Guča festival, hoe Balkan wil je het hebben?

Tarataratatataaaaaa… als je er eenmaal bent is er geen ontsnappen meer aan, overal blaast de vrolijke gypsie muziek je oren in. Welkom op het Guča trompet festival, het grootste muziekfeest van de Balkan! Elk jaar wordt er in augustus een week lang dag en nacht uitbundig gefeest. Deze 51e editie van het Guča festival is (volgens onofficiële bronnen) door 900.000 mensen bezocht. Yep, dat is 16 keer Lowlands! Wtf?!

Gemaakt door annais

Decor: het gelijknamige Guča, in de Dragačevo vallei in het westen van Servië. Een stadje dat de rest van het jaar niet meer dan 2000 inwoners kent, met een paar straten vol lieve houten huisjes die samen wat weg hebben van een ski oord. Soundtrack: opzwepende fanfaremuziek, met een ereplaats voor veel trompetten, vooral gespeeld door zigeuners. Klapstuk: een prestigieuze fanfarewedstrijd aan het einde van het festival. De winnaar krijgt aanbiedingen voor de best betaalde bruiloften en kan rekenen op westerse interesse.

Ter illustratie even een quote van de engelse party website thisisthelife.com: “Forget Glastonbury, Reading, Burning Man and Coachella: the wildest music festival on earth is a cacophonic and crazy brass band festival that takes place every summer in the tiny Serbian town of Guča in the western region of Dragače”. Ook Miles Davis bezocht Guča en zou hebben verzucht: “I didn’t know you could play trumpet that way”.

Gemaakt door annais

Guča ligt op drie uur rijden van Belgrado. Je hoeft geen bus te nemen, je blijkt er ook makkelijk liftend heen te kunnen. Liften is niet ongebruikelijk in Servië; ik had zelfs het geluk al bij de eerste poging een rechtstreekse lift te kunnen ritselen! Een Italiaans stel was al een tijdje onderweg vanuit Florence, kruiste ons pad op een tactisch moment, en had nog wel plek in hun camper.. dus daar gingen Miguel, een Portugese vriend, en ik!

Eenmaal aangekomen in het stadje mochten we in de tuin van de Servische Johnson kamperen, tussen de hooibalen en naast zijn kippen. Drie geïmproviseerde douches en toiletten prijkten in zijn achtertuin, en bleken prima dienst te doen. Er werd overal verspreid in en om Guča gekampeerd; locals verhuren massaal hun woonkamer of kampeerplekken in de tuin. Omdat de temperatuur de 30 graden makkelijk oversteeg, werd de rivier massaal ter verkoeling opgezocht. Wel zo lekker na al dat sproeien met bier en rakija.

Gemaakt door annais

Het officiële gedeelte van het Guča festival bestaat uit drie delen: 1) het openingsconcert op vrijdag – met voorgaande winnaars die elk drie nummers mogen vertolken terwijl volksdansers in mooie gebreide outfits ‘kolos’ en ‘oros’ dansen voor een opgehitst publiek, 2) het zaterdagnacht concert en 3) de grote brass band competitie op zondag.

Gemaakt door annais

De orkestars (oftewel fanfares) trekken onophoudelijk door Guča, ze maken rondes van restaurant naar biertent en over de braderie die zich uitstrekt over het stadje. Het zijn voornamelijk zigeuners, die normaal vooral op zigeunerbruiloften spelen. Naast fanfares zijn er ook folkloristische modeshows, Servische volkssporten, en de vertolking van een typische gypsie bruiloft. De braderie is als een ander universum. Er zijn kraampjes met zuurkool, cevapcici, lammeren aan het spit, illegaal gekopieerde CD’s, tangaslipjes, gebreide wintertruien, tractoren, kettingzagen (waarom niet? er lopen slechts 900.000 beschonken bezoekers langs) en bizarre Servische folklore: orthodoxe iconen, cetnik-baretten en shirts met ‘helden’ als Milosevic, Mladic en Karadzic. Overal klinkt zigeunerpop van Goran Bregovic die zondag zelf zal komen optreden. Hij is bekend van muziek uit o.a. de hysterische, absurdistische Balkan film Black cat, white cat. Favoriet is het militaristische nummer Kalasnjikov. “Boom, boom. Cigani! Stoj!”

De trompet is het nationale instrument van Servië; een traditie die terugvoert naar de Ottomaanse overheersing maar vooral in Zuid-Servië nog veel bruiloften en begrafenissen opluistert. Roma muzikanten zijn er het beste en meest innovatief in. Ze zijn de favoriete zondebok voor alles wat mis is in Servië. Behalve als ze muziek spelen, op Guča. Dan worden ze wel gewaardeerd door de meeste – beschonken – Serviërs. Sommigen zien Guča graag als festival van authentieke Servische muziek. Maar het blijkt een mix van invloeden uit de hele Balkan, plus die van de Roma uit Rajasthan, Azerbeidzjan en Georgië – het culturele erfgoed van deze regio.

Gemaakt door annais

De ‘grande finale’ is het nachtconcert in het immense stadion op zaterdag. Picture this: een enorm podium, tribunes vol mensen, een lichtinstallatie, camera’s die over het publiek zoeven en continu camerageile reacties bij het publiek opwekken, een muur van boxen en duizenden mensen gewapend met fluitjes, plastic trompetten en vlaggen. Geen pop of rock, maar keiharde fanfaremuziek. Na middernacht worden er massaal kringen gemaakt van mensen die hand in hand dansen op een eindeloos voortdenderend ritme. De opgetutte meisjes met reageerbuisjes rakija die hun waar verkopen in het publiek zorgen dat hun promillage goed op peil blijft.

Traditioneel klapstuk is de fanfarecompetitie op zondag. De brass bands treden een voor een aan, in kostuums met traditionele krulschoenen. Veertien (!) fanfares mogen hun liedje laten horen, met tussendoor veel onbegrijpelijk Servisch geklets door de microfoon. Het is een rare ervaring, om urenlang in het publiek te staan en te wachten tot het winnende orkestar is omgeroepen. Dan volgt het optreden van de beruchte Goran Bregovic. Het is een teleurstelling dat hij maar even speelt. Maar stiekem kon ik toch al geen trompet meer horen.. Miguel en ik pakken na afloop onze backpacks en verlaten in de schemer het stadje, waar een veldslag lijkt te hebben plaatsgevonden. Terwijl de Servische jongeren voor de laatste wilde nacht massaal overschakelen op turbofolk, steken wij onze duimen in de lucht. Dat wordt afkicken van een overdosis trompetten!

Maak je klaar om koers naar zee te zetten met de nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgevoerd met een spectaculaire groothoeklens, meervoudige belichting mogelijkheden en een handige terugdraaihendel – alles wat je nodig hebt voor maximaal analoge fotografie plezier! Bestel nu je eigen La Sardina camera!

written by annais on 2011-08-29 #places #festival #location #nederland #dutch #holland #folklore #fanfare #brass-bands #gypsie #trompet #balkan #muziek #nld #instrumenten #art-and-culture #guca #servie #zigeuner

More Interesting Articles