Ellen Rogers: Doordrongen met glans en verwondering

De tijdloze modefoto’s van Ellen Rogers stralen een verleidelijke schoonheid en subtiele verleiding uit. Ze verbeelden een droomachtige gratie en voeren je naar een tijdperk van aura’s en eenzaamheid. Ze ademt en leeft in haar donkere kamer en is een kunstenaar van de analoge fotografie.

Vertel eens iets over jezelf.
Ik ben Ellen Rogers en het lukt me maar niet om een langere tijd op één plek in Engeland te blijven. Mijn zigeunerbotten gaan rammelen en voor ik het weet begin ik weer opnieuw in een andere plaats.

Hoe en wanneer begon je met fotogaferen? Wat was je eerste camera?
Ik begon al op jonge leeftijd composities en technische vaardigheden aan te leren. Mijn vader was motorcoureur en toen hij daarmee stopte ging hij vaak fotograferen bij races. Vanaf mijn zesde leerde ik thuis dia’s en zwart-witfilms ontwikkelen, in onze eigen doka. We hadden ook een enorme verzameling fotografietijdschriften uit de jaren 70 en 80 waar ik veel in las. Mijn eerste camera was een ‘Yashica Mat’. Die kreeg ik voor mijn eerste verjaardag.

Omschrijf je stijl eens. Heb je favoriete onderwerpen en thema’s?
Ik vind het moeilijk me op een bepaald onderwerp of thema vast te pinnen, omdat mijn geest onmiddellijk uit de gietvorm wil breken. De kunstenaar zelf is de enige die de beperkingen in de kunst bepaalt. Je zou kunnen zeggen dat mijn foto’s de kant van psychologisch onderzoek op gaan en richting effecten die prikkels hebben op de geest. Maar het heeft eigenlijk nooit maar één thema of onderwerp. Dat zou voor mij te benauwd zijn om binnen te werken. Ik ben nu vooral bezig met het experimenteren van alternatieve fotografische procedures, en ook met het uitwerken van claustrofobische verdringingsideeën met een verhaallijn er in.

Wat is je favoriete foto?
M’n favoriete foto uitkiezen kost me veel moeite. Eerlijk gezegd denk ik dat ik nog nooit ook maar in de buurt ben gekomen van wat ik wil laten zien. M’n hoofd heeft nog maar net een emotionele klik gemaakt met mijn kunst. Als ik ooit een natuurlijke overgang mee ga maken tussen meer comfortabele ideeën en productie-skills, pas dan heb ik iets gemaakt waar ik blij mee ben, denk ik. Ik ben overtuigd van het feit dat goede kunstenaars nooit echt gelukkig zijn met hun werk, omdat dit ze zelfingenomen maakt.

Welke soundtrack hoort er bij je fotoseries?
Soundtracks zijn ook weer moeilijk voor me. De laatste jaren vroegen bands me regelmatig voor hun artwork. Ik ben echter trouw geweest aan mijn afstand tot muziek, omdat ik het als een ander merk zie. Mijn werk is mijn merk – mijn vingerafdruk – en om het aan een andere artiest uit te lenen voelt als het weggeven van stukjes van mijn ziel. Ik ben eigenlijk altijd een aparte entiteit geweest. Totdat ik natuurlijk aan films ging werken met mijn vriend Prizme. Twee films hebben we gemaakt, waarvan je er één hier kunt vinden (de andere komt binnenkort uit op ‘Kickstarter’). Na de eerste video wilden we weer samen iets maken omdat we merkten dat we graag samenwerkten. Onze nieuwe film is een op maat gemaakt album van Prizme: de soundtrack bij mijn foto’s. Door veel heen en weer te kaatsen produceerden we het hele project. In feite is het een film, een album en een klein kunstboekje in één. Je kunt hier een aantal nummers horen samen, met wat meer uitleg.

We hebben allemaal zo onze idolen. Tegen welke fotografen kijk jij op?
Ik weet dat ik op mensen die me voor het eerst ontmoeten overkom als zwijgzaam en in de knoop, maar om het vuur nog wat meer op te stoken durf ik te stellen dat ik niet door fotografie ben beïnvloed. Ik ben wel beïnvloed door geschiedenis, psychologie, het occulte, religie en schrijvers zoals Mark Z. Danielewski, Iain Banks, Robert Chambers, H.P. Lovecraft, etc.

Als je een portret van iemand – dood of levend – zou mogen maken: wie (zou het zijn), welke (camera zou je gebruiken) en waarom?
Tom Waits. Hij gaat wel tegen alles in wat ik creatief zou willen doen, maar alleen de roestige rimpels in zijn gezicht spreken al boekdelen. Maar laat ik duidelijk zijn. Het maakt me totaal niet uit met welke camera ik hem zou fotograferen: de zanger – en niet het lied! – zorgt voor een fijn geluid.

Analoog versus digitaal. Wat maakt analoge fotografie nu specialer dan digitale fotografie?
Puur zilver en gelatine. De combinatie van kostbaar metaal en van iets organisch: een poëtische inhoud, waarvan de lagen diepte geven. Een fotorolletje te zijn betekent uiteindelijk te worden opgegeten door het licht. Dat is toch een prachtig offer? Het sluipende en uiteindelijke verdwijnen ervan zal me veel verdriet doen.

Heb je zelf Lomo-camera’s? Wat is je favoriet?
Jazeker, ik bezit de Holga 135BC TLR. Als ik er nog een zou kopen neig ik naar The Jonathan Edwards, omdat ik een zwak heb voor dubbele lenzen.

Vandaag de dag houden veel mensen van fotografie, wat zou je tegen ze willen zeggen om ze te inspireren?
Ik denk dat ‘doe geen anderen na maar doe vooral je eigen ding’ het allerbeste advies is. Ga lekker naar buiten en zoek iets origineels wat nog nooit iemand gedaan heeft. Een grote geest vindt dingen uit, een kleine geest boert dingen op.

Ben je op dit moment ergens mee bezig? Of in de toekomst?
Jazeker. Ik ben erg enthousiast over een klein project van mij, mijn vriend (Prizme weer) en een styliste. Ik verklap er niet te veel over maar er komt een reeks foto’s van én een beperkte oplage afdrukken. Ze zijn gebaseerd op een paar van onze bevindingen over wetenschappelijke experimenten op mensen in de jaren 50.

Additional Info:
Website – ellenrogers.co.uk
Blog – blog.ellenrogers.co.uk
Flickr – flickr.com/peep_beep

written by basterda on 2011-05-11 #lifestyle #fashion #photographers #nederland #dutch #holland #mode #interviews #the-netherlands #nederlands #nld #ellen-rogers #fotograaf
translated by lucassio

More Interesting Articles