Martin Cheung - een interview met het pinhole wonderkind

Laatst spraken we met één van onze favoriete pinhole-fotografen, Martin Cheung. Lees verder om te zien waar hij mee bezig is en om wat voorbeelden van zijn werk te bekijken!

www.martincheung.com

Ten eerste, waarom pinhole fotografie? Wat is de aantrekkingskracht?

In 1997, in het eerste jaar van mijn studie, organiseerde de school een pinholeworkshop van één dag. We leerden hoe we van een koekblik een pinhole camera konden maken door de “lens” te maken met een naald. Dit was een groot contrast met wat we normaal gesproken deden, want wij hielden ons voornamelijk bezig met 4×5 technische camera’s, belichting, zonesystemen etc. Na deze worskop negeerde ik pinhole voor een tijdje. Ik dacht dat pinhole te makkelijk en low-tech voor mij was; ik vond het praktisch nutteloos.

Maar, ongeveer een half jaar later begon ik mijn geloof te verliezen in fotografie als een realiteit en maakte ik verschillende soorten pinholecamera’s van verschillende materialen. Nadat meerdere mislukkingen realiseerde ik me dat het “per ongeluk” deel van pinholefotografie precies was wat ik zocht. Dankzij de lange sluitertijd deed ik langzaam aan en stopte ik met “jagen” – deze meditatieve en onzekere manier van fotograferen is wat mij het meest aanspreekt.

www.martincheung.com

Wat is jouw advies voor de mensen die net met pinhole beginnen?

Als je geen donkere kamer hebt, maar toch pinhole wilt proberen, kan je het beste een digitale spiegelreflex of micro 4/3 camera aanpassen voor pinholefotografie. Vervang simpelweg de lens door een pinhole – dit is een makkelijke manier om te beginnen.

www.martincheung.com

Ooit maakte je een pinholecamera van een geroosterde eend… waarom een eend?

“The Duck Cam” is nu 10 jaar oud (ik maakte hem in 2001). Ik denk dat de meeste mensen me door dit werk kennen, en ik heb er al vaak over gepraat. Om een lang verhaal kort te maken: tijdens mijn studie werkte ik als ober in een Chinees restaurant in het China Town van Melbourne. Ik vroeg me destijds vaak af hoe een geroosterde eend China Town ziet. Zo is de Duck Cam onstaan. Op mijn website: www.martincheung.com kan je mijn artiestenstatement te zien.

www.martincheung.com

Heb je nog nieuwe pinholeprojecten waar je ons over kan vertellen?

Recent hebben mijn vriend Michael en ik Shanghai Street Studios opgericht. Je kan er workshops volgen in pinholecamera’s en kaarsen maken. Het idee achter deze ruimte is het in kaart brengen van de locale ‘scene’ door middel van pinholefotografie en het kopen van tweedehands materiaal vanuit de omgeving, zodat de ‘scene’ in leven blijft.

Een ander belangrijk nieuwtje is dat ik een expostie houd in Muji Atelier Gallery van augustus tot november, waar mijn van papier gevouwen pinholecamera’s getoond worden. Mis het niet als je in Hong Kong bent!

www.martincheung.com

Als jij een pinholefoto zou kunnen maken van één onderwerp, wie of wat zou het zijn en waarom?

Ik zou graag een foto nemen van de aarde vanuit het universum. Ik zou graag zien hoe de aarde draait in een foto met lange sluitertijd.

www.martincheung.com

Heb je een persoonlijke favoriet onder je foto’s die je ons kan laten zien? Waarom is het je favoriete foto?

Mijn favoriete foto’s zijn die van mijn vriendinnetje Topaz.
Waarom zijn deze mijn favorieten? Omdat zij mijn favoriet is.

www.martincheung.com

Hoe kwam je erachter hoe lang je de sluitertijd moest maken voor een pinholeshot?

Ik heb een tijd in mijn hoofd voor iedere foto die ik maak, maar een lichtmeter maakt me zekerder van wat ik doe. De lezing van de lichtmeter is een richtlijn, ik tel de sluitertijd op of trek die ervanaf. Zo’n drie jaar geleden droeg ik altijd een lichtmeter mee, maar sinds ik daar een app voor heb op mijn iPhone ligt de lichtmeter in de la.

www.martincheung.com

Lees ons vorige interview met Martin Cheung

Geïnteresseerd in pinholefotografie? Probeer de Diana Multi-Pinhole Operator – en kies uit 1, 2, of 3 pinholes in één foto. Samen met de gekleurde gelfilters komt er geen einde aan je mediumformaat pinhole plezier! Koop je nu eigen Diana Multi Pinhole Operator!

written by tomas_bates on 2011-08-08 #lifestyle #martin #pinhole #netherlands #nederland #dutch #holland #fotografie #cheung #nld #analoog #levensstijl
translated by ikillchildren_

More Interesting Articles