Effecten in de Doka / Wat is het originele beeld?

De mogelijkheden van een donkere kamer zijn even ongelooflijk als dat ze eindeloos zijn. Veel mensen zweren bij “het originele beeld”, terwijl ze eigenlijk geen idee hebben van de eindeloze mogelijkheden in een doka. Ik denk dat gescande beelden zo eerlijk mogelijk moeten zijn en zo min mogelijk bewerkt met digitale filters. Wees eerlijk.

Drie puur analoge bewerkingen.

Ik hoor Lomographers vaak discussiëren over “het originele beeld”. Maar is dat dan het onbewerkte negatief? Is het de print van het fotolab? Wat als je geen prints besteld? Hoeveel invloed heeft jouw eigen scanner op de foto?

Sommige fotografen zeggen dat ze alleen beelden scannen zonder iets aan het geschoten beeld te bewerken. Dit leidt vaak tot slechte beelden. Je moet ook zeker niet denken dat het fotolab perfecte prints maakt omdat, (daar ben ik van overtuigd) alle fotolabs de verkregen beelden bewerken voordat ze de foto’s printen. Eén keer, kreeg ik bijna normaal uitziende prints van een redscale film, terwijl de negatieven bijna compleet cyaan waren.

Met een aantal andere Weense Lomographers heb ik onlangs meegedaan aan een doka cursus. We waren verbaasd over de analoge mogelijkheden en haalbare effecten. De foto hier is genomen op een DM-Slide-Film dus we verwachtten een iets groene print.

Je kan de kleuren van de foto volledig bewerken:

#1: “original” #2: modified settings

Of je kunt het vignette effect versterken:
(Dit zijn de donkere randen aan de buitenrand en in de hoeken van een foto)

#1: “original” #2: vignette effect

Of je kunt het Sabattier effect toepassen, ook wel bekend als “Solarisatie”:
(Dit is het effect waarmee je de toon terugdraait. Donkere gebieden lijken licht of lichte gebieden lijken donker.)

#1: “original” #2: Solarisation

Ik denk dat de discussie over het bewerken van “het originele beeld” voor eeuwig door kan gaan. Maar nu weet ik wel dat beeldbewerking niet alleen in de digitale wereld mogelijk is. Als je een analoge print maakt kun je ook makkelijk de kleuren en de helderheid bewerken, het is net zo makkelijk als in Photoshop. Toch vind ik dat je wel eerlijk moet zijn over je scans. Verzadig je foto’s niet zo erg alleen maar om de kleuren extra te laten knallen, gebruik niet zomaar x-pro-filters en gebruik zeker geen vignette filter. Wees gewoon eerlijk.

written by floriansimon on 2011-05-03 #gear #tutorials #vignette #colors #lab-rat #tipster #development #darkroom #effect #nederland #dutch #holland #prints #solarisation #analogue-effects #darkroom-special-effects #nld #doka #donkere-kamer #ontiwikkeling #beeld-bewerking
translated by arabrab

More Interesting Articles