Maak digitaal niet belachelijk!

Analoog is de toekomst. Ja, daar zijn we het collectief over eens. MAAR besef wel goed dat deze analoge revolutie gebaseerd is op de digitale interventie en dat het daarom zo goed werkt.

Je moet terug gaan om vooruit te kunnen en vooruit gaan om terug te kunnen, een afgezaagde uitdrukking inderdaad, maar ‘alle cliches zijn waar’ – Kerouac. Hoe dan ook, ik dwaal nu al af…

We leven in een technologische samenleving. Volgepropt met technofantastische lekkernijen en ‘verchroomde’ deeltjes. Chroom is zo heet in de toekomst, dat is zelfs de reden waarom Google zich betrokken heeft met zijn gegalvaniseerde stijlen – niet alleen voor Buck Rodgers nu eh! Elke dag slenteren we door de straten, bezoeken we websites en magazines vol ziekelijk perfecte beelden, dezelfde klinische technieken, dezelfde poses, dezelfde vraag en zelfs hetzelfde antwoord.

Vroeger verlangden fotograferen naar de ware natuurlijkheid, die zeer moeilijk te bereiken was met films want er altijd zijn zoveel variabelen betrokken. Zoveel kans dat iets verkeerd gaat, de perfecte huidskleur ontsierd door meer dan alleen onrust en een daling van de temperatuur bijvoorbeeld – zijn allemaal elementen die het lastig maken om iets vast te leggen. Toen kwamen digitale camera’s die ons de mogelijkheid boden om eindelijk de afbeeldingen gelijk te kunnen zien en te kunnen bewerken. Het gaf ons directe controle in de studio en misschien nog wel belangrijker – de mogelijkheid tot perfectie.

Het bleek elk fotografisch probleem op te lossen. Nu kan zelfs ieder willekeurig persoon – zonder ervaring – prachtige beelden maken. Maar dat was het; een digitale camera maakt foto’s, pixel-perfecte formaties van natuurlijke kleur en toon. We willen niet meer alleen afbeeldingen, wij willen FOTO’S! Dat is waarom we met film schieten, waarom we fouten omarmen, waarom we fouten gebruiken als een vorm van expressie net zoals Andy Warhol. We houden allemaal van een toeval en geluk. Dit besef hebben we pas sinds de opkomst van machines die een creatie tot in de perfectie kunnen maken, daarmee zien we het verschil.

Naast het digitalisering anno 2011 heeft analoge fotografie ook een publiek nodig. Ironisch gezien heeft de analoge fotografie haar publiek online gevonden. Wat daarmee de enige ‘plek’ is dat fysiek gezien niet bestaat, maar dat terzijde. In principe is het de meest digitale vorm van het digitale. Een pixel-tempel zou je het kunnen noemen. Maar hoe kan je als analoge foto een steentje bij te dragen voor de analoge werel in deze digitale omgeving? Nou, je hebt een scanner of een apparaat nodig dat een pixel samenstelling van je moleculaire creaties maakt. Een apparaat dat je foto’s kan draaien en ze digitaal klaar kan maken zodat je ze kan delen via netwerksites en andere online maatschappelijke groepen.

De terminologie van analoge fotografie wordt puur en alleen gebruikt door de komst van digitale fotografie, om het te scheiden van elkaar. Het heet alleen analoog omdat er een alternatief is – digitaal. Het moet niet worden gezien als een antithese ten opzichte van digitaal, maar juist als iets dat harmonieus bestaat in onze technologische samenleving. Een manier om vooruit te gaan door in één zin achteruit te gaan (figuurlijk dan).

written by pmcameraclub on 2011-07-07 #gear #tutorials #film #kunst #tipster #nederland #dutch #holland #avant-garde #lomography-nld #analoog #toekomst #lomography-nederland #digitaal
translated by elefteria

More Interesting Articles