Lomo Amigo Marike Jager en haar passie voor analoog

Ze is lief, mooi, kan geweldig zingen, werkte met onze andere Lomo Amigo Tchad Blake en heeft een zwak voor analoog – we zijn vriendjes geworden met Marike Jager. We hebben haar voorgesteld aan de Lomo LC-A+. Hij viel in de smaak, mocht overal mee naar toe en dat hebben we geweten ook. Benieuwd naar Marike’s verhaal en foto’s? Lees gauw verder!

Naam Marike Jager
Stad: Nijmegen
Land: Nederland

Vertel de community iets over jezelf. Wat doe je in je vrije tijd en verdien je daar ook je brood mee?
Hallo, ik ben Marike Jager, zusje, prille tante en jongste dochter. Ik ben een twijfelkont, een piekeraar, een aandachttrekker, een ongeduldige perfectionist en soms heel grappig. Ik ben gevoelig en onzeker, maar ook stoer. Ik durf niet, maar doe meestal wel. Ik geniet veel en lach graag, draag altijd teveel spullen en kom telkens net niet op tijd. Ik hou van knuffelen en de slappe lach, van hardlopen, vinyl, goede koffie en oude Gretsch gitaren. En ohja, ik heb de leukste baan van de hele wereld. Ik ben muzikant, songwriter en presentatrice van muziekfestivals bij de VPRO.

Ben je al lang een lomograaf (of is dit helemaal nieuw voor je)? 
Oh ik ben een echt Lomo-groentje! Ik kom net kijken en werd onlangs voorgesteld aan de Lomo LC-A+ en de pret die dat mooie beessie met zich meebrengt. Aftasten, uitproberen, vallen, opstaan – wat ontzettend leuk! Ik was al wel bekend met analoge fotografie en verliefd op de polaroid, maar de Lomo LC-A+ is echt een geval apart. Speels en verrassend!

Hoe ziet een normale dag in het leven van Marike eruit?
Zelden zet ik m’n wekker. Ik sta op, maal wat bonen en besteed aandacht aan een heerlijke, verse bak koffie. Regelmatig loop ik hard en kruip vervolgens achter m’n computer. Samen met Henk Jan (toetsen/bas) run ik ons eigen platenlabel Morning Coffee Records en daar komt een hoop bij kijken. Verder speel ik gitaar of piano, schrijf ik aan een liedje, bereid me voor op een optreden. Elke dag is zo anders, ritme is ver te zoeken. Soms heb ik interviews of foto shoots. Dan weer een repetitie of vergadering. Ik zit ’s avonds graag buiten bij het vuur met een wijntje of lig languit op de bank te bellen met een lieve vriend(in).

Je maakt geweldige snapshots! Hoe doe je dat en wil je dit geheim met ons delen?
Ik merk dat ik graag verhalende, verstilde momenten of voorwerpen vastleg. Een tractor, een theepot, een boom of een bakje kersen. Oude gebouwen, dieren of natuur. Taferelen die ik normaal eigenlijk nooit fotografeer, maar waar ik wel heel graag naar kijk.

Hoe vond je het om met de Lomo LC-A+ te fotograferen en wat vonden je vrienden en fans van je analoge camera en foto’s?
Ik begon wat voorzichtig en werd eigenlijk gelijk verrast door het resultaat. Inmiddels begin ik de lomo-vrijheid te begrijpen en word ik losser, heerlijk! Overal waar ik kom valt de camera in het oog, ik krijg veel vragen en positieve reacties. Mensen die beginnen over ‘apps’ hebben werkelijk geen idee hoe ze de plank misslaan…. ;)

Wat was je raarste, grappigste, of gewoon tofste fotografische/lomografische ervaring tijdens het fotograferen van deze serie?
Het is vooral leuk om uit de losse pols te schieten. Vanaf de fiets of uit het raam bijvoorbeeld, maar daar moet ik nog veel in leren. Het meest bijzondere vind ik dat deze foto’s heel veel over mezelf vertellen. De manier van fotograferen werkt ook confronterend, het ‘loslaten’ is een uitdaging.

Als je moest kiezen, wat is dan je favoriete foto van de selectie en waarom?
Hmm dat is denk ik toch het dienblad met de kopjes. Die sfeer en de kleuren zijn zo prachtig, heel filmisch. Maar het schuurtje heeft weer veel meer dynamiek en verhaal, daar hou ik ook van. De fiets is een speciaaltje voor me, omdat het zo’n sereen shot is geworden, had ik nooit verwacht.

Als je foto selectie een soundtrack moest krijgen, wat zou dat dan zijn? (3 liedjes & artiesten graag)
Feist – Let it die
Fiona Apple – Extraordinary machine
Ed Harcourt – Birds fly backwards

Wat staat er nog meer op je agenda voor de komende maanden? Is er nog iets waar je graag naar uit kijkt wat je met ons zou willen delen?
We gaan de komende maanden festivals spelen, ik mag ook weer Zwarte Cross en Lowlands op televisie presenteren (spannend!). In het najaar volgt weer een clubtour en volgend jaar spleen we in heel veel theaters. M’n lomootje mag natuurlijk altijd met me mee.

Wat is je advies voor toekomstige Lomo LC-A+ fotografen?
Vind je het mooi? Schieten! :)

Volg Marike op Twitter, Facebook, haar eigen LomoHome of gewoon via haar eigen website.

Last but zeker nog least heeft Marike een prachtige selectie foto’s gemaakt. Bekijk ze hier!

written by mrmaart on 2011-07-06 #people #lomo-amigo #lomography-gallery-store #amsterdam #netherlands #nederland #dutch #holland #lomoamigo #beuningen #nld #marike-jager #morning-coffee-records #singer-song-writer

More Interesting Articles