Tijd om de regels te vergeten

Waarom mensen moeten durven te experimenteren met fotografie in plaats van eerst de regels te leren.

Voor mij betekent fotograferen je emoties, verhaal en gevoel tonen. Je maakt een momentopname. Wanneer je dan jaren later de opname weer in je handen neemt, wordt je voor even weer meegenomen naar het verleden.

Ik hield er altijd al van om fotografie met mijn werk te combineren en ik heb eigenlijk nooit de moeite genomen om een spiegelreflexcamera te gebruiken. Ik begrijp dat het belangrijk is om alles te weten te komen over composities, belichting en andere fotografierichtlijnen. Maar wanneer ik een foto maak terwijl ik die richtlijnen probeer toe te passen, verlies ik mijn emotionele verbondenheid met deze ‘professionele’ beelden.

Het is niet zo dat ik geen respect heb voor mensen die op deze manier fotograferen. Het is meer dat ik zelf niet zoveel voel voor deze vorm van ‘perfecte’ fotografie. Ik vind dat een ‘goede’ foto geen perfecte belichting, kwaliteit en compositie hoeft te hebben. Ook mag een foto van mij best overbelicht, onscherp zijn of zelfs lichtlekken bevatten. Juist deze ‘imperfecte’ beelden vind ik het mooist.

Toen een docent mij een alternatieve foto liet zien, was ik sprakeloos. Een kopie van een tijdschrift was overgebracht naar handgemaakt papier met een opvallende textuur. Het versleten oppervlak en de zachte kleuren hypnotiseerden me en zorgden ervoor dat ik zoveel mogelijk foto’s wilde overbrengen naar de meest opvallende materialen.

Ik geloof dan ook dat kwaliteit van muziek, kunst of een boek niet te beoordelen is door de complexiteit van het onderwerp. Het is eerder te beoordelen door te kijken hoe goed de maker ervan zijn of haar boodschap en emotie kan overbrengen naar de ontvanger.

Het heeft veel lef gekost, maar een paar maanden geleden heb ik de regels van de fotografie bij het grof vuil gezet en ingeruild voor een goedkope, plastic camera. De tijd die je steekt in het leren van de richtlijnen van fotografie en het begrijpen van ingewikkelde camera’s kun je veel beter besteden aan zoveel mogelijk fotograferen met een camera die minder kost en waarmee je foto’s kunt maken die waarschijnlijk unieker zijn dan foto’s van de duurste camera’s op de wereld.

Velen zullen het niet met me eens zijn, maar ik geloof gewoon niet dat er zoiets bestaat als een ‘professionele’ fotograaf. Ja, er zijn mensen die betaald krijgen voor het maken van foto’s. Ze hebben waarschijnlijk een fotografieopleiding afgerond en oneindig veel boeken gelezen over belichtingen en composities, maar voor mij gaat het niet om de bekwaamheid. Voor mij is het belangrijk dat de fotograaf communiceert met zijn ontwerp. Ik geloof dat fotografie, net zoals kunst, subjectief is voor ieder individu.

En gaat kunst juist niet over het verbreken de regels?

Mijn grootste angst is kwijt raken van mijn passie door vast te lopen tijdens het volgen van mijn eigen theorie en regels. Nooit wil ik de passie om te experimenteren verliezen. 99% van je eigen werk zal niet briljant of prijswaardig zijn, maar dan blijft er altijd nog die ene procent die wel bijzonder, origineel en adembenemend is. Simpelweg omdat je de regels niet hebt gevolgd.

Wees dapper, vertrouw op je eigen kennis en omarm je innerlijke kind. Blijf kritisch en maak iets dat helemaal van jou is!

written by creativediarist on 2011-08-15 #lifestyle #free #play #experiment #rules #photography #netherlands #experimentation #nederland #dutch #holland #fotografie #nld #handbook #handleiding #handboek #uitproberen
translated by marissa

More Interesting Articles