Lady Grey, een klassieke dame

Op het moment dat ik mijn ringflitser eindelijk kon gaan bestellen, bleek Lomography met 2 nieuwe filmtypes op de proppen te zijn gekomen voor de 35mm camera’s: Lady en Earl Grey. Ik ben dol op zwart-wit fotografie en was op zoek naar een degelijke rol die op ISO400 kan schieten. Daar is Lady Grey in ieder geval goed in geslaagd!

Foto: PretletterP

Ik ben altijd wat huiverig met zwart-wit film. Al snel worden de nuances die je in kleur vindt een effen vlak grijs, en als de belichting net even fout ingeschat is wil een foto nog wel eens ‘mislukken’. Hoewel ik bij lomografie niet van mislukkingen wil spreken, alleen van onverwachte uitkomsten.

Lady Grey snapt het verschil tussen zwart-wit en grijs. Wat ik daarmee wil zeggen is dat Lady Grey de nuances van kleuren erg goed vertaalt naar grijstinten in plaats van massief donkere vlakken te produceren. Dit viel mij vooral op tijdens een wandeling in Amsterdam, een kleurrijke stad die zich altijd mooi leent voor stadsgezichten.

Foto’s: PretletterP

Ook met donkerdere situaties kan ze goed uit de voeten. Tijdens mijn vakantie in Tsjechië heb ik een beenderenkerk bezocht waar erg weinig licht was. Geen idee of mijn Diana flitser voldoende zou zijn (had ik die ringflitser nou maar in mijn tas gemikt!). Toch heeft Lady Grey het licht heel erg goed opgepikt!

Foto’s: PretletterP

Ook dubbele belichtingen trekt Lady Grey prima. Waar sommige zwart-wit rolletjes nog wel eens aan contrast en definitie verliezen, heeft Lady hier vrij weinig last van. De afbeeldingen lopen wel iets subtieler in elkaar over dan bij kleurenfilm, maar juist dat geeft weer een mooi dromerig effect, vind ik zelf.

Foto’s: PretletterP

Portretfoto’s en close-ups gaan ook goed met de grijze dame. Een goede instelling van de camera (in dit geval een Diana Mini) is eigenlijk al het halve werk. Lady Grey pakt daarna net de juiste hoeveelheid licht mee om een heldere en fijne foto af te leveren.

Foto’s: PretletterP

Lady Grey levert wat ze beloofd. Een stijlvolle rol met klassieke grijstinten die samen met een goede camera en lomograaf een prachtig plaatje kan leveren.

Lomography’s Lady Grey is een lieflijke 400 ISO zwart-wit film die je foto’s klasse en elegantie geeft. Wil je actiefoto’s maken of plaatjes schieten onder slechte lichtcondities? Dan is Lady Grey de film voor jou. Bekijk onze voorraad Lomography films hier.

written by pretletterp on 2011-08-15 #gear #film #35mm #review #grey #white #black #400 #lomography #netherlands #nederland #dutch #holland #lomografie #wit #zwart #nld #grijs #lady-grey

More Interesting Articles