Mephisto 19 – De man van de eindeloze verzameling foto’s

Nouja, misschien niet helemaal een eindeloze verzameling foto’s – maar met meer dan 50,000 foto’s is Mephisto19 wel aardig op weg. Lees het interview met hem hier beneden.

Credits: mephisto19

Vertel ons wat meer over jezelf en hoe je Lomography ontdekt hebt?

Hey, ik ben Stephan (ook bekend onder de naam “mephisto19":http://www.lomography.com/homes/mephisto19 en ik ben 30 jaar oud. Ik ben leraar in één adem-, spraak- en stemgebruiken en ik studeer Fine arts aan de hogeschool voor beeldende kunst in Brunswick, Duitsland. Ik schrijf en fotografeer vooral. Daarnaast maak ik ook nog werk met geluid. Herhaling is het thema wat je veel terug zult zien in mijn werk.

Ik heb Lomography ontdekt tijdens een optreden. Een lokale band genaamd ‘Sanah’ bracht hun nieuwe album genaamd ‘Pictures’ uit en vroeg me of ik foto’s wilde maken. De drummer had een “Actionsampler”:http://shop.lomography.com/actionsampler-chrome die hij in een drogist had gekocht. Dus ik kocht er zelf ook één maar was niet tevreden. Het was winter dus alle foto’s die ik had genomen waren donker. Die foto’s belandde in mijn kast en pas jaren later zag ik een documentaire over Lomography. Het deed me herinneren aan de Actionsampler, de Lomography camera die ik ooit had gekocht. Ik bestelde een Plastic Fantastic Package voor kerstmis en toen is het eigenlijk allemaal begonnen. Sinds Augustus 2005 ben ik een Lomographer.

Credits: mephisto19

Kun je ons ongeveer vertellen hoeveel foto’s je op een dag maakt?

2010 was een erg productief jaar. Ik heb meer dan 10.000 foto’s gepubliceerd op mijn Lomohome. Dat zorgt voor een gemiddelde van ongeveer 1 kleinbeeld rolletjes (36 foto’s) of 3 grootbeeld filmrolletjes (12 foto’s per rol) per dag. Maar dan tel ik Multiple exposures niet mee, waar je meerdere lagen over elkaar fotografeert. Ook tel ik de enorme hoeveelheid losse foto’s die ik genomen heb niet mee. In Januari heb ik zo veel foto’s genomen dat ik een blaar op mijn duim had van het doorspoelen van de film. Het deed zeker drie dagen pijn. Op het moment dat ik de 50.000ste upload bereikte heb ik een blog gepubliceerd. Hierin zijn wat feiten en statistieken te vinden.

Credits: mephisto19

Van hoeveel camera’s ben je de eigenaar?

Ha, ontelbaar…. nee hoor dat is een grapje. Zeker meer dan 50 camera’s. Maar ik grijp tock vaak terug op dezelfde camera’s. Natuurlijk mijn geliefde LC-A de Lubitel(s) (ben een echte Lubitel liefhebber)":http://microsites.lomography.com/lubitel166+/lubitel-lovers/mephisto19/ , de Holga, Diana en in de zomer gebruik ik de Samplers. Afhankelijk van waar ik ben maak ik ook gebruik van mijn Horizons het nadeel is alleen dat deze camera erg zwaar is om steeds mee te slepen. Naast de grote hoeveelheid Lomographic camera’s heb ik ook een oude Agfa en polaroid cameras. En ik leen ook camera’s uit aan vrienden.

Credits: mephisto19

Hoe bewaar je al je foto’s? Heb je van alle foto’s ook afdrukken?

In eerste instantie bewaarde ik alle afdrukken. Maar helaas kreeg ik met mijn Horizon problemen. De locale fotowinkel knipte mijn negatieven verkeerd (waar ik nog steeds kwaad over ben). Na wat speurwerk vond ik een goedkoper lab waar ik mijn Horizon foto’s wel goed kon ontwikkelen. Alleen was het nog steeds erg duur om negatieven te laten afdrukken bij een fotozaak. Dus besloot ik om een negatievenscanner te kopen, wat een goede oplossing was. Of eigenlijk het beste wat ik uiteindelijk heb gedaan. Dit gaf me namelijk de mogelijkheid om veel geld op afdrukken te besparen door alleen de negatieven te laten ontwikkelen. En ik kon meer foto’s nemen. Zonder deze scanner zou ik nooit zoveel foto’s hebben kunnen maken.

Maar ik heb nog steeds foto’s afgedrukt thuis liggen. Vooral van de eerste anderhalf jaar dat ik met Lomography bezig was en de periode daarvoor. Mijn plan voor 2011 is om die oude foto’s ook in te scannen en te publiceren, want er zitten nog erg veel goede foto’s tussen. Ik bewaar de afdrukken op IKEA planken en de negatieven in de plastic negatieven hoezen in dozen. Ik zou eigenlijk een goed sorteer systeem moeten hebben voor mijn analoge opslag. Voor de ingescande negatieven geef ik in de naam van het album details weer zoals de datum, camera en filmrolletje. Dit doe ik ook als ik de foto’s op mijn LomoHome. Hierdoor kan ik snel mijn foto’s terug vinden. Voordat ik deze structuur hanteerde was het een CHAOS!! Vraag me dus ook nooit of ik een negatief voor je wil inscannen!

Credits: mephisto19

Kun je ons vertellen waarom analoge fotografie je zo interesseert?

Je moet er tijd in steken en daar heb je geduld voor nodig, en dat heb ik. Als het op scannen aankomt kan ik (en dat doe ik ook) dagen doorwerken. Je weet niet wat de resultaten zijn tot je de negatieven terug krijgt. Het is dus een verrassing. Je kunt je filmrolletjes naar andere mensen sturen over de wereld. Je kunt genieten van de magie van multiple exposure en elke camera is uniek. Ze gaan hun eigen gang en daarom moet je er tijd in steken om je camera te leren kennen en ermee bevriend te raken.

Credits: mephisto19

Wat je je meest favoriete foto die je ooit hebt genomen?

Ik heb er twee. Dit mag ook wel gezien het gigantische aantal foto’s dat ik op mijn Lomohome heb staan.

De eerste foto is de Lomograph van de rode schoenen die ik heb gemaakt tijdens een Lomowalk in Hannover met mijn LC-A. . Van deze foto heb ik een afdruk op mijn muur.

Credits: mephisto19

De tweede Lomograph is uit de Alice in Wonderland serie. De groene Diana foto van een konijn zittend op een trap hebheb voor een theater project geschoten.

Credits: mephisto19

Er zijn ontzettend veel foto’s die ik mooi vind. Soms als ik de negatieven zie ben ik ontzettend enthousiast, mijn hart begint te kloppen en kan ik niet wachten om te kunnen beginnen met scannen. Als ik dat gevoel heb weet ik dat ik een goede foto gemaakt heb. De meeste foto’s in mijn meest populaire sectie zijn ook favorieten van me.

Mijn foto’s verkoop ik ook – vraag er gewoon even naar : ) als een speciale aanbieding heb ik de 10×10 serie gemaakt. Ik kies tien van mijn meest populaire vierkante Lomographs en verkoop ze als limited editions in 10×10cm.

Als laatste wat is je favoriete nummer?
Nummer? Zoals 13? 13 is goed. 27, 33, 3 het hangt er een beetje van af. Ik ben een fan van 33.

Credits: mephisto19

Wil je meer leren over de analoge toekomst? Ga dan naar de Microsite, en doe mee aan onze Shoot Your Prophecy Competition en download de Future is Analogue posters!

written by tomas_bates on 2011-05-03 #lifestyle #mephisto19 #man #analoog #toekomst #voorspellingen #foto-s #verzameling
translated by ismikk

More Interesting Articles