Trees

Eleonor en Harry

De Amerikaanse fotograaf Harry Callahan maakte duizenden foto’s van zijn vrouw Eleonor. Hij legde haar op talloze manieren vast. Maar waarom eigenlijk?

Eleanor, Chicago, VS,1949. Foto via Masters of Photography

Het valt me op dat heel veel mensen foto’s maken van hun voeten. Om heel eerlijk te zijn snap ik niet zo goed waarom. Het zal wel tellen als een zelfportret, omdat er meer aan een mens is dan alleen een gezicht, denk ik dan maar. Er zijn zoveel redenen waarom mensen zelfportretten maken, en ik denk dat één ervan is dat je als fotograaf jezelf als onderwerp het makkelijkste bij de hand hebt.

Als je hopeloos verliefd bent op iemand (iemand anders dan jezelf), heb je de neiging om veel foto’s van die ander te maken. Mits die persoon dat natuurlijk oké vindt. Dit was in ieder geval wel het geval met Harry Callahan. Harry maakte duizenden foto’s van zijn vrouw Eleonor. Hij legde haar op talloze manieren vast: naakt, aangekleed, op straat, op het strand, in het water, in de slaapkamer, etc. Hij was niet te stoppen!

Eleanor, New York, VS, 1945 / Eleanor, Chicago, VS, 1948. Foto’s via Masters of Photography

Wat zegt dit over hem? Was hij zo door haar geobsedeerd? Was ze gewoon een makkelijk en goedkoop alternatief voor een echt model? Of was hij zo vreselijk verliefd op haar dat hij maar niet genoeg van haar kon krijgen?

Eleanor en Barbara, Chicago, VS, 1953. Foto via Masters of Photography

Harry Callahan overleed in 1999 op 86-jarige leeftijd, dus we zullen het nooit weten.

written by webo29 on 2011-07-20 #lifestyle #lomography #nederland #dutch #portret #holland #analoge-fotografie #vrouw #nld #harry-callahan #z-w #obsessie #analoge-levensstijl

More Interesting Articles