Pluk de Nacht: Het is Zomer!

Op het jaarlijkse filmfestival Pluk de Nacht wordt ieder jaar bijna twee weken lang iedere avond, na zonsondergang, een korte én een lange film gedraaid. Hoewel de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de kleding van de bezoekers van het festival niet bepaald zomers aandoen, hangt er op het filmfestival Pluk de Nacht toch een zomerse sfeer.

Op het Stenen Hoofd, een stukje land aan de het IJ met uitzicht op de silodam, verrijst één keer per jaar een open lucht bioscoop omringd door barretjes en gezellige mobiele eettentjes. Voor diegenen die in augustus niet op vakantie zijn is Pluk de Nacht de perfecte locatie voor een zomerse avond uit.

Op ‘Pluk’ draaien niet de blockbuster films van dit moment, maar juist wat onbekendere – en soms zelfs vrij obscure – films. En dat is één van de vele aspecten van het festival die ik zo leuk vind. De organisatoren van Pluk de Nacht, die het festival dit jaar voor de 8e keer organiseren, wilden hun enthousiasme over de films die ze op filmfestivals in het buitenland zagen delen met hun vrienden, maar die films werden niet getoond in de reguliere bioscopen. Daarom besloten zij een eigen festival te organiseren. Iedere avond laten ze ook een korte film zien, een genre wat naar mijn idee onterecht veel te weinig aandacht krijgt. De korte films die ik dit jaar bij Pluk de Nacht heb gezien waren allebei fantastisch.

De film start pas als het donker is, anders is de projectie niet goed te zien. Het is alleen wel aan te raden niet pas naar het Stenen Hoofd te fietsen als het begint te schemeren, want dan kon het wel eens lastig worden een plekje te bemachtigen. Dit betekent overigens niet dat er geen lol meer te beleven is, want de kade aan het IJ is een prima plek om gezellig bij te praten en biertjes te drinken, en na de film is er nog een dj. Maar de lol van dit festival is juist om ruim van tevoren een strandstoel te halen, een goede plek voor het scherm te vinden en, als je dan eindelijk hebt uitgevogeld hoe je die stoel uitgeklapt krijgt, wat te eten en te drinken te halen bij de standjes.

Als je het tijdens de film koud krijgt, kun je een dekentje huren en een kopje thee of koffie halen, of (zoals ik) 3 extra truien aandoen en een eigen deken omslaan. Een film kijken in de buitenlucht heeft ook als het niet zo zomers warm is een extra dimensie. Daarnaast zorgen de festivalsfeer en de verrassende films ervoor dat Pluk de Nacht voor mij de ideale zomeravondbesteding is.

written by annik_a on 2011-08-15 #places #film #location #amsterdam #filmfestival #zomer #select-type-of-location #art-and-culture #pluk-de-nacht #eten-drinken #stenen-hoofd #augustus

More Interesting Articles