Lomography in gesprek met de maker van '500 People in 100 Seconds'

Wij werden dolenthousiast van zijn filmpje en aan de reacties te zien jullie ook. We hebben het over Eran Amir, de maker van ’500 People in 100 Seconds. We vroegen hem het hemd van het lijf en hij werd geconfronteerd met jullie reacties. Lees hier wat hij te zeggen heeft.

De eerste foto die genomen werd voor het filmpje.

We wilden jullie alles laten weten over de maker van 500 People in 100 Seconds dus we stuurden hem de link naar jullie reacties en stelden hem wat vragen.

Wat is je naam en waar woon je?
Ik heet Eran Amir en ik woon in Jerusalem, Israël.

Wat voor baan heb je en is dat wat je het liefste doet?
Ik heb nu even een pauze maar normaal werk, reis en studeer ik.

Kun je me wat vertellen over je project??
Het project bestaat uit twee delen, het video- en het animatiegedeelte. Ik kwam op het idee voor het project toen ik naar de CD ‘Malinkovec’ van de Balkangroep ‘Maxmaber Orkestar’ luisterde. In februari ontmoette ik Max Jurcey (een lid van de groep en de componist van het liedje die ik voor mijn video heb gebruikt) tijdens een reis door Europa. Ik bleef maar luisteren naar hetzelfde nummer van de cd en ik wist al snel dat ik bij dit liedje een video wilde maken. Het nummer klonk theatraal en circusachtig en dit zorgde voor de basis van mijn film.

Waar haalde je de inspiratie voor je video vandaan?
Ik ben een enorme YouTube fan, eigenlijk al vanaf het moment dat de site werd opgericht. Hierdoor kon ik de stop-motionvideo’s eigenlijk niet missen. De twee grootste inspiratiebronnen waren de filmpjes van BLU en PES. Er is gewoon iets onbeschrijfelijk tofs aan de effecten die je met deze techniek kan behalen. Je hebt er geen dure apparatuur voor nodig (gewoon bloed, zweet en tranen, want het is veel en zwaar werk).

Hoe kreeg je het voor elkaar om een stop-motion in een stop-motion te maken?

Eigenlijk is het een misverstand dat mijn video een stop motion in een stop motion is. Ik heb namelijk het binnenste gedeelte van de video gefilmd en daarna in stukken geknipt. Deze stukjes heb ik daarna afgedrukt (meer dan 1.600 foto’s!). De doos met foto’s woog uiteindelijk 15 kilo.

Hierna kwam het lastige gedeelte. Iemand aanspreken voor mijn video bleek moeilijker dan ik dacht. De eerste twee dagen heb ik dan ook gewoon maar een beetje rondgedwaald want ik durfde niemand aan te spreken. Ik besloot op de derde dag dat ik pas naar huis mocht als ik tien keer achter elkaar afgewezen werd. Nadat ik die mentale barrière overwonnen had, fotografeerde ik ongeveer vijftig mensen per dag en ronde ik mijn project binnen tien dagen af.

Nadat ik eenmaal door had hoe ik mensen het best kon benaderen (het was een soort snelcursus socialiseren), vond ongeveer 95% van de mensen het goed om gefotografeerd te worden. (Belangrijke tip: vraag mensen nooit of ze even tijd voor je hebben voordat je hebt uitgelegd wat je wil gaan doen). Na vijf dagen op pad geweest te zijn kreeg ik last van ontstoken amandelen doordat ik iedere dag in de felle zon had gelopen en doordat ik uren had gekletst met mensen. Hierdoor liep ik vijf pijnlijke en lange dagen achterstand op.

Het monteren van het materiaal was minder moeilijk dan iedereen denkt. Het is eigenlijk gewoon de foto’s in de goede volgorde plaatsen en daar weer een muziekje en geluideffect onder zetten. Er zat meer werk in de voorbereiding. Ik heb ervoor gezorgd dat alles goed bij het ritme van de muziek zou passen. Ik heb overigens géén green screen gebruikt voor mijn project. De foto’s zijn onbewerkt gebleven.

We lieten Eran jullie reacties lezen waarop hij zei: “Ja ik heb de pagina met de leuke reacties gezien, het is geweldig!”

2011-09-05 #lifestyle #stop-motion #youtube #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #500-people-in-100-seconds #eran-amir
translated by marissa

More Interesting Articles