Een ander type nachtfoto's

3

Deze tipster gaat over een techniek die ik “High Quantity Multi Exposure” of afgekort HQME noem. (“Grote Hoeveelheid Meervoudige Belichtingen” of afgekort GHMB). Ik neem aan dat er al mensen zijn geweest die zoiets al eerder gedaan hebben, maar ik kon er geen informatie over vinden.

Aangezien ik een relatieve nieuwkomer ben op het gebied van Lomography, heb ik niet veel ervaring, maar ik begreep dat het allemaal gaat over creatieve ideeën die worden omgezet in actie.

HQME werkt als volgt:
Je meet (of schat) de benodigde belichtingstijd voor de film die je hebt geladen. Je deelt dit nummer met de sluitertijd die je camera heeft en de uitkomst is het aantal multiple exposures die je nodig hebt om te eindigen met een (ongeveer) correct belicht stukje film.
Het enige wat je nu hoeft te doen is de sluiter indrukken… opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw en opnieuw…

Aangezien ik niet wist of het wel zou werken, heb ik het tot nu toe maar één keer geprobeerd en hier is het resultaat

Ik schatte (of beter gezegd raadde) dat de benodigde belichtingstijd voor ISO 400 film met f11 rond de 1 seconde was. 1 seconde gedeeld door 1/125 seconde (de sluitertijd van mijn Holga) gaf 125. Dus ik drukte 125 keer op een rij op de sluiter.

Ik ga zeker meer foto’s maken zoals dit en ik zou heel graag die van jullie zien. Dus plaats een link in de comments en als je wil, tag je foto met HQME.

written by phalanx on 2011-08-08 #gear #tutorials #camera #multiple-exposure #tipster #hqme #nacht-fotografie #ghmb #dubbele-belichtingen
translated by meesterbrein

3 Comments

 1. meikedh
  meikedh ·

  Wauw. Wat een supergaaf idee! Ga ik zeker een keer proberen. Ben wiskundig niet heel goed onderlegd, maar een beetje experimenteren kan geen kwaad. Supertipster!

 2. elvis
  elvis ·

  Ga ik ook proberen !!
  Met m'n Diana op een statief en met kabelontspanner moet dit lukken :-)

 3. lindasimone
  lindasimone ·

  Wat super cool! ik sta iedere keer weer versteld van wat je allemaal eigenlijk kan. awesome!

More Interesting Articles