Kodak Professional TMAX 100 B&W

Ben je op zoek naar een zwart/wit film van hoge kwaliteit? Dan is de Kodak TMAX 100 de perfecte keuze. Als je graag portretten fotografeert of gewoon van de vintage look van zwart wit foto’s houd, zou je een keer, “werelds beste 100 speed zwart wit film met de fijnste korrel” moeten proberen.

“Het wordt eens tijd om zwart wit film te gaan gebruiken”, bedacht ik op een ochtend. Dus ik stond op en op zoek naar wat fotorolletjes op het internet. Omdat de foto speciaalzaken in mijn stad geen zwart wit rolletjes verkopen, was het internet mijn beste optie. Ik wilde graag iets speciaals en 120 film is geen optie omdat ik geen negatief scanner heb. “’S werelds beste 100 speed zwart wit film met de fijnste korrel” trok mijn aandacht. Ik bestelde de film en een paar dagen later kwam het pakketje bij me thuis aan.

De film wilde ik testen in mijn Smena 8 en dus heb ik het rolletje meteen in de camera geladen. Na een week was de film klaar om ontwikkeld te worden. Ik was erg nieuwsgierig naar de resultaten! Dus ging ik naar de foto speciaalzaak waar ik normaal altijd heen ga. Daar kreeg ik het slechtste nieuws ooit te horen: ‘we ontwikkelen geen zwart wit film. Niemand in Constanta doet dat.’ Ik kon het niet geloven! Dus belde ik elke foto speciaalzaak in de stad, maar ik kreeg overal hetzelfde antwoord… Behalve van iemand die me doorverwees naar “Foto Central”. Daar zou een kans bestaan dat ze nog chemicaliën overhadden om zwart wit te ontwikkelen. Natuurlijk ging ik er meteen langs. 10 minuten lang hebben ze zitten staren naar de film en het doosje en uiteindelijk kreeg ik te horen dat ze me wel konden helpen. Ik was ontzettend opgelucht!

De vijf dagen wachten waren verschrikkelijk maar wel helemaal de moeite waard! De foto’s waren heel goed gelukt. De meeste waren kristal helder en sommige hadden een unieke ruige look. Alle foto’s (behalve 2 foto’s die ik met de Lomography Ringflash heb genomen) zijn tijdens zonnige dagen in de middag of tegen de avond gemaakt. De foto’s die in de middag genomen zijn, waren erg helder. Tijdens het maken van de foto’s in de schemer heb ik geen gebruik gemaakt van een statief, dit verklaard de wat ruigere look. Hier zijn wat voorbeelden.

Ik realiseerde me dat de foto’s die ik in de middag genomen heb, beter geworden zijn geworden dan die in de schemer gemaakt. Als ik gebruik zou hebben gemaakt van een statief zou dat het tegenovergestelde zijn geweest. Bij zwart wit film gaat het over de verschillende grijs tinten en de verlichting die je binnen hebt, bewolkte dagen en schemer zijn daar perfect voor. In de zon komen de foto’s er geweldig scherp en helder uit, maar ze zijn niet zo artistiek als die met minder licht.

Nog iets anders wat ik me realiseerde – deze specifieke film werkt erg goed als je portretten wilt schieten. De details die je krijgt zijn fantastisch! Als je in de avond gebruikt maakt van een flitser, zorg er dan voor dat je zo dichtbij mogelijk komt. Anders eindig je met een zwarte foto. Ik heb gebruik gemaakt van de, Lomography Ringflash En de helderheid bleef in de foto’s. Alleen het contrast was niet zo sterk als in de foto’s die ik overdag had gemaakt: De foto’s hadden een meer grijzige look.

Conclusie – als je van portret fotografie en de vintage look houd, moet je de Kodak TMAX 100 zeker eens proberen. Als je interesse hebt om je eigen zwart wit film te ontwikkelingen, vind je op de Kodak site gedetailleerde uitleg hierover.

written by lucretia on 2011-06-15 #gear #film #review #contrast #vintage #tmax #100-iso #lomography #portretten #kodak-professional-tmax-100-b-w #zwart-wit
translated by ismikk

More Interesting Articles