Analoog Opruimen: Hoe ik mijn negatieven bewaar

2

Nadat ik een rol of 10 volgeschoten had ontdekte ik dat het rondzwerven van losse plastic bladen en rollen met negatieven niet heel erg slim is. Ik wilde negatieven opnieuw scannen maar moest eerst door de bladen heen om uit te zoeken in welk hoesje ze zaten. En het is altijd degene die je als laatste checkt…

De oplossing was echter nog niet gelijk gevonden. Ik ben namelijk nogal een perfectionist, dus als ik iets in mijn hoofd heb wil ik het ook op die manier (altijd lachen als zulke types het meest onberekenbare fotografische avontuur dat Lomo heet induiken…)

Grootste punt in dit geval was dat ik mijn archief onafhankelijk van een PC of iets dergelijks wil hebben. Geen gedoe met een online database, spreadsheet of tekstverwerker. Gewoon lekker ouderwets iets met pen en papier. Waarschijnlijk gewoon iets met nummers op de negatiefrollen en een uitgebreidere beschrijving in een schrift.

Dat ik de registratie bij zou gaan houden in een Moleskine was voor mij al snel besloten. Ik ben al dik 7 jaar fanatiek fan van deze blanco boekjes en vind ze heerlijk praktisch.
Op een van de Moleskines met zwart kartonnen kaft heb ik met een witte pen leuk zitten kliederen en daarna nog een reepje ongebruikt negatief er op geplakt. Aan de binnenkant schrijf ik mijn contact info en een leuk aanbod voor het geval iemand het schriftje ooit vindt, dan mogen ze een rolletje vol laten schieten door me. Ik heb nu in ieder geval een registratiemiddel, nu de rest van het systeem!

Ik krijg al mijn negatieven op de rol en knip ze thuis, wat betekend dat er soms hele lange reeksen bij zitten die ook niet passen in de standaard bladen die je er voor kunt kopen. Ik heb er voor gekozen om mijn negatieven per rol weer in de kokertjes te doen waar ze uit kwamen. Opgerold staat netjes zeg maar.
Op de koker gaat vervolgens een sticker op de dop met een nummer, wat weer correspondeert met het nummer in mijn schrift.

Als laatste besloot ik toch ook een beknopte omschrijving op de kokertjes te zetten. Omdat mijn handschrift niet bijster geweldig is heb ik er voor gekozen om etiketten te kopen bij de kantoorvakhandel of een warenhuis en hierop de informatie die echt handig is geprint: Wat voor rol, de datum en de onderwerpen. Een uitgebreidere omschrijving is dan te vinden in het schrift.

Als extrabonusplusactie heb ik nog een lief klein stickertje op het kokertje geplakt waarop de camera staat waarmee de rol geschoten is.

Diana Mini & Diana F+ CMYK

De 120mm rollen waren een iets grotere uitdaging. Uiteindelijk heb ik besloten deze gewoon te stickeren en in een plastic insteekblad te laten. Ik schiet meer op 35mm dan op 120 dus het maakt niet heel veel uit.

Het verzamelen van alle rolletjes en zaken op een plek was voor mij daarna het belangrijkste en dat is vrij snel opgelost. Bij de HEMA vond ik een kartonnen ladekastje waar alles perfect in past! Uiteindelijk wil ik deze nog gaan beplakken met stickers die ik overal vandaan haal, maar nu is hij nog even helemaal ‘nieuw’. De bovenste lade is 35mm, de middelste ligt voorlopig vol met scanning masks en de onderste is 120 rollen.

written by pretletterp on 2011-09-13 #gear #tutorials #film #negatives #box #august #archive #tipster #stickers #nl #netherlands #drawers #moleskine #nederland #dutch #holland #hema #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #requested #nld #negatieven #opbergen #archief #doos #lades #registreren

2 Comments

  1. joirx
    joirx ·

    Nice! Ik moet binnenkort ook maar ff een systeempje verzinnen. Even kijken wat voor mij handig werkt, wie weet neem ik wat van jouw handige ideeën over :)

  2. pretletterp
    pretletterp ·

    Het is echt even zoeken, in eerste instantie dacht ik nog aan alles in een map en dan digitaal bijhouden, maar ik wil niet afhankelijk zijn van een stopcontact zeg maar, hahaha.

More Interesting Articles