Artis Zoo, Amsterdam

Voor mensen die van dieren houden: Artis is the place to be. Een oase van rust, midden in de stad! In de dierentuin van Artis kun je heerlijk relaxen al luisterend naar het geluid van 700 verschillende diersoorten!

Artis staat eigenlijk voor Natura Artis Magistra wat Latijn is voor "De natuur is de meester van de kunst’. Artis is de oudste dierentuin van Nederland, opgericht in 1838 en nog steeds net zo magisch als bijna twee eeuwen geleden! De ouderdom van het park is goed terug te zien aan de oude gebouwen die voor verschillende doeleinden zijn gebruikt: het museum (1855), de bibliotheek (1867) en het aquarium (1882). Deze gebouwen zijn nog steeds adembenemend mooi.

In het museum kun je een interessante wetenschappelijke collectie zien uit begin negentiende eeuw en daarnaast zijn er ook wisselende collecties te bezichtigen. Door het invallende licht ontstaat er een mysterieuze maar ook een beetje enge atmosfeer. Hierdoordoor krijgt het gebouw een magische sfeer.

De grote ruimte in het aquarium is ook een bijzondere plaats. Het lijkt net alsof je onderwater bent doordat het blauwe licht van het water de ruimte lijkt te vullen. De andere kleuren van de vissen, het koraal en de schelpen zorgen voor een extra dimensie. Buiten zijn er voor alle dieren die in het park wonen verschillende habitats ontwikkeld. Beren, olifanten, pinguins en een grote verzameling vogels kun je van dichtbij bekijken. Uiteraard zijn al deze dieren uitstekende onderwerpen voor een prachtige serie Lomo foto’s!

Het is makkelijk om afgeleid te worden door alle apen die er zijn en na een tijdje realiseer je dat je eigenlijk al een hele tijd aan het rondlopen bent, en dan is er nog zoveel meer te zien! Ik vind apen echt geweldige, grappige en amuserende dieren. Ik houd ook erg van grote katten. Ik vind alle katachtigen fascinerend: leeuwen, luipaarden, tijgers, lynxen en de geweldige zwarte panter. De gevlekte giraffen en gestreepte zebra’s helpen ons om de natuur te waarderen in al haar variëteit. Helaas is de mooie en nieuwsgierige quagga (een soort steppe-zebra) uitgestorven, de laatste quagga die in Artis leefde is in 1883 gestorven.

Als je naar de binnenruimtes gaat vindt je daar enorme krokodillen, schildpadden en ook andere bizarre reptielen en insecten. Er is veel interessante informatie te vinden over de dieren, deze informatie is ook nog eens op een aantrekkelijke manier gepresenteerd: met interactieve computerschermen en andere vormen van entertainment. Naast al deze dingen kun je ook nog het geologische museum, planetarium en de vlindertuin bezoeken.

In de vlindertuin wonen meer dan 1000 vlinders, die rondfladderen in een ruimte van zo’n 1000 m2. Als je over de paden van deze kleurrijke binnentuin wandelt vliegen de vlinders om je heen. Van ieder seizoen zijn er zo’n 20 tot 30 soorten vlinders in de tuin terug te vinden. Je moet wel een beetje voorzichtig zijn want soms landen ze zelfs op je camera (mijn schitterende Diana , was dan ook geen uitzondering). Oh! En vergeet niet in de spiegel te kijken voordat je weggaat!

Een van mijn passies is om dierentuinen in verschillende steden te bezoeken, ook al ben ik soms een beetje angstig voor wat ik zal aantreffen. Maar goed, hier in Artis worden de dieren goed verzorgd en je kunt zien dat ze allemaal blij en gezond zijn. Artis is elke dag open tussen 9 en 18 uur. In Juni, Juli en Augustus is het zelfs open op zaterdagavond tot zonsondergang, en worden er speciale zomerprogramma’s georganiseerd.

Studenten van de Universiteit van Amsterdam kunnen voor €2,50 op doordeweekse dagen naar binnen. Moet je wel even je collegekaart bij de kassa tonen.

(Geschreven door een dierenliefhebber die hoopt dat er een dag zal koen dat alle dieren met respect behandelt zullen worden.)

Klik hier voor meer informatie over Artis Zoo

written by -alia- on 2011-05-02 #places #nature #animals #zoo #water #birds #landmark #fish #colors #stripes #air #location #earth #patches #netherlands #insects #kingdom #textures #dutch #butterflies #felines #artis #reptiles #mammals #amphibians #planet-earth #lomography-netherlands
translated by juuldeliette

More Interesting Articles