Tsjechisch Griezelkerkje is WIN!

Vergezeld door mijn beste vriendin, Diana Mini en een splinternieuw rolletje Earl Grey heb ik kneiterhard de toerist uitgehangen in Tsjechie deze ‘zomer’. Eén van de meest indrukwekkende zaken die we tegen kwamen was een begraafplaats in de stad Kutná Hora, 70 km bij Praag vandaan. Tsjechen zijn sowieso nogal dol op kerkjes, elk gehucht heeft er minimaal één, viel mij op in mijn vakantie. Maar het beenderenhuis van Sedlec is wel heel erg bijzonder.

Foto: PretletterP

Rond 1200 is volgens verhalen een handjevol heilige aarde meegegaan met een abt die deze aarde vervolgens over de begraafplaats van de kerk heeft uitgestrooid. De grond werd hierdoor heilig verklaard waardoor men graag op deze begraafplaats te ruste wilde worden gelegd. En niet alleen Tsjechen, ook Polen, Duitsers en Nederlanders waren bereid om een eindje om te fietsen voor deze gewilde plek.
Veel van de huidige graven zijn redelijk modern, je kunt nog steeds een plekje reserveren bij de begraafplaats, en er liggen veel familiegraven waar nog gebruik van gemaakt word.

Foto’s: PretletterP

De begraafplaats van Sedlec heeft het door de eeuwen heen druk gehad. In de middeleeuwen heeft de begraafplaats ruim 30.000 lijken moeten ‘verwerken’, doordat de pest door Europa raasde. Rond 1500 kwamen hier ook nog alle slachtoffers van de Hussietenoorlogen bij.

Foto’s: PretletterP

In de vroege 15e eeuw is in het midden van de begraafplaats een gotisch gebouw neergezet, waarbij veel graven geruimd moesten worden. De botten die hierdoor naar boven kwamen zijn gesorteerd en tijdelijk opgeslagen.

Het gotische gebouw is uiteindelijk bekend geworden als de ‘Kostnice’, wat Tsjechisch is voor Beenderenhuis. In de 19e eeuw heeft een vorstenfamilie het kleine gebouw en de kerk gekocht en een lokale houtbewerker gevraagd of hij het interieur van de kerk bij kon werken.

De geheel eigenzinige interpretatie die Frantisek Rint hieraan gegeven heeft kun je vandaag de dag nog bewonderen in de Kostnice van Kutná Hora

Foto’s: PretletterP

Kostnice Kutná Hora

written by pretletterp on 2011-08-15 #places #location #czech-republic #netherlands #nederland #dutch #holland #nld #tsjechie #kostenice #bonechurch #beinkirche #bottenkerk #kutna-hora

More Interesting Articles