Utrecht Urbex: De Cereol fabriek

4

Op zoek naar een makkelijk toegankelijke urban locatie om te verkennen? Dan is de Utrechtse Cereol fabriek een toffe spot.

De Cereol fabriek – beter bekend als de oude soja fabriek – werd in 1908 gebouwd in de Utrechtse wijk Oog in Al. Bijna honderd jaar later, in 2002, werd hij gesloten wegens geluids-, stank- en stofoverlast.

Omdat de fabriek gevestigd was in een mooi monumentaal pand, werd besloten dat het niet gesloopt zou worden, maar zou worden gerenoveerd om er uiteindelijk een appartementencomplex van te maken. Maar in 2008 sloeg het noodlot toe… Er brak een enorme brand uit die de fabriek bijna volledig verwoestte. Alleen de muren bleven over.

De oude soja fabriek is te omschrijven als een ‘urban locatie’ die makkelijk toegankelijk is. Je kan gewoon door het hek sneaken. Er overheen klimmen is niet nodig.

Je kan de fabriek binnengaan, maar wees voorzichtig – de boel is niet voor niets afgesloten! Ik ben heel even binnen geweest, maar vond het daar binnen lastig fotograferen. Ik was niet van plan om die middag op verkenning te gaan, maar belandde toevallig bij de fabriek tijdens een fietstochtje door de stad. Mijn camera had ik bij me, maar mijn flits had ik helaas thuis laten liggen.

Zelf een kijkje nemen bij de fabriek? Spring op je fiets en rij naar de Kanaalweg. Je kan ook de bus nemen: lijn 5 richting Oog in Al, halte Racinelaan. Vanaf daar is het ongeveer vijf minuten lopen. Vergeet vooral niet een vriend of vriendin mee te nemen – in je eentje op verkenning is geen goed idee. Onthoud tot slot de belangrijkste urban verkenningsregel: “take only photographs, leave only footprints!”

written by marije on 2011-06-15 #places #factory #fire #location #old-building #netherlands #nederland #dutch #utrecht #urban-exploration #urbex #travel-tips #kanaalweg #nld #oog-in-al

4 Comments

 1. dennislight
  dennislight ·

  Dit is zeker een mooie locatie, ik heb er gefilmd met een school opdracht (die daar 5 min lopen vandaan ligt). Maar het kan er idd gevaarlijk zijn!

 2. molzography
  molzography ·

  Erg goede tip, was toevallig al op zoek naar dit soort locaties. Binnenkort maar eens checken dan.

 3. emmavt
  emmavt ·

  ik wou binnenkort met iemand ook ergens in utrecht heengaan om foto's te maken is het moeilijk om dit te vinden?

 4. marije
  marije ·

  @emmavt, de fabriek is inmiddels verbouwd tot cultureel centrum (opgeleverd in 2014). Ook leuk, maar wellicht niet waar je naar op zoek bent. ;) Zie: www.cereolfabriek.nl/

More Interesting Articles