Nederlandse Platenzaken - #1 Record Palace, Amsterdam

Record Palace is de eerste winkel die ik voor mijn Lomography platenzaken serie heb bezocht. De winkel zit aan de Weteringschans en verkoopt veel jazz, soul en rock platen. Record Palace is eigendom van Jan. Niet alleen toeristen, studenten en vaste klanten bezoeken zijn winkel, maar ook bekende artiesten.

Omdat ik graag platen verzamel, heb ik besloten om een aantal van mijn favoriete platenzaken te fotograferen. Hiervoor maak ik gebruik van de Diana F+ camera, mijn eerste kennismaking met Lomography.

Hoewel het de bedoeling is om heel Nederland door te reizen, begin ik dicht bij huis en wel bij "Record Palace:http://www.record-palace.com/index.php?page_id=1 aan de Weteringschans, tegenover de Paradiso.

Weteringschans & voorkant

Record Palace is een prettige winkel met een grote verzameling jazz in de kelder. Hierin heb ik platen gevonden waarmee ik ook nu nog heel blij ben, zoals Eddie Jefferson’s Body and Soul. Als je van vocale jazz houdt, vind ik dit echt een aanrader.

Trap & beneden

Boven staat voornamelijk rock, soul en reggae. Terwijl ik deze foto’s aan het schieten was, kwam ik de lp Roast Fish Collie Weed & Corn Bread van Lee Perry tegen. Hoewel ik reggae en dub eigenlijk nog moet ontdekken, werkt het nummer Soul Fire in ieder geval aanstekelijk.

Laat je tassen achter

Overigens, Record Palace is eigendom van Jan. Hij is de winkel in 1988 gestart. Voor die tijd, zat er een stomerij in het pand. Jan vertelde me dat na verloop van tijd nog steeds mensen met hun stoomgoed langskwamen. Hieronder zie je hem evenwel wat Beatles platen inkopen.

Jan

Jan is er trots op dat een aantal bekende artiesten tot zijn klantenkring behoren: Paul Weller, the Beastie Boys, The Alchemist, Evidence, en Talib Kweli en Hi-Tek. Zoals uit de foto blijkt, geldt dit ook voor Madlib.

Jaylib

Het is Jan opgevallen dat studenten zich steeds meer lijken te interesseren voor platen, met name vanwege de hoezen. Een initiatief als Record Store Day vergroot daarnaast het enthousiasme voor vinyl. Hij maakt zich zodoende geen zorgen om het downloaden van muziek en heeft vertrouwen in de toekomst: ‘de website dient vooral ter promotie van de winkel’.

Digging

written by heinisfein on 2011-05-10 #places #record-store #records #location #amsterdam #netherlands #nederland #dutch #holland #paradiso #personal-story #nld #record-palace #weteringschans
translated by heinisfein

More Interesting Articles