Terug in de tijd

Heb je even genoeg van de snelle moderne samenleving? En heb je zin om even een stapje terug in de tijd te doen? Dan is het Openluchtmuseum in Arnhem daar de perfecte plaats voor.

Soms heb ik het gevoel dat de wereld te snel gaat. Iedereen rent van hot naar her, meer werk, de nieuwste gadgets. Altijd moet er meer, moet het sneller en kopjes thee en ‘bakkies’ koffie moeten ingepland worden. Op zulke momenten, als ik even genoeg heb van mijn computer, mijn werk en de gejaagdheid, verdwijn ik het liefst even een paar uur in de geschiedenis.

Hier in Arnhem, aan de rand van de stad, staat het Openluchtmuseum, boven op een heuvel, midden in het bos. Of eigenlijk, het bos is in het museum. Het museum zelf is een verzameling van oude huisjes, een oude molen, en boerderijen uit verschillende perioden van de Nederlandse geschiedenis.

In het weekend en tijdens de vakanties wil je er eigenlijk niet zijn, want dan is het ontzettend druk. Overal lopen toeristen en ouders met kleine kinderen. Maar als je op een werkdag gaat, met een klein beetje regen, heb je het museum bijna voor jezelf alleen.
Ze verkopen brood en kaas, allemaal op ambachtelijke wijze gemaakt. Ze hebben kruiden, ouderwetse snoepjes waarvan de meeste kinderen nog nooit gehoord hebben, en een molen waar papier gemaakt wordt. Overal zijn boerderijdieren, de vijvers zitten vol met (jonge) kikkers en er is een grote kruidentuin.

En het mooiste? Je lomo- of vintage camera is precies in stijl.
“Foto’s aan het maken?” vroeg een van de medewerkers van het museum aan me.
“Ja, met mijn vaders oude camera”, zei ik en hield de Pentax ME Super omhoog. “Er moet nog echt een rolletje in.”
“Oh echt? Dat hoor je niet vaak meer, tegenwoordig is alles digitaal. En in zo’n museum dan past het wel echt hè?”

Voor meer informatie, klik hier

written by luthien on 2011-08-15 #places #location #netherlands #nederland #dutch #holland #oud #bos #dieren #nld #geschiedenis #arnhem-museum #ontsnappen-uit-de-stad #huizen #huisjes #openluchtmuseum
translated by luthien

More Interesting Articles