Een speelgoed cameraatje met een unieke persoonlijkheid

1

Het gelijk liefde op het eerste gezicht toen ik de Kalimar LX-9 zag. De 35-mm compacte speelgoedcamera met de zwart met gele plastic body deed me denken aan het trainingspak van Bruce Lee in de film Game of Death.

Kalimar LX-9 is een simpele 35mm richt-en-schiet speelgoed camera gemaakt van plastic.

De camera is erg simpel, heel licht maar maakt wel een beetje herrie. Hij heeft een 35mm plastic lens die je niet hoeft scherp te stellen, met een vast diafragma. Multiple exposures zijn met deze jongen onmogelijk en de sluiter werkt alleen als het lenskapje open is. Het rolletje moet je met de hand doordraaien. De crappy zoeker is niet helemaal nutteloos, als het zonnig weer is heb je er nog wel wat aan. Maar als je vanuit de losse pols schiet (LOMO Rule #4) moet het allemaal geen problemen opleveren.

Geloof het of niet maar de Kalimar LX-9 heeft een flitsschoentje (hotshoe) dat perfect werkt! Na enige camera research kwam ik tot de ontdekking dat deze camera’s werden verkocht met hun eigen flitser erbij. Helaas vond ik mijn camera bij de kringloopwinkel zónder de originele flitser.

Mijn camera lekt op de meest vreemde momenten licht door (bekijk mijn voorbeelden hieronder). Toen ik mijn eerste rolletje ontwikkelde vroeg ik me af: Waar komt dit licht vandaan? Eerst dacht ik dat de camera gewoon niet lichtdicht was (omdat het plastic een beetje gammel aanvoelt). En daarom besloot ik de binnenkant dicht te tapen met zwart tape. Maar op het tweede rolletje waren weer lichtvlekken te zien! Misschien doordat het zwarte tape het licht juist reflecteert? Ik heb niets tegen lichtvlekken maar ik snap gewoon niet waar ze vandaan komen, als het donker weer is lijken ze vaker tevoorschijn te komen dan wanneer de zon fel schijnt. Maar goed, uiteindelijk besloot ik me er vooral niet meer druk om te maken en deze (zogenaamde) foutjes te waarderen.

Als ik over straat loopt dan vragen mensen vaak of ik en toerist ben. Omdat de camera er zo grappig uit ziet neemt niemand me serieus en vragen mensen me soms om een foto van ze te maken. Daarom is de Kalimar LX-9 een soort onzichtbaarheidsmantel voor straatfotografen. Dus, vergeet de dure leica’s en gebruik een speelgoedcamera! Het is gebruiksvriendelijk, goedkoop en de resultaten zijn uniek en persoonlijk!

Meer foto’s kun je in dit album vinden.

written by photochrom on 2011-05-03 #gear #review #nederland #dutch #holland #the-netherlands #niederlande #kalimar-lx-9 #lgs-amsterdam
translated by juuldeliette

One Comment

  1. photochrom
    photochrom ·

    Dank u voor de vertaling! ;)) Thank you for the translation!

More Interesting Articles