Lekker Hollands: HEMA 400CN 35mm

7

Er is één ding dat ik mij heel erg goed kan herinneren uit mijn jeugd: de zaterdagmiddagen waarop ik met mijn moeder naar de HEMA ging om foto’s op te halen! Eén van de dingen die ik als eerste gedaan heb op het moment dat mijn Diana CMYK binnen kwam, was weer naar die vertrouwde HEMA, want daar verkopen ze vást nog wel filmrolletjes!

Foto: PretletterP

En hoezee! De HEMA verkoopt nog steeds rolletjes. 200 en 400 ISO kleurennegatief is er nog te verkrijgen en de prijzen zijn op zijn HEMA’s vrij laag. Voor een pak met 3 rolletjes betaal je € 6,- (200 ISO) of € 7,50 (400 ISO). Daar zitten dan ook 3 bonnen bij voor gratis ontwikkelen indien je de rolletjes bij de HEMA af laat drukken.

Na het volschieten van 2 rolletjes en inscannen van de negatieven zijn mij een aantal dingen opgevallen.
Het eerste rolletje was er één waarmee ik vrij veel felle kleuren heb geschoten vanaf een graffiti bord dat vlakbij station Sloterdijk staat. Met mijn Diana, een aantal lenzen en wat experimenteren heb ik een leuke reeks foto’s voor elkaar gekregen waarvan je hier het resultaat kunt zien. Het effect met de 35mm achterkant en de sprocket gaatjes is erg leuk in combinatie met de overduidelijk aanwezige tekens aan de zijkanten van de negatieven. Lekker industrieel.

Foto’s: PretletterP

Opvallend is dat het rolletje nogal schizofreen omgaat met felle kleuren.
Hij raakt snel verzadigd en toont ze feller en heftiger dan de realiteit is. Ik ben dol op felle kleuren en het geeft naar mijn mening een typische ‘lomoficatie’ van de foto’s weer.

Foto: PretletterP

Nadat ik een rolletje half frames van mijn vakantie in Tsjechië had laten ontwikkelen, viel me nog iets op. Bij helder weer, maar weinig zon, worden de foto’s een beetje ‘grauw’. Ook een heel erg mooi effect en het haalt, vind ik, die enorme oostblok vibe naar boven in de foto’s.

Foto’s: PretletterP

Onderstaande half frame foto is een goed voorbeeld van het contrast in de rolletjes van de HEMA. Aan de linker kant zie je een foto van een Tsjechische boerderij. Ietwat flets en grijs, terwijl de rechter afbeelding van een haakwerkje (in limoen groen en fluoriscerend paars) juist van het scherm af spat.

Foto: PretletterP

Het afdrukken bij de HEMA heb ik nog niet aangedurfd (net even iets te bang dat ze verkeerd snijden), maar ik begrijp dat ze bij de HEMA in de Kalverstraat op zich goed overweg kunnen met ‘rare’ rolletjes, dus dat experiment wil ik later nog een keer aangaan.

written by pretletterp on 2011-08-15 #gear #film #35mm #review #cn #400 #400iso #netherlands #nederland #dutch #holland #hema #nld

7 Comments

 1. marije
  marije ·

  Leuk stuk! Meteen even wat Hema film uit mijn filmkoffertje opgedoken en in mijn LC-A gestopt. :)

 2. pinkpix
  pinkpix ·

  Ik ben en blijf ook fan van de Hema inderdaad!

 3. mloesm
  mloesm ·

  De Hema rolletjes zijn goedkoop en wel prima inderdaad! Ik vind zelf juist de kleuren niet altijd even mooi uitkomen... Maar je kan je foto's er heel goed laten ontwikkelen hoor. Helemaal bij de HEMA Kalverstraat, hoewel ik bij andere locaties ook nooit problemen heb gehad. Ze ontwikkelen bij de Kalverstraat trouwens ook dia-rolletjes als film-rolletjes, handig! Je kan verder aangeven dat je de foto's niet geknipt wil hebben: kan je dat zelf thuis doen.

 4. nienshoot
  nienshoot ·

  Ik laat mijn rolletjes altijd ontwikkelen bij de Hema. Uitsnijden doen ze ook prima. Maar altijd als ik daar kom zijn de rolletjes vaak al uitverkocht!

 5. pretletterp
  pretletterp ·

  @mloesm: Toptip! Ik was inderdaad ook nog op zoek naar een niet knippende ontwikkelaar (lekkere zin zo....) Wel heel erg gaaf dat ze dat op de Kalverstraat ook begrijpen en kunnen/willen :)

  @nienshoot: Ik loop vaak tegen hetzelfde aan bij de HEMA's die in de binnenstad zitten. Vaak haal ik rolletjes bij het filiaal in West (Kinkerstraat). Maar ik maak er ook een gewoonte van om, als ik bij een HEMA ben, even te kijken of ze rolletjes hebben en dan gewoon een pakje mee te nemen.

 6. pinkpix
  pinkpix ·

  In dit soort gevallen baal ik dat ik bij Rotterdam woon, in plaats van Amsterdam. Maar bij mijn Hema (in Schiedam) heb ik eigenlijk ook nooit issues gehad. Vorige keer had ik zelfs een rolletje X-pro chrome laten ontwikkelen, geschoten met m'n Diana Mini en ze hadden zelf bedacht dat knippen geen goed plan was, gezien een paar pogingen tot panorama enzo. Plaatsvervangende trots!
  (al wil ik wel graag dat ze ook cross-processen, maar ik durf niet zo goed een diarolletje in te leveren en aan te kruisen dat het een kleurnegatief is. Zou het zo zonde vinden als ze het dan gewoon als dia ontwikkelen... alhoewel... wat zou er gebeuren als je de info op het rolletje een beetje wegkrast zodat niet meteen duidelijk is wat voor rolletje het is?)

 7. pretletterp
  pretletterp ·

  @pinkpix : Ik heb onlangs bij de HEMA (wehehe, altijd die HEMA maar...) een pak met etiketten gekocht, daarna heb ik in word gewoon een etiketje ontworpen met daarop in koeieletters hoe het rolletje ontwikkeld moet worden.
  Dit omdat ik bang was dat alleen aankruizen en zeggen dat het C41 moet worden verwerkt niet genoeg zou zijn bij de fotozaak.
  Die etiketten plak ik vervolgens op het filmrolletje bij het inleveren, tot nu toe is dit altijd goed gegaan (stuk of 9 xpro rolletjes verder, waarvan 5 geen lomo rolletjes)

More Interesting Articles