Dennis Morris: Portretten van reggae rebellen en punkrockers

“Toen ik voor de allereerste keer een foto ontwikkeld en afgedrukt zag worden, was ik meteen verkocht. Ik kon het niet geloven. Het was magisch.” — Dennis Morris

Dennis Morris via sed8magazine.com

Dennis Morris, een legendarische Britse fotograaf, is een camera fijnproever sinds z’n achtste. In de East End, waar hij opgroeide, noemde men hem vaak ‘Mad Dennis’ vanwege zijn voorkeur voor voetbalfotografie. Toen hij 11 was werd één van zijn foto’s afgedrukt op de voorpagina van de Daily Mirror, een Engelse krant.

In 1973 begon zijn carrière in de muziekfotografie. Morris was veertien jaar toen Bob Marley hem uitnodigde om zijn Britse tour te fotograferen. Zijn beelden van Marley en The Wailers werden bijzonder populair en kregen een plaatsje op de covers van Melody Maker and Time Out nog voor hij zeventien werd.

foto’s via dennismorris.com

Enkele jaren later vroeg Johnny Rotten – reggaefan én frontman van punkrockband The Sex Pistols – hem persoonlijk om zijn officiële bandfotograaf te worden. Morris volgde de band en nam talloze schitterende foto’s van Rotten, Vicious en de rest van de band.

foto’s via dennismorris.com

Dennis Morris schreef twee fotobiografieën:

1) Bob Marley: A Rebel Life: A Photobiography, 1973-1980

foto via amazon.com

Dit is een visueel eerbetoon aan de koning van de reggae, Bob Marley. Morris fotografeerde hem verschiilende jaren, tot aan zijn dood in 1981. Het boek omvat 150 foto’s, waarvan 50 kleurenfoto’s. “Mag ik een foto van je nemen?” waren zijn eerste woorden tot Marley.

2) Destroy: A Photographic Record of the Sex Pistols, 1977

foto via amazon.com

Dit is een verbluffende compilatie van zwart-witfoto’s van The Sex Pistols. De foto’s werden in een tijdspanne van 12 maanden genomen: van hun ‘zakenreizen’ tot aan hun onvermijdelijke val. Volgens Morris waren “The Sex Pistols de stem van de jonge, blanke, Engelse jeugd. Maar dan anders.

Dennis Morris is nog steeds een pionier in de muziekfotografie. Hij woont nu in Londen met zijn familie. Meer van zijn collecties, tentoonstellingen en publicaties zijn hier te vinden: www.dennismorris.com.

written by basterda on 2011-08-08 #lifestyle #punk #reggae #bob-marley #boeken #muziek #fotografen #dennis-morris #johnny-rotten #sid-vicious #sex-pistols
translated by mich

More Interesting Articles