Meervoudige belichtingen of het rolletje doordraaien?

Af en toe heb ik zin om zogenaamde multiple exposures te maken, oftewel foto’s meerdere belichtingen, gewoon om te zien wat er gebeurt. Maar soms ben ik juist op zoek naar de helderheid en scherpte die behoorlijk verloren kan gaan met dit soort shots. Toch, met een beetje planning en kadering, kunnen foto’s met meervoudige belichtingen heel goed lukken!

Wat mijn keuze voor meervoudige belichting van ofwel een enkel frame ofwel meerdere frames bepaalt, is actie. Wat je moet onthouden als je heldere en scherpe meervoudig belichte foto’s wilt maken, is dat de basisregels voor het inkaderen van je foto’s niet opeens niet meer gelden omdat je aan het experimenteren bent. Als het om een stilleven gaat en je wilt gewoon verschillende elementen in je foto betrekken, klik dan gewoon een eind weg in je enkele shot! Met een beetje helder nadenken krijg je dan toch een goed ingekaderde foto.

Een andere manier om panorama-achtige shots te maken met meerdere belichtingen is door het fotorolletje tussen opnames door half door te draaien. Maak je geen zorgen dat je bij het doordraaien misschien een magische mijlpaal passeert die aangeeft dat je halverwege een foto bent; het feit dat de foto’s gespreid zijn binnen het frame voegt juist een extra interessante dimensie toe. Dus, als je een lineaire actie of een algemene panoramafoto wilt maken, draai dan de film een paar klikjes verder en je wordt zeker verliefd op het resultaat.

Denk eraan dat als je je film wegbrengt of wegstuurt om ontwikkeld te worden, je wel speciale instructies op de verpakking zet dat de mensen van het lab de negatieven NIET knippen. Je resultaat zal beter zijn als je zelf kan bepalen hoe en waar je ze wilt knippen.

written by puechnerbooks on 2011-08-01 #gear #tutorials #camera #multiple-exposure #tipster #lomography #halfframe #netherlands #holga #half-frame #nederland #dutch #holland #lomografie #nld #gupexperiment #meervoudige-belichting
translated by pinkpix

More Interesting Articles