LC-Wide – simpelweg fantastisch!

1

Het eerste wat ik dacht toen ik deze fantastische camera ontving was: “Dit is perfect voor snapshots op straat” – Mijn tweede gedachte was “De mechanica is subliem!” En mijn derde gedachte: “Zal ik mijn andere camera’s in de verkoop zetten?”

Toen ik op een bepaalde dag buiten wat pinhole foto’s aan het maken was en ik tijdens het wachten mijn mail checkte, ontdekte ik tot mijn grote verbazing dat ik was uitgekozen als ‘Beta Tester’ de nieuwste Lomography onder de loep te leggen! Ik kon het haast niet geloven en wilde het uitschreeuwen van geluk (uiteraard hield ik me in, mensen zouden me raar aankijken). De camera zou LC-Wide gaan heten en zoals de naam al doet vermoeden heeft de camera een fantastische groothoek lens.

De LC-Wide heeft een 17 mm groothoek lens.

De LC-Wide heeft de meeste functies van de vertrouwde LC-A overgenomen (automatische belichting, multiple exposure knop (MX), kabelontspanner mogelijkheid, ISO 100 – 1600) maar voegt daar nog een aantal fantastische functies aan toe.

Dubbele belichtingen met de LC-Wide

Drie weken nadat ik de camera had ontvangen heb ik heel veel verschillende plekken bezocht. Al gauw ontdekte ik dat mijn verwachtingen volledig bleken te kloppen met de prestaties van dit juweeltje.

De reden waarom de LC-Wide perfect is voor snapshots op straat, heeft alles te maken met de groothoek lens. De 17mm lens is geweldig voor landschap foto’ – hij krijgt alle details op 1 foto frame. Je object missen is bijna onmogelijk, zelfs niet als je niet door de zoeker kijkt. En de sterke vignetten maken het object in het midden nog aantrekkelijker.

Als je door de zoeker kijkt, zie je ongeveer 80% van de daadwerkelijke foto, dus… zorg ervoor dat je nóg dichterbij je object gaat dan je al bent! De minimale focus is 0.4m – 0.9m, wat betekent dat je bijna nooit een out-of-focus foto zal zijn. De lens geeft een lange horizon door zijn groothoek. Vergeet daarom dus niet de camera horizontaal te houden want een gekantelde horizon valt erg op.

“De mechanica is subliem”. Mede dankzij de verschillende formaten die de LC-Wide heeft. Hij kan normaal 3:2 formaat schieten maar ook square en half-frame formaat (wanneer je de juiste plastic maskers bevestigd voordat je de film gaat laden). Maar het is niet alleen de formaat schakelaar aan de onderkant van de camera, de half geopende lens cover is pure fascinatie!

In het begin dacht ik: “Het square formaat snijdt gewoon beide kanten van de foto af. Zal dat betekenen dat de vignetten ook van de foto worden afgesneden worden?” – Het antwoord is NEE. Door de groothoek lens zijn de vignetten nog steeds duidelijk – zelfs na het bijsnijden. De compositie ziet er stabieler uit, zoals we gewend zijn van ons geliefde 6X6 formaat op 120mm film.

Het half-frame formaat geeft je meer waar voor je geld. Het verdubbeld immers het aantal foto’s wat je op een rol kan maken. Zelf vertel ik het liefst een verhaal door 2 frames. Maar gebruik er gerust meer! Je kan de foto’s zelf scannen of samenvoegen met behulp van software. En daarom is dit een kostenbesparend en interessant formaat.

De meest interessante manier om het half-frame formaat te benutten is door de panorama truc. Switch naar half-frame (HF), zonder het masker te gebruiken. Open de schuif van de lens halverwege en neem een aantal foto’s van links naar rechts. De panorama foto zal soepel samensmelten!

Een ‘3-in-1’ (lees: ‘multi-functie-in-1) camera zette me eigenlijk direct aan het denken. “Zal ik de rest van mijn camera’s verkopen?” – de LC-Wide, uitgerust met zijn groothoek lens, automatische exposure, scherpe foto’s, groter diafragma dan menig andere snapshot camera (f/4.5), multiple exposure functie, is veel vollediger dan alle andere camera’s in mijn collectie! Maar gelukkig, ik heb ze allemaal nog. Elke camera heeft zijn eigen, unieke, onvervangbare functies. Maar veel belangrijker is dat het niet alleen gaat om de functies. Het gaat ook om het vastleggen van herinneringen terwijl je erop los schiet. Wel moet ik toegeven dat ik sinds de komst van de LC-Wide een stuk minder redenen heb om nieuwe camera’s te kopen.

Zit er ook nog een nadeel aan de LC-Wide? Ja. Hij is veeeeeeel te wijd! Dus ik zeg het nog een keer: ga zo dichtbij als je kan! De dagen dat je alleen een toeschouwer was zijn voorbij. De LC-Wide zorgt ervoor dat je overal aan meedoet!

Get close… get close…

written by singleelderly on 2011-05-20 #gear #review #close-up #panorama #nl #double-exposure #dutch #the-netherlands #nld #lc-wide #ultra-wide-angle #lc-w #lomolaunch
translated by mrmaart

One Comment

  1. singleelderly
    singleelderly ·

    Thanks for translating to Dutch! : D

More Interesting Articles