LomoAmigo: Ryan Tatar schiet met de LC-A+ en Sprocket Rocket!

Californiër Ryan Tatar is surfer, analoge fotograaf en brein achter de geweldige blog; Shakas and Singlefins. We hebben ervoor gezorgd dat hij een LC-A+ en een Sprocket Rocket in zijn handen kreeg om het landschap en de surf cultuur van Californië in beeld te brengen. Daarna zijn we met hem in de branding gaan zitten voor een goed gesprek over zijn fotografie skills en persoonlijke drijfveren.

Naam: Ryan Tatar
Stad/Omgeving: San Francisco, Californië
Land: Verenigde Staten van Amerika

1. Kun je iets over jezelf vertellen?
Tuurlijk! Ik ben 32 en woon in Noord Californië. Daarvoor heb ik op een heleboel andere plaatsen in de VS gewoond. Ik ben een surfer, fotograaf en sinds kort ook echtgenoot.

2. Wat trekt je zo aan in analoge fotografie en hoe lang ben je er al mee bezig?
Ongeveer 2 jaar geleden heb ik de stap gemaakt om terug te keren naar analoge fotografie. Op dit moment schiet ik alleen dagelijkse kiekjes op mijn iPhone, snel tussendoor, maar voor serieus werk en mijn artistieke uitingen gebruik ik liever film. Ik vind het gewoon prettiger… Ik vind het er beter uit zien en het vertelt mijn verhalen veel beter. Er zit meer gevoel in, meer diepte en meer leven. Ik vind het heerlijk om te werken aan de competenties die ik nodig heb om het juiste beeld met het juiste gereedschap op de juiste film en het juiste moment te schieten op de juiste plaats. Iedereen heeft het ook altijd over het proces en ik vind het echt fijner om een goed beeld te hebben in plaats van lukraak foto’s te schieten en later door duizend foto’s te moeten bladeren voor die paar goede shots. Ik houd er van dat het een mix is tussen creativiteit, voorbereiding, ongelukjes en een mooie compositie… Liever dat dan voor een PC zitten en de hele dag moeten photoshoppen. Ik gebruik die PC al vaak genoeg dus af en toe is het prettig als het juist niet hoeft. Uiteindelijk vind ik het gewoon mooier.

3. Heb je een favoriete locatie om foto’s te maken?
In het verleden was ik erg gek op Swamis in Encinitas Californië. De laatste tijd is het meer Big Sur en Santa Cruz. Ik ben net terug uit Maui en zou eigenlijk willen dat ik meer tijd had gehad om de surf cultuur daar in beeld te brengen.

5. Wat vond je fijn aan de LOMO LC-A+ toen je er mee op pad was?
Al mijn camera’s zijn nogal groot en volledig instelbaar. Daardoor kost het me vaak aardig wat tijd en moeite om een goede instelling voor elkaar te krijgen. De Lomo LC-A+ is de enige automatische camera die ik bezit en hij is erg compact. Erg fijn om bij je te hebben als je er niet vanuit gaat dát je gaat fotograferen. En de lens is uniek. Niet heel erg precies of scherp maar zeer indrukwekkend. Ik ben erg onder de indruk ook van alle rolletjes film die ik er bij gebruikt heb. Ze zijn allemaal erg goed bevallen.

6. Wat is het aan surfen en de cultuur dat je het graag vast wil leggen?
Het leven is zo enorm druk tegenwoordig. Veel te makkelijk laten we ons leiden door de status quo en doen we mee aan de mallemolen. En of we dit nu bewust doen of niet, we zijn altijd maar bezig met meer bezittingen te vergaren. Tegenwoordig denken veel mensen niet eens meer na over een rijkdom die verbonden is aan een simpeler leven. Surfen geeft mensen een connectie met de natuur en het is zeer interessant om mensen daardoor te zien veranderen in hun denkwijze. Het kan een drijfveer worden voor mensen om te blijven denken eraan en dat als hoogst haalbare te zien. Ik haal mijn inspiratie vooral uit de surf cultuur van een paar decennia terug. De stijl van surfen, de levenswijze en de tegencultuur. Dat gedachtegoed leeft nog steeds vandaag de dag. Ik probeer met mijn foto’s dat nostalgische gevoel terug te halen en vast te leggen op film. Ik maak foto’s van zaken die me interesseren of een bepaald gevoel bij me naar boven brengen. Open ruimtes, roestende oude apparatuur een afgelegen weggetje of een door zout uitgevreten vin van een surfplank die tegen een muur staat.

7. Hoe vond je het om te werken met de Sprocket Rocket ?
Deze camera is echt heel erg goed als je landschappen vast wil leggen en een uniek gezichtspunt wilt hebben. tijdens het reizen over de Californische kustlijn – helemaal bij Big Sur met de grote open lucht – is het erg moeilijk om de ziel van een plek vast te leggen met een 35mm camera. Met deze camera lukt dat echter erg goed. De afbeeldingen worden ook prachtig en hij is een stuk steviger dan de meeste ‘toy camera’s’ die er zijn. Je kan hem zonder je al te veel zorgen te maken in je tas mikken.

8. Hoe ziet jouw gemiddelde dag er uit?
Een goede bak koffie, dan mijn werk en soms wat spelen (als ik mazzel heb een vroege of late trup met mijn surfplank). Daarna naar huis, naar mijn geweldige vrouw. In het weekend ga ik vaak surfen of pak ik mijn Duluth in met film, water en eten om daarna de bergen in te verdwijnen in mijn eentje. Later op de avond kom ik terug en kijk ik bijvoorbeeld een filmpje.

9. Aan welke projecten werk je op dit moment?
Ik ben momenteel met een paar dingen bezig… Een nieuw artikel over koud water surfen voor Huck magazine. Ik heb wat werk geëxposeerd in Hollywood in het kader van Billabong’s ‘Design for Humanity event’ en er zijn wat werken te zien bij het Vans Joel Tudor evenement in Spanje deze zomer. Ik ben één van de artiesten die de dames lente lijn voor Azul door MOUSSY in Japan ontwerpt, dus als je in de buurt bent, kom gerust langs. Deze zomer is mijn doel vooral om wat werk in de juiste galerijen te krijgen en op het moment dat ik dit schrijf ben ik ook bezig met het inscannen van mijn negatieven die ik voor een artikel over Hawaii wil gebruiken. De voorlopige titel is ‘Campfires & Ukuleles’. Deze maand ben ik in Maui begonnen met fotograferen terwijl we rondreisde. Ik zal al de afbeeldingen op mijn portfolio site en mijn blog zetten. Check het gerust als je wil.

10. Wat is jouw advies voor andere analoge fotografen?
We vergeten het soms, maar scan je eigen negatieven.

written by devoncaulfield on 2011-06-28 #people #dutch #lomoamigo #nld #ryan-tatar-surf-surfer-fotografie-lomoamigo-lc-a-sprocket-rocket-californie
translated by pretletterp

More Interesting Articles