Klikken met die camera – dubbele exposures voor dummies

Ik vergeet wel eens dat je meer kan met de Holga, dan alleen maar dromerige foto’s maken met mooie vignetten. Soms moet ik mezelf er echt toe zetten nogmaals te klikken, bang als ik ben om een foto te verpesten. Maar ja, als je een beetje nadenkt bij wat je doet, kan je heel goed leren van je fouten.

Credits: pinkpix

Bovenstaande foto is toch wel echt mijn trots als het gaat om dubbele exposures. De kracht van de optische illusie. En het is stiekem eigenlijk zo simpel!
Maak een foto van iets met een interessante structuur en een foto van iets wat je als middelpunt wilt gebruiken en je bent er al. Het lijkt een beetje alsof ze in elkaar overlopen.

Morf:

Credits: pinkpix

Een bankje lijkt wel in het park te groeien, twee auto’s worden één en je ziet geen verschil meer tussen struik en gras. Zo makkelijk, en toch zo’n gaaf effect!

In de wolken:
Door één van je onderwerpen van een dubbel shot een bewolkte lucht te laten zijn, lijkt het andere onderwerp te vliegen.

Credits: pinkpix

Schudden:
(n.a.v. de Quickie Tipster Shake it! /Schudden maar! )

Credits: pinkpix

Hier even een vergelijking tussen een niet- en een wel geschudde foto. De kleuren zijn nog even mooi, alleen de eerste heeft een extra effect.

Tilt
Door je camera te draaien tussen foto’s door kan je ook bizarre effecten krijgen. Het meest opvallend worden je foto’s met een duidelijke scheiding van horizon en object. Vergelijk deze huizen in Parijs (weinig contrast) met het torentje van de Notre Dame (veel contrast)

Credits: pinkpix

Vergeet niet dat je film snel overbelicht raakt, dus zet altijd je camerainstelling op ‘zonnig’, dan vangt je film sowieso al minder licht.

Credits: pinkpix

Random
Lukraak over elkaar heen schieten is ook gewoon leuk.

Credits: pinkpix

De Holga 135BC geeft je foto’s een mysterieuze look. “BC” staat voor “Black Corner”, want dat is wat deze camera toevoegt aan je foto: geweldige schaduwachtige vignetten. Bekijk deze mysterieuze schoonheid in onze Shop!

written by pinkpix on 2011-08-29 #gear #tutorials #camera #tutorial #mx #multiple-exposure #tipster #double-exposure #netherlands #holga #nederland #dutch #holland #dx #nld #dubbele-belichting #meervoudige-belichting

More Interesting Articles