik een rand afgescheurd. Expres erg rafelig. Van de ene rol zo’n centimeter, van de andere bijna de helft.
Nu was het slechts nog een kwestie van de koker over je lens zetten, en foto’s maken!

Het effect van het korte kokertje was als volgt:

En het effect van de lange koker was:

Het effect van de door mij bedoelde rafels valt me wat tegen, maar ik vind het wel erg mooi dat het geen heel scherpe rand is.
Mij voorkeur gaat uit naar de kortere koker. Bij de lange koker valt er wel erg veel beeld weg, alhoewel het ook wel weer grappig is dat het nu lijkt alsof je door een gat in de schutting gluurt.

Verder zou je hier natuurlijk nog een heel eind mee verder kunnen experimenteren. Door de koker aan het eind wat te vervormen, zou je er een hartje van kunnen maken, waardoor hetgeen dat je fotografeert in een hartje terecht komt. Of gebruik een lange koker, maar maak extra gaten in de koker voor een gek effect. Over die gaten zou je ook nog weer verschillende gekleurde filters kunnen plakken.
Kortom: mogelijkheden genoeg met een simpel wc-rolletje!

written by kaatjeka on 2011-09-13 #gear #tutorials #camera #lens #tipster #diana-mini #oog #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #koker #kokervisie #wc-rol

More Interesting Articles