Zomerliefde vanuit alle hoeken!

Je hebt waarschijnlijk de foto’s al in menig Lomography home gezien en misschien heb je zelfs de camera al gespot in de Lomography shop; de multilens camera! Maar waarom zou je dit grappige cameraatje met insectenogen kopen? Wat zou het toevoegen aan jouw camera collectie? Lees dit artikel om daar achter te komen!

Credits: dkformsma

Ik ben een 24 jarige Nederlandse fotografe die tegenwoordig in Stockholm woont. Ongeveer een jaar geleden werd ik lid van de Lomography community door mijn allereerste Lomography camera te kopen; een Supersampler. Sindsdien is er geen dag voorbij gegaan zonder Lomography.

Ok, ik geef toe dat ik destijds niet alleen een Supersampler heb gekocht. Maar zelfs een paar camera’s tegelijk in 1 bestelling. Uiteindelijk gebruikte ik mijn Supersampler het meest in de zomer van 2010. Sterker nog, ik raakte zo verslaafd aan deze camera dat ik mezelf haast moest dwingen om mijn andere camera’s ook uit te proberen.

Waarom ik niet van deze camera af kon blijven? Simpel. De manier waarop je de camera gebruikt is een geheel nieuwe fotografie ervaring. Het is de ultieme ‘point and shoot’ ervaring; geen zoeker, geen idee hoe de foto eruit zal komen te zien. Het gaat alleen om jou en je fotografische intuïtie.

Voor mijn werk als fotografe gebruik ik een Canon DSLR en veel mensen hebben aan mij gevraagd waarom ik terug zou gaan naar analoge camera’s. En waarom ik rond liep met die rare camera waar niet eens een zoeker op zat. Nou, dat is dus precies de reden waarom. Je hebt geen controle erover. In het digitale tijdperk waarin we leven is het moeilijk om niet een control-freak te worden als het om fotografie gaat. Je kan de foto’s meteen bekijken en direct checken of je belichting en de compositie goed is. If not, dan kunnen we alles na bewerken in Photoshop. Dankzij digitale ontwikkelingen lijkt de juiste compositie vinden op het moment dat we een foto maken haast overschat, want alles kan na afloop bijgeknipt worden. Maar met deze manier van denken, beperken we ook onze creativiteit. Met behulp van dit juweeltje genaamd de Supersampler heb ik al veel photographer’s blocks overleefd. Het daagt me uit om creatiever dan ooit te zijn.

Credits: dkformsma

Elke keer als ik mijn camera met insectenoogjes gebruik, weet ik dat het resultaat op film een totale verrassing zal zijn. Het is de meest spontane manier van fotograferen. En aangezien de zomer één en al spontaniteit met zich mee brengt, is dit echt de perfecte camera om die zwoele zomerdagen en mooie, lange zomeravonden vast te leggen. Dus ga eropuit, neem de camera mee en geloof me op mijn woord – als je eenmaal aan dat kleine koordje getrokken hebt, zul je geen dag meer zonder kunnen!

written by dkformsma on 2011-06-20 #lifestyle #summer #multilens #analogue #digital #challenge #creativity #supersampler #dutch #intuition #nld #photographer-s-block
translated by dkformsma

More Interesting Articles