LC-A Big Book Hoofdstuk 93: Film en ontwikkeling

Een filmrolletje uitzoeken voor je camera is bijna hetzelfde als het kiezen van het soort schilderdoek, kleuren en kwasten. De brede variatie en mogelijkheden van films zijn enorm. Als je iets weet van je type filmrol (kleur negatief, zwart/wit, slide film!x-pro) en filmrol snelheid, zal het kiezen van je film zeker makkelijker zijn.

COLOR FILM
Tegenwoordig leveren kleurenfilms natuurlijke kleuren, contrasten en een grote belichtingsspeelruimte op. Dit betekent dat je prints er nog steeds geweldig uitzien, zelfs als ze iets onder- of overbelicht zijn.

Film is gemaakt van een simpel velletje plastic bekleed met ten minste drie lagen lichtgevoelige chemicaliën, die bestaan uit zilverzouten. Een klein beetje pigment wordt toegevoegd aan de zouten om het materiaal verschillende tonen te kunnen laten vastleggen. Er is een grote verscheidenheid van kleuren negatieven films beschikbaar. Allemaal met hun eigen kleuren en saturatie verschillen. Probeer gewoon verschillende merken en snelheden om te zien welke je het mooiste vind. Er zijn films met 12, 24 en 36 opnames beschikbaar. De films met minder opnames zijn natuurlijk goedkoper in aanschaf. Dit scheelt overigens niet in de kosten voor het ontwikkelen. Je betaald namelijke een vaste prijs voor de film-ontwikkeling. De prijs- en prestatieverhouding is zeker het beste met 36-opnames films voor de fast-shooting Lomographers.

BLACK AND WHITE FILM
Het nemen van foto’s in zwart/wit is perfect voor portretten en sterke contrasten en dit geeft je foto’s net even dat beetje extra. Wil je meer controle en vrijheid over je prints, ontwikkel dan zelf je zwart/wit films. Zwart/wit films zijn het beste voor het spelen met licht en donker, contrast en een waas. Er zijn verschillende zwart/wit films op de markt, zoals de XP2-film. Deze zwart/wit film levert de beste resultaten, in tegenstelling tot de normale z/w films die met de normale C-41 chemicaliën worden ontwikkeld. Dit betekent dat ze snel en goedkoop ontwikkelt kunnen worden in een 1-uurservice, in tegenstelling tot de vaak dure en tijdrovende conventionele zwart-wit ontwikkelingen. Nog in aanvulling op de XP2-film – druk je foto’s af op Sepia-getinte foto’s en je krijgt een heel cool effect! Sepia is een effect dat vaak wordt toegepast in de fotografie voor de mooie bruin/grijze toon. Als je zo’n effect van vroeger wilt creëeren, dan moet je gewoon foto’s maken met de XP2 z/w film en tegen je lab zeggen dat ze in Sepia moeten ontwikkelen. Ieder professioneel lab zal begrijpen wat je bedoeld.

SLIDE FILM
Ben je op zoek naar uber-natuurlijke kleuren en gekke contrasten? Dan is dit de film die je zoekt: de LOMO LC-A+ slide film. Over het algemeen krijgt deze film bij ons de voorkeur boven alle andere films. Vanwege de betere toon reproductie en een one-step proces (geen druk, dus minder ruis en meer scherpte). Deze positieve kleuren film maakt gebruik van een andere chemische oplossing dan negatieve kleuren film. 
Wanneer de film wordt cross-proces wordt ontwikkeld (X-processed of X-pro is ontwikkeld in C-41 chemicaliën in plaats van de gewone E-6 chemicaliën) lijkt het alsof je foto’s ‘ontploffen’ van de helderheid, verzadiging en contrast. Het enige wat je in de praktijk moet doen is je LOMO LC-A+ laden met een slide film (dia rol). Bij het ontwikkelen zeg je tegen je lab dat ze de film moeten crossen. That’s all. Elke film en lab levert uiteindelijk een ander resultaat. Het wordt vaak aanbevolen om zelfs iets te overbelichten en te vragen om geen kleurcorrectie toe te passen om nog sterkere kleuren te krijgen op je foto’s. Meer voor instructies over het cross-processing, check www.lomography.com/x

EXPIRED FILM
Veel Lomografen hebben de neiging om films die over datum zijn te kopen. Net als bijvoorbeeld melk, heeft elke film een bepaalde houdbaarheidsdatum. Tot deze datum garandeert de fabrikant de volledige functionaliteit van de film. Professionele fotografen kiezen meestel niet voor films waarvan de datum verstreken is, omdat de kleur en verzadiging dan niet te voorspellen zijn. Juist dat wilt de Lomograaf juist wel. De praktijk leert dat films die nog niet eens een jaar overcode zijn nog steeds hetzelfde resultaat leveren als films die niet overcode zijn. Schiet met expired films als je een beetje meer onvoorspelbaarheid wilt toevoegen aan je foto’s.

FILM SPEED
Als je een filmrolletje gaat kopen, kies dan de juiste ISO voor je films op basis van de lichtomstandigheden waar je van plan bent om te gaan fotograferen (zoals op een zonnige dag in een ski gebied, een etentje in romantisch sfeer ligt of een regenachtige namiddag in de herfst). Filmgevoeligheid is de aanduiding die je informeert over de lichtgevoeligheid van de film. De meest voorkomende aanduidingen zijn ISO 100, 200, 400, 800 en 1600. Het makkelijkst om te onthouden is, hoe hoger het cijfer, hoe sneller de film. De lagere films zijn minder gevoelig en hebben normaal gesproken meer licht nodig, dus langere belichtingstijden. Snellere films zijn snel in actie en zijn goed in slechte lichtomstandigheden, maar leveren korreligere en minder kleurrijke foto’s. Toch zijn er veel mensen die juist houden vanhet korrelige, zwarte look, dat ISO 1600 en 3200 zwart/wit films leveren. Dit is zeker iets dat je uit moet proberen, net als bij de LC-A+ en een snelle film en dan binnenshuis fotograferen zonder de stabilisering van de camera. Als de film verlopen is, kan de ISO veranderen, dus wees voorbereid op wat onverwachte resultaten. Je moet nooit vergeten om de ISO-instellingen-knop op je Lomo LC-A+ in te stellen op de waarde van de film die je gebruikt, om er voor te zorgen dat de camera de automatische belichting goed kan verwerken.

Je kunt ook doelbewust je foto’s over- of onderbelichten. Om je foto’s te overbelichten, dan zet je je ISO instellingen op ISO 100 en als je bijvoorbeeld een 400 iso film gebruikt. Onderbelichten is ook een optie. Stel dan je LOMO LC-A+ een paar stops hoger in (zoals ISO 800 met een 400 speed film)

BUYING FILM
Ondanks alle geruchten dat analoog materiaal en films langzaam aan het verdwijnen zijn door het digitale tijdperk waar we ons nu in bevinden, zijn wij overtuigd dat films wereldwijd nog steeds worden gebruikt door professionals en amateurs. Ze zullen nog steeds te koop blijven zolang als de Lomo LC-A+ bestaat. Waarom? Omdat er miljoenen geweldige analoge camera’s zijn en omdat de analoge film een stukje kunst is van zijn eigen soort. Ook zijn films over het algemeen niet heel lastig om te produceren. Daarom zul je altijd wel films kunnen vinden in de professionele fotowinkels. Voor de goedkopere films, raden wij je aan om uitverkoopjes te checken, no-name of verlopen films.

DEVELOPMENT
De keuze om je foto’s te laten ontwikkelen bij een professioneel lab of bij de supermarkt om de hoek is helemaal aan jou. Hoewel de ontwikkeling in de supermarkt veel goedkoper is, biedt een professioneel lab meerdere mogelijkheden. Denk aan de ontwikkeling, scannen en je persoonlijke verzoeken (zoals bijvoorbeeld het niet toepassen van kleur correctie met x-processed films wat vele supermarkten niet eens kunnen). Daarom raden we je aan om met testrolletjes gewoon naar de supermarkt te gaan, en naar een professioneel lab te gaan met rolletjes waarvan je zekerheid wilt dat ze goed ontwikkeld worden.

Het traditionele Lomo-formaat prints zijn 7×10 cm ( 2.8×3.9 inch), maar in vele winkels hebben ze deze maten niet meer. Maar deze maten 9×13cm (3.5×5.1 inch) of 10×15cm (3.9×5.9 inch) zijn net zo goed.

Je afbeeldingen gescand krijgen op CD’s maakt het makkelijk om je foto’s te uploaden op je Lomohome. Het is altijd goed om je scans in een grotere resolutie te bestellen, om zo mee te kunnen doen aan alle rumbles (contesten) van de Lomographic Society en eens in de zoveel tijd worden foto’s gepubliceerd in een boek. Voor 10 x l5cm (3.9×5.9 inch) prints is de standaard resolutie 1200 × 1800 pixels, maar voor grotere kwaliteit prints is het beter om dit formaat aan te houden: 2400×3600 pixels (wat meer kost dan de eerste variant).

Op langer termijn is het het goedkoopst om zelf je negatieven te scannen. Nu kun je voor een goede prijs hoge kwaliteit scanners aanschaffen. Met deze scanners kan je zelf je 35mm negatieven scannen. Het neemt even wat tijd in beslag maar je hebt wel zelf de controle over de resultaten en de resolutie. Je hoeft dan alleen te betalen voor de film en het ontwikkelen in het lab en dat scheelt een hoop geld. Een scanner is een goede investering voor de serieuze Lomograaf.

Kijk voor het hele boek hier

written by ungrumpy on 2011-05-30 #history #film #lc-a #library #lomography #nederland #dutch #holland #lomografie #nld #geschiedenis #filmrolletjes
translated by stuffwedid

More Interesting Articles