Fotograaf Richmond Lam schiet Lomo's met de LC-A+

De Canadese fotograaf Richmond Lam is sinds kort weer actief in de analoge wereld. Hij legt Parijs tot Montreal vast met zijn LC-A+, kijk maar naar zijn geweldige foto’s hieronder!

ECHTE NAAM Richmond Lam
STAD Montreal, QC
LAND Canada

Hoe lang ben je al een Lomographer (of ben je een beginner)?

Dankzij Tat en Justin van Lomography Hong Kong heb ik afgelopen juli mijn eerste LC-A+ gekocht in Parijs!

Beschrijf jouw Lomo LC-A+ in vijf woorden.

Hmm… Draagbaar, leuk, retro, simpel en zwart?

Je bent een professionele fotograaf die meestal digitaal fotografeert. Hoe voelt het om weer analoog te werken?

Juist omdat al mijn commerciële werk digitaal is, is het fijn om weer eens met een rolletje te schieten. Nadat mijn eerste twee rolletjes een ramp bleken, begon ik te twijfelen aan mijn foto skills, maar inmiddels begin ik het hele gebeuren door te krijgen. Het geeft zo’n vrijheid om niet te weten hoe je foto’s eruit komen te zien!

Hoe ben je eigenlijk in contact gekomen met fotografie?

Ik ben altijd al verlegen geweest maar ook heel visueel ingesteld. Toen ik een aantal jaar geleden in een vroege midlifecrisis terecht kwam heeft mijn ex, die destijds fotografie studeerde, mij in contact gebracht met fotografie. Ik kreeg al snel door dat dit wel wat voor mij was! Dus ik leende de oude Canon van mijn vader uit de jaren ’70 en begon te fotograferen met zwart/wit films. Nu zes jaar later ben ik fulltime fotograaf!

Wat is de meest vreemde, grappige, of gewoon geweldige foto/lomo ervaring dat je ooit hebt meegemaakt?

Nou, ik heb mijn Lomo camera pas twee maanden dus ik heb nog niet veel meegemaakt maar er is wel iets dat ik nooit zal vergeten. Mijn vriendin Ximena kreeg tijdens d’r verrassingsfeestje onverwacht een stripper verkleed als politieagent cadeau!

Als jij een soundtrack mocht maken bij jouw foto’s, uit welke drie nummers zou deze soundtrack bestaan? (Titel en artiest van het lied aub)

Chet Baker – Let’s Get Lost
The Aluminum Group – The World doesn’t spin on us
Belle & Sebastian – A summer wasting

Stel, je mag iemand fotograferen, jouw held, het maakt niet uit of diegene nog leeft, wie zou je het allerliefst kiezen?

Morrissey, toen hij nog jong was denk ik. Ik houd van zijn muziek en hij weet precies hoe hij moet poseren voor een mooie foto.

Wat is jouw fav foto die je hebt genomen met jouw LC-A+ en waarom?

Ik ben gek op zwart/wit en ik vind de foto die ik heb gemaakt van Coey Kerr in Old Montreal te gek. De belichting was top en de niet-geplande lens flare was een mooie bonus! Het lijkt alsof het in de jaren 60 is gemaakt.

Wat een mooie modellen gebruik jij! Wie zijn ze?

Dankjewel, haha. Mijn vriendin is natuurlijk vaak te zien in mijn foto’s. Ik wil niet slijmerig over komen maar ik fotografeer mijn vrienden graag omdat ze allemaal iets eigens hebben. Het is ook super dat je met dit werk veel creatieve mensen leert kennen dus een aantal foto’s hier zijn van ‘werk’ shoots, Murray en Natalia van The Dears.
Ik neem mijn LC-A+ namelijk ook mee naar mijn fotoshoots. Aan het eind van de shoot bevestig ik de PocketWizard op mijn Lomo en maak ik nog een paar Lomo’s!

Situatie: Je hebt een tas vol van jouw favoriete filmrolletjes, een vliegticket en jouw LC-A+… waar zou je heen gaan en waarom daar?

Ik moet bekennen dat ik meer een stadspersoon ben. Ik houd meer van straatfotografie dan bijvoorbeeld landschapsfotografie. Dus misschien Japan, dan kan ik mooi een ‘Araki’ schieten! Ha!

Heb je nog advies voor andere Lomographers?

Alle regels die gelden voor fotografie zoals belichting, compositie, onderwerp bla bla bla.. gelden ook voor Lomography. Als je schiet in kleur, schiet dan leuke en kleurrijke foto’s! In zwart/wit vind ik contrastrijke belichting het mooist werken.

Kun je, als afsluiting van dit interview, iets vertellen over jouw komende projecten? Ga je terug naar Azië?

Hmmm, ik wil verder gaan met mijn huidige portretserie maar ik heb inmiddels ook al een nieuw project gestart. Een portretserie van duo’s, bijvoorbeeld verliefde stelletjes of broers… etc.

Ik ben ook begonnen met een nieuwe muziekvideo. Ik heb nog veel te leren maar ik vind het erg leuk! Daarnaast werk ik dit jaar ook weer bij het Pop Montreal festival: vijf drukke dagen en slapeloze nachten vol rock ‘n’ rol.

Ja, ik kom aan het eind van dit jaar of begin volgend jaar weer naar Hong Kong. Het lijkt mij ook super om een aantal magazines te benaderen. Als je nog werk voor mij hebt, hoor ik het graag!

written by tattso on 2011-05-06 #people #lomo-amigo #canada #photographer #lomo-lc-a #nederland #holland #ca #montreal #the-netherlands #lomoamigo #cnd #richmond-lam #parijs #analoog #fotograaf #canadees
translated by lauravanroemburg

More Interesting Articles