De kracht en bedreiging van een simpel fototoestel

3

Fotograferen in de buitenwijken van Amsterdam – de kracht en bedreiging van een simpel fototoestel. De discussies over achterstandswijken vol immigranten hebben met Geert Wilders en zijn PVV in een gedoogconstructie een hoogtepunt bereikt. Maar wat weten we daar zelf eigenlijk van? Kunnen we niet beter gewoon de veelkleurigheid van de Nederlandse steden vieren? Kunnen we niet beter elkaar gaan leren kennen?

Waarom niet eigenlijk? Dus trokken we de buitenwijken van Amsterdam in – gewapend met een aantal camera’s. We wilden de verschillende kleuren van Amsterdam in beeld brengen. Onder meer in opdracht van een niet nader te benoemen uitgave van een niet nader te noemen bedrijf, gespecialiseerd in veelkleurigheid. Dat onze expeditie zo moeilijk zou gaan verlopen, hadden wij – twee naïeve blanken – niet voor mogelijk gehouden.

In Bos en Lommer viel het nog mee. De sfeer op een warme zaterdag was relaxt en de man in de notenwinkel verzocht ons eerst nog even om op zijn baas te wachten voor toestemming een foto te nemen, maar poseerde vervolgens breed lachend achter zijn assortiment. Even later maakte een overduidelijk blanke jongen met vlasbaard wel bezwaar tegen het fotograferen van zijn kraam, maar toen hij hoorde dat hij niet op de gevoelige plaat vereeuwigd was, droop hij af.

Hoe anders was dat een paar kilometer verderop, op Plein 40-45. Op de markt werden we van verschillende kanten toegeroepen. Of we soms van de belastingdienst waren? Fotograferen in winkels was al helemaal taboe. We werden achtervolgd door nogal agressieve medewerkers die eisten dat alles gewist zou worden. Zelfs na het wegstoppen van alle camera’s, om enige verdere verdenking uit te sluiten, werden we in de gaten gehouden totdat we de winkel daadwerkelijk verlaten hadden. Hadden we dan wat bijzonders gefotografeerd? Integendeel, we hadden ons op wat details gericht. Zonder mensen erop en voor enige eventuele concurrentie volstrekt oninteressant

Dan maar naar de Bijlmer, waar hopelijk het probleem met fotografie wat minder is. Moslims hebben er uit religieuze overwegingen immers moeite mee. Dat konden we ons bij de Caribische gemeenschap niet voorstellen. Foute veronderstelling, zo bleek. In winkelcentrum Kraaiennest, met recht het treurigste winkelcentrum dat we ooit bezochten, werd opnieuw binnen de kortste keren geëist dat we alle foto’s wisten. Opnieuw ging het om de buitenkanten van kleurige winkels. Maar konden we bewijzen dat we geen spionnen van de verhuurder waren? Of niet ingezet werden door de belastingdienst? Een blanke met een camera is bij voorbaat verdacht en volstrekt ongewenst. Er was meteen zoveel wantrouwen dat we onmiddellijk gestopt zijn met vastleggen. Totdat we een aantal poncho’s zagen hangen die zo vrolijk waren dat we het niet konden laten. We vroegen wel even toestemming aan de uitbater van de kraam. Die was meteen enthousiast, wilde zelf ook op de foto en legde vervolgens bij alles in de kraam uit wat het was. Een rondleiding door winti Suriname met een toelichting op een natuurlijke Viagra – met alcohol – op de koop toe.

Veel meer dan een foto-opdracht, was deze expeditie een reis door veelkleurig Amsterdam. Een tocht waarin we veel leerden over de multiculturele samenleving. Gesegregeerd Nederland bestaat helaas nog, moslims bij moslims in Amsterdam Nieuw West, mensen van de Cariben en Afrika samen in de Bijlmer en wij als blanken veilig binnen de ring van de stad. In een sfeer van wantrouwen en achterdocht ten opzichte van de ander probeerden wij die veelkleurigheid in beeld te brengen en buiten onze naturel habitat te treden. Hoewel dit mooie beelden heeft opgeleverd, is de missie misschien niet helemaal geslaagd. Het verhaal erachter is misschien wel net zo interessant.

Geschreven door Arjen Barel
Foto’s door Arjen Barel en Diet Roseboom

written by dietroseboom on 2011-06-13 #lifestyle #amsterdam #outskirts #cultuur #geuzenveld #kitsch-kitchen #culturen #bijlmer #bos-en-lommer

3 Comments

 1. pretletterp
  pretletterp ·

  Raar dat er in Bos en Lommer zo gereageerd werd. Ik maak hier regelmatig foto's (woon er) en krijg nooit rare reacties. Al houd ik er inderdaad wel rekening mee dat ik mensen die overduidelijk moslim zijn niet op de plaat zet, of eerst even vraag of het mag.
  Overigens is B&L gewoon West, niet nieuw West, en ligt het gewoon binnen de ring ;)
  (ik ben redelijk blij ende trots op mijn dorp hier, lol)

 2. sterestherster
  sterestherster ·

  Vervelend zulke reacties. Hoor verschillende verhalen van verschillende fotografen....zelf gelukkig weinig last hier in Rotterdam. Behalve op de markt ;). Binnen fotograferen is toch al lastiger, omdat het geen publieke ruimte is en je toch toestemming van de eigenaar of huurder zal moeten hebben...

 3. dietroseboom
  dietroseboom ·

  Heb er geen nare nasmaak aan overgehouden hoor.
  We vroegen alles netjes en waren heel open.
  Misschien was het net even de verkeerde dag, verkeerde moment.
  Ben iig heel blij met het resultaat!

More Interesting Articles