Foamlabbers als Lomo Amigos - #1 Rosa

7 jonge fotografiefanaten samen in een creatief team – Foam Lab. Lomography is vriendjes met ze geworden en de komende maanden zullen ze stuk voor stuk als Lomo Amigo voorgesteld worden. Rosa is de eerste van het stel en daarmee is de kop eraf. Veel leesplezier!

Rosa

Naam: Rosa Ronsdorf
Stad: Amsterdam
Land: Nederland

Vertel de community een beetje over jezelf. Wat doe je in je vrije tijd en verdien je daar ook je brood mee?
Ik ben Rosa, 22 jaar. Met een tussenstop in Londen woon ik al mijn hele leven in Amsterdam. In mijn vrije tijd maak ik muziek met mijn band Bird on the Wire, zogenoemde ‘indie-folk’ met drie meisjes en in de toekomst een tuba.

Bird on the Wire

9 Juli staat Bird on the Wire in het voorprogramma van de Amerikaanse band Tennis in Bitterzoet en verderop in het jaar staan er spannende dingen te gebeuren; optredens, nieuwe nummers, opnemen, en meer. Je kunt het allemaal zien op www.birdonthewire.nl. Gezien al ons verdiende geld in orgels, gitaren, benzine en zelfgemaakte demo’s verdwijnt, verdien ik mijn brood met een bijbaantje en studiefinancering gezien mijn studie Cultuurwetenschappen aan de UvA. Dat zal wel gaan veranderen omdat ik vanaf augustus geen student meer ben. Ook ben ik een zevende van Foam Lab.

Hoe ben je bij Foam lab terecht gekomen en wat is je indruk van deze ervaring tot nu toe?
Vorig jaar belandde ik op een Foam Lab evenement onder een brug. Het was de after party van de Foam Lab Safari en ik vond het zo leuk dat ik me besloot opgegeven voor de volgende lichting Foam Lab in 2011. Zeven mensen met allemaal een eigen, sterke mening over fotografie, musea en het leven leveren mooie projecten op.

Sander Polderman op Coup, het eerste evenement van Foam Lab 2011

Ben je al lang een lomograaf (of is dit helemaal nieuw voor je)? 
De ervaring met de Lomo LC-A+ was geheel nieuw voor mij. In het verleden fotografeerde ik wel eens met een Lomography Fisheye camera, maar dit was echt een hele andere ervaring. Soms had ik geen idee wat er uit zou komen, gezien ik veelvuldig gebruikt maakte van het schieten van meerdere beelden over elkaar.

Sarah, Willem en Rosa

Hoe ziet een normale dag in het leven Rosa eruit?
Ik moet eerlijk zeggen dat iedere dag anders is. Een gedeelde noemer zou het wakker worden in mijn huisje in de Pijp zijn, om daar vervolgens ook de dag te eindigen. Als het woensdag of donderdag is bestaat mijn dag voornamelijk uit Foam Lab. We zijn op het moment bezig met de voorbereidingen voor ons volgende evenement: Flickr Op: Foam is jouw sociale netwerk, dat op 26 augustus plaatsvindt. Andere dagen probeer ik zoveel mogelijk te wijden aan mijn band. Zowel het schrijven van nummers, als het oefenen in onze lieftallige oefenruimte bij onze drumster thuis.

In de week dat ik op pad ging met mijn Lomo LC-A+ organiseerde een vriendin van mij, met haar collectief pretvormer, als afstudeer project een Wilde Straat Parade. Met muziek, kostuums en feest trokken we de straten van de Kinkerbuurt en Jordaan door.

Het maken van kostuums voor de Wilde Straat Parade
De Wilde Straat Parade

Een gewone dag van mij kan echter ook resulteren in een picknick in het Westerpark.

Picknicken met Sarah, picknick op de fiets, glitter schoenen, in het westerpark

Je maakt geweldige snapshots! Hoe doe je dat en wil je dit geheim met ons delen?
Ik zou zeggen altijd je camera meenemen. Je weet nooit waar je terecht komt.

Hoe vond je het om met de Lomo LC-A+ te fotograferen en wat vonden je vrienden en fans van je analoge camera en foto’s?
De Lomo LC-A+ is echt een hele fijne camera. De foto’s hebben een mooie korrel, hele mooie kleuren en de over elkaar schiet functie was ook erg fijn.

Wat was je raarste, grappigste, of gewoon tofste fotografische/lomografische ervaring tijdens het fotograferen van deze serie?
Het over elkaar schieten van foto’s

De meervoudige belichtingen

Als je moest kiezen, wat is dan je favoriete foto van de selectie en waarom?
Dat is een foto van een vriendin van mij, Rosanne, een performance kunstenares in hart en nieren. De foto werd per ongeluk de perfecte cover van haar album, mocht ze die in de jaren 80 hebben uitgegeven.

Rosanne

Als je foto selectie een soundtrack moest krijgen, wat zou dat dan zijn? (3 liedjes & artiesten graag)
Bird on the Wire on stage
Op deze foto zie je Nina, de drumster van mijn band, op het podium staan bij het Oddstream festival in Nijmegen. Als soundtrack zou daar het nummer Jesus Fever van Kurt Vile onder kunnen. De foto straalt een sfeer uit die ook in het nummer terug te vinden is; het kleine beetje zenuwen voor een optreden in combinatie met een lome, warme namiddag in de zomer.

Wilde Straat Parade

Op deze foto zie je de Wilde Sraat Parade dansend door Amsterdam gaan. De totale losbandigheid en vrijheid waarmee we door de straten liepen zou mooi ondersteund kunnen worden door een van mijn lievelingsnummers allertijden: Zig Zag Wanderer van Captain Beefheart.

Clara

Mijn zusje kwam net terug uit Parijs en direct vanuit de Thalys ontvoerden we haar naar het Westerpark om al haar verhalen te horen. Omdat het Westerpark die avond daarom een beetje voelde als Parijs en ik daar graag nog eens zou willen wonen, kies ik hier voor het nummer La Javanaise van Serge Gainsbourg. Hoewel Nico met These days hier ook wel perfect onder past.

Wat staat er nog meer op je agenda voor de komende maanden? Is er nog iets waar je graag naar uit kijkt wat je met ons zou willen delen?
Mijn agenda deze zomer bestaat komende week nog uit Foam Lab, maar daarna vertrek ik even uit Nederland. Met een aantal vrienden pakken we de fiets naar muziekfestival Dour in België, om daarna onze weg te vervolgen in een fietstocht naar de Franse kust. Ook ga ik nog naar Ierland en zal ik in augustus op Lowlands te vinden zijn.

Zomer avond

Wat is je advies voor toekomstige LC-A+ fotografen?
Vergeet niet scherp te stellen en zoek de zon op!

Jerry in de bomen

Voor meer informatie over Foam Lab check hun eigen website, LomoHome en volg ze via Facebook en Twitter.

Bekijk hier nog meer foto’s van Rosa

written by mrmaart on 2011-07-25 #people #foam #amigo #amsterdam #netherlands #lc-a #nederland #dutch #holland #lomoamigo #photography-museum-amsterdam #foamlab #nld

More Interesting Articles