Invloedrijke foto's: John Lennon en Yoko Ono, 1980 door Annie Leibovitz

Dit vrijmoedige en beruchte portret van echtgenoten John en Yoko heeft hun relatie zeker onsterfelijk gemaakt. Krachtig en intens, net als hun liefde voor elkaar.

foto via jimlind.com

In december 1980 werd Annie Leibovitz aangesteld om John Lennon en Yoko Ono te fotograferen. Leibovitz was toen hoofdfotograaf bij Rolling Stone. Aanvankelijk wilde ze alleen John fotograferen, maar John stond erop dat Yoko ook op de cover zou komen. Annie besloot een soortgelijk portret te creeëren als dat op de albumhoes van “Double Fantasy”:http://ecx.images-amazon.com/images/I/51KnDnF4pOL.SS400.jpg stond. Ze stelde voor dat de twee geliefden naakt zouden poseren.

Yoko stond niet te springen om uit de kleren te gaan. Ze wilde wel haar topje uittrekken, maar haar broek moest aanblijven. Annie, een beetje teleurgesteld, vroeg haar daarop om haar kleren dan maar allemaal aan te houden. John, die al uitgekleed was, ging naast Yoko liggen en kroop dicht tegen zijn volledig geklede vrouw aan. Annie legde het moment snel vast met een polaroid camera. De drie wisten meteen dat dit dé foto was. Annie had hun relatie perfect vastgelegd, aldus John en Yoko.

Enkele uren na de fotoshoot werd John neergeschoten voor zijn apartement… Om de voormalige Beatle te herdenken, werd de foto in januari 1981 op de cover van de Rolling Stone geplaatst. In 2005 werd die door de American Society of Magazine Editors uitgeroepen tot beste cover van de laatste 40 jaar.

Ken je andere invloedrijke foto’s? Post een link naar de foto in de comments – en als je het weet, zet dan de naam van de fotograaf en het jaar waarin de foto genomen is erbij.

Met onze Invloedrijke Foto’s columns willen we de meest invloedrijke analoge foto’s uit de geschiedenis in het zonnetje zetten. De foto’s die we hiervoor uitkiezen worden wegens hun compositie, onderwerpkeuze of artistieke waarde beschouwd als iconen.

written by basterda on 2011-08-29 #lifestyle #classic #iconic #netherlands #john-lennon #nederland #dutch #holland #nld #influential-photographs-series #annie-leibovitz #yoko-ono
translated by marije

More Interesting Articles