Fraser island, onder de sterren van de Aboriginals

Wij, Daphne & Anna, hadden het geluk om 3 dagen door te brengen op Fraser island. We zijn héél diep onder de indruk van dit ecologische wonderland aan de oostkust van Australie, zoals het nergens anders voorkomt. Aboriginals noemen het K’Gari, oftewel paradijs. Dat is geen understatement, als je het ons vraagt. Benieuwd waarom?

Galangoor djali! (Goedendag, in Aboriginal taal)

Probeer je dit in te denken.. Fraser island is ontstaan door zand dat 800.000 jaar lang via rivieren naar de zee is gedreven, waar de stroming het naar het noorden vervoerde. Naast zand bestaat het uit 120 km exotisch regenwoud; prachtig witte uitgestrekte stranden (die zowel fungeren als snelweg als landingsbaan voor kleine vliegtuigjes); zoetwater meren en beekjes vol mineralen – dit alles omgeven door gigantische duinen (sandblows) die tot boven de 200m uitstijgen. Geen wonder dat dit eiland op de World Heritage lijst te vinden is! Fraser biedt onderdak aan rijke flora en fauna, waaronder verraderlijk knuffelbare dingo’s (toch kan je ze beter niet proberen te temmen), schildpadden, en enoooorme bomen in het regenwoud die er sinds het ontstaan van de wereld lijken te zijn geweest.

Het strand, dat behalve snelweg ook als landingsbaan functioneert

Wees voorzichtig, de oceaan is hier bloedlink. Behalve de sterke stroming, kom je makkelijk in de problemen door de grote hoeveelheid haaien die je verfrissende duik moeiteloos donkerrood laten kleuren. Als je toch verlangt naar het zoute zeewater, dompel je dan onder in de Champagne pools – de enige veilige plek op het eiland waar je je veilig in de zee kan wagen. Omdat het water hier vol schuim binnen komt golven, lijkt het net of je een bad neemt in champagne. Proost!

Champagne Pools

Om de oversteek naar Fraser island te maken, kan je het handigste een veerpont nemen vanaf Rainbow Beach of Hervey Bay. Beter haal je het niet in je hoofd om het eiland met een normale auto te verkennen – daar breng je het niet levend vanaf. Met een 4WD (vierwiel aangedreven truck) kan je de zanderige wegen redelijk goed aan. Het is best handig als je je 4WD te vriend houdt en niet oververhit ergens strandt ;)

We zijn met een semi georganiseerde trip meegegaan, een zogenaamde ‘tag along tour’ met 3 4WD’s en een toffe Kiwi als gids. Het is te gek om door het regenwoud en over het strand te rijden. Het heeft wat weg van een funky videogame – je moet niet alleen de zee proberen te ontwijken, maar ook obstakels zoals kokosnoten, onverwachte kraters, zoetwaterstroompjes, en scheepswrakken. Het getij kan tricky zijn, en ook tijd wordt op het eiland anders ervaren. Zo is het lichten van de post afhankelijk van eb en vloed. Dat maakt het wel weer extra leuk om een kaartje naar thuis te sturen.. Tip van de dag: stop wat zacht, rood zand in de envelop, voor een gegarandeerde glimlach op ’t gezicht van je geadresseerde ;)

Bij het bizar heldere lake McKenzie waren we swimming in the rain, maar wow, zelfs dan is het prachtig. Het zand dat vol mineralen zit, schijnt een anti-verouderings effect te hebben. Nou, we voelden ons spontaan 10 jaar jonger! Haha. Onze camera’s waren minder gecharmeerd door het zand, maar hebben de strijd gelukkig wel gewonnen.

Lake McKenzie

Midden in het regenwoud stuitten we op een familie schildpadden, en kwamen we bomen tegen die zo door termieten uitgehold zijn dat ze perfect didgeridoo materiaal worden. Deze bomen worden schoorsteenbomen genoemd, omdat ze hol zijn. Jammer voor de termieten dat ze er na hun harde werk gezellig uitgerookt worden, als een Aboriginal hun boom heeft uitgekozen om een didgeridoo van te maken.

Bij het super groene lake Wabby gaat een steile gele duin (sandblow) over in een meer, omringd door een woud vol Eucalyptusbomen. Het duin kruipt elk jaar ongeveer 3 meter in de richting van het meer. Als we hier meervallen (catfish; check die snorharen!) hadden willen vangen, zou dat een eitje zijn geweest. Maar we voelden er meer voor om ze om te dopen tot onze Lomography modellen van de dag.

Lake Wabby

Indian head is een mega rots die vanuit de lucht verdacht veel op een gezicht lijkt. Als je er bovenop klimt, schijn je van alles te kunnen spotten: haaien, mantaroggen, dolfijnen en (tijdens de paartijd) zelfs walvissen. Schijn – want zoveel geluk hadden wij niet. Wel hebben we er een spinner foto gemaakt, van onze reisgenoten. Harps, onze Kiwi gids, was er heilig van overtuigd dat de oude Aboriginal geesten zich op de 360° foto zouden laten zien. Ze werden van het hoogste punt van de Indian head afgegooid als ze niet bereid waren als slaaf voor de kolonisten te werken. Au.

Indian head

Bij Eli creek maakten we een wildwater zwemtocht, met de stroom mee. 2 km verderop vind je het Maheno shipwreck, een passagiersschip dat in 1935 tragisch ten onder is gegaan door een cycloon. Wrang was dat iets verderop ook een vers wrak lag op te drogen, waar drie maanden terug zo’n 300 vluchtelingen op ten onder zijn gegaan.. ai, trouble in paradise. Dat was wel even slikken.

Maheno scheepswrak

Op Fraser island word je elke avond weer getrakteerd op een ontelbaar-sterren-menu. Wow, zo helder als de Melkweg zich boven je aftekent, daar gaan zelfs de grootste egotrippers zich spontaan stil en nietig door voelen. We kampeerden op een camping die gerund wordt door Aboriginals, genaamd K’Gari. Alleen Aboriginals mogen fikkie stoken op het eiland – maar je wordt wel geacht hun regels te respecteren: niet in het vuur spugen en niet fluiten op de camping, om te voorkomen dat de boze geesten zich laten zien. Bij het kampvuur sloten we vriendschap met de didgeridoo’ende Troy, een aboriginal die de campsite waar we kampeerden mede in stand houdt. Hij nam ons mee naar het strand, onder de Melkweg (Dag zuiderkruis! Dag schorpioen!), waar hij ineens als een dolle over het zand begon te bewegen. Beetje a la de moonwalk, maar dan spastischer en grappiger. Terwijl hij dat deed, gebeurde er iets magisch. Door zijn moves begon het natte zand te fonkelen, alsof er kleine gloeiwormpjes in verstopt zaten! Whaaaat the fuck. Er doen meer verklaringen de rondte: fosfor + wrijving op nat zand + voldoende donkerte (lees: natuurkunde); plankton; of pure magie. Ha, wij weten wel welke wij willen geloven. Voor we het wisten, stonden we minstens zo spastisch met Troy mee te dansen… onze eigen disco onder de Melkweg. Adembenemend.

Yeah. Fraser island is K’Gari; paradijs. Maar onthoud wat de Aboriginals zeggen: wanya nyin yangu, wanai djinang djaa. Waar je ook gaat, laat alleen voetafdrukken achter.

Daphne & Anna

Veel plezier met onze mini foto gallerij hieronder:

written by annais on 2011-06-03 #places #island #australia #lakes #landmark #fish #dogs #planes #location #pacific-ocean #fraser-island #rainforest #4x4 #backpackers #fraser #travel-destination #dingo-s #indian-head
translated by annais

More Interesting Articles