De pro-ing party tips van top lomograaf Uslan

1

Usian, een legendarische lomograaf. Zijn snapshots zijn zo vaak gebruikt in Lomography artikelen dat het nu eindelijk tijd werd om hem te kronen als de King of Party Photography! Lees hier zijn geheimen voor een ultieme party night…..inclusief een flits!

Naam: Uslan Cevet
Leeftijd: 30 :(
Stad: London
LomoHome: uslan

Vertel ons iets over jezelf!
Wat moet ik vertellen? Ik voel me nu een soort van verplicht om iets heel pretentieus te zeggen. Iets als: ik ben geboren en getogen in Londen en schiet iedere dag foto’s in fancy Oost-Londen. Maar ik kan natuurlijk ook zeggen dat ik een eenzame Londenaar ben die in een schoenendoos bij een flat woont, een suffe baan heeft en ’s nachts iedereen lastig valt met een camera. Maar weetje, ik denk dat de waarheid hier ergens tussenin ligt.

Hoe lang ben je al een lomograaf?
Ongeveer 12 jaar denk ik. Vanaf het moment dat Lomography de actionsampler uitbracht. Wanneer was dat? 1998/1999? Daarna kocht ik al gauw een LC-A en sindsdien kan ik niet meer zonder die camera.

Welke gear is voor jou essentieel voor een succesvolle party night?
De beste camera is de camera die je bij je draagt! Alhoewel, een LC-A met 200ASA Lomography X-pro dia film en de Diana flash is echt heerlijk. Ik zet altijd het diafragma op 5.6 en schiet er dan flink op los. Of zorg er gewoon voor dat ik snel de sluiter laat sluiten als het diafragma op ‘A’ staat. Als je een LC-A+ gebruikt, zet dan de lichtmeter setting op 1600, ongeacht wat voor film je gebruikt. Lomography heeft het aardig gedaan met deze film. De kleuren komen goed naar voren als je de film crossed. Toch durf ik wel te zeggen dat ik liever de oude Agfa Precisa stuff van een paar jaar geleden gebruik :).

Soms neem ik ook nog een pop of autofocus camera mee in mijn kontzak. Iets als een Yashica T4. Het voordeel van een LC-A ten opzicht van een autofocus camera, is de snelheid waarmee je can focussen in een donkere ruimte. Als je de afstand van je object weet, hoe je je geen zorgen te maken over de focus – dit heb je vaak wel bij die oudere autofocus camera’s die met hun vervelende autofocus-lampjes het moment van je afnemen en je dus te laat bent voor die toffe foto.

Verschillende camera’s heb ik de afgelopen jaren tijdens party nights gebruikt. Van SLR’s tot aan wegwerpcamera’s. Toch sfeer ik altijd bij compact point en shoot camera’s. Waarschijnlijk omdat die toch altijd het beste in je zak passen.

Uslans top tien tips:
1) probeer mensen vanaf boven te fotograferen. Dit de gouden schoolregel – ook al houd ik me daar niet eens altijd aan :).
2) gebruik een flitser! Want wanneer was de laatste keer dat je naar een feestje in daglicht ging?
3) schiet een foto niet nóg een keer. Je hoeft niet 10 foto’s van hetzelfde te maken (ook niet als je mega fan van datgene bent). Één is echt genoeg. Daarnaast is het ook oké om een foto te ‘missen’. Als je voortdurend foto’s van hetzelfde blijft schieten mis je namelijk nog veel meer.
4) observeer niet alleen, maar doe vooral mee. Je doel is om candid shots te maken en die krijg je nooit wanneer je niet mee feest. Je moet deel uitmaken van het festijn en vooral het besef hebben dat er een feest gaande is.
5) wees niet bang om mensen aan te spreken. Ze bijten niet. Tenmiste, meestal niet…
6) je hoeft niet altijd met mensen te praten. Een foto maken van iemand en dan weg lopen kan soms al genoeg zijn.
7) probeer zo dichtbij mogelijk te komen en gebruik een zo groot mogelijke lens. Als je een foto probeert te maken van iemand aan de andere kant van de ruimte zal het namelijk net lijken alsof je een stalker of een paparazzi bent. Dat wil je toch niet op je geweten hebben?
8) denk goed na over de achtergrond. Een leuke kleurrijke muur is altijd goed. Onthoud dat perspectief in je foto absoluut meetelt. Een ruimte ramvol met mensen of een interessante achtergrond maakt een foto af.
9) forceer niemand om te poseren. Er is niets verschrikkelijker dan een geforceerde party foto. Als ze willen poseren, prima, let it go.
10) GENIET! Je bent op een feestje en daar moet je van genieten. Je zult zien dat je betere foto’s maakt als je relaxed bent en het naar je zin hebt.

written by littlemisslove on 2011-07-05 #people #party #amigo #london #uk #lc-a #lgs #dutch #holland #lomoamigo #nld #uslan
translated by mrmaart

One Comment

  1. camielioo
    camielioo ·

    makes me want a lomo lc-a !

More Interesting Articles