Negatieven verbinden

Heb jij ook negatieven liggen waar je niets mee doet? Of negatieven van foto’s die toch niet helemaal zijn geworden zoals je had gehoopt?
Tijd om die eens met elkaar in een blender te gooien en een nieuw kunstwerk te maken!

Ik heb nogal veel negatieven in huis en hoe jammer het ook is, veel daarvan zijn niet helemaal hoe ik ze in mijn hoofd had. Mijn idee was om deze negatieven te verbinden met elkaar en ik heb ontdekt dat iedereen dit kan, met een beetje geduld dan.

Verbinden (splicen in het Engels) zal je negatieven onherroepelijk stuk maken. Zorg dus dat je echt 100% zeker weet dat je dat ok vind voor je er mee begint!

Je hebt nodig:

  • Negatieven die verknipt mogen worden
  • Knipapparaten (scharen, nagelknippertje, perforator, van die hobby vormpjes, alles wat door negatieven heen kan knippen in principe).
  • Doorzichtig plakband
  • Een scanner

Hoe ‘splice’ je:
1. Kies twee negatieven die je samen wilt smelten. Denk hierbij na over wat je wilt bereiken. Wil je een visueel contrast, concept art, subtiele veranderingen, etc.
2. Leg de negatieven op elkaar en plak ze aan de buitenkant vast (zodat ze niet bewegen).
3. Ga los met je knipgereedschappen.
4. Haal de negatieven van elkaar, maar houd ze wel gescheiden van elkaar zodat je weet wat waar zat.
5. Ruil stukjes van de ene negatief met de andere, als een soort puzzel.
6. Plak het geheel vast en scan het in.

Tadaaaaa, je hebt zojuist je eerste negatief gespliced!

Uiteindelijk krijg je wat overlap en ruimte in je splice; de overlap is wit op de scan en de ruimte wordt zwart. Op zich niet verkeerd, het benadrukt het home-made idee van de splice.

Je kunt eindeloos varieren met splicing, let alleen op dat je jezelf niet in je vingers knipt!

written by brendamanthe on 2011-08-22 #gear #tutorials #tipster #dianaf #netherlands #scanner #nederland #dutch #holland #splice #handicraft #nld #gupexperiment #verbinden #doe-het-zelf #negatief #lomography100-redscale #knippen
translated by pretletterp

More Interesting Articles