De 128e jaarlijkse universiteitsroeiwedstrijden: de Varsity

Het gouden ‘blik’ halen op de Varsity is voor veel toproeiers belangrijker dan een Wereldbeker, Wereldkampioenschap of Olympische overwinning tezamen.

Het is begin april wanneer elke studenten roeivereniging in den lande zich opmaakt voor de meest prestigieuze studenten roeiwedstrijd van Nederland: de Varsity.
Mannen en vrouwen achten, vieren, twee-zonders en skiffs reizen af naar het Amsterdam-Rijnkanaal nabij Houten om te strijden om de ‘blikken’ (medailles) op het heilige Varsitywater. Bij een traditionele wedstrijd hoort een traditionele manier van fotograferen, en dus werden de Lomo LCA , Spinner , Fisheye No.2 Black and Sprocket Rocket ingezet om verslag te doen van deze dag. We kregen verschillende positieve en verbaasde reacties op de kekke analoge camera’s die zeker passen bij een wedstrijd als deze. Op onze Lomohome staan alle foto’s, hier volgt een selectie.

Sinds 1878 is de Varsity reeds 128 keer gehouden, met uitzondering van de 5 oorlogsjaren. Daarmee is de Varsity een van de oudste sportevenementen in het land. Verschillende boten strijden om de gouden en zilveren ‘blikken’; het nummer waar het echter allemaal om draait is de Oude Vier. De vier beste roeiers van elke vereniging strijden daarin om het gouden ‘blik’ en eeuwige roem voor universiteit, vereniging en stad. De traditionele afstand is 3000 meter met 7 boten in de finale. De Schalkwijkse spoorbrug net achter de finishlijn zorgt voor een karakteristieke setting met aan haar basis het ruime maar gezellige toeschouwersterrein.

Een typische Varsity begint rustig met studenten die in de loop van de dag vanuit heel het land naar het terrein komen. De picknickmandjes worden uitgepakt en de eerste heats worden gade geslagen vanaf de kant in de zon. Strooien hoedjes, wandelstokjes en verenigingsjasjes en -dasjes benadrukken het traditionele karakter van de wedstrijd. De Varsity wordt dan ook gezien als de Hollandse evenknie van de beroemde Oxord-Cambridge boatrace op de Thames in Londen of zelfs de Henley Royal Regatta. De Lomo manier van fotograferen past perfect bij deze setting.

Oud-roeiers en oud-studenten ontmoeten elkaar op een klassiek schip aan de andere kant van het kanaal, tegenover het toeschouwersterrein. Zij drinken champagne, en halen herinneringen op aan hun eigen overwinningen jaren geleden, toen analoog fotograferen nog de enige manier was. Ze vermaken zich met de voorwedstrijden, en aanschouwen de studentikoze activiteiten aan de overkant van het water. Verenigingsvlaggen worden “gejat” uit vlaggenmasten en het bier vloeit rijkelijk terwijl de ploegen hartstochtelijk worden aangemoedigd.
De Varsity wordt sinds het begin georganiseerd door studenten, bijgestaan door professionele kamprechters. Het is de enige studenten roeiwedstrijd in Nederland waar live meegekeken kan worden middels een groot scherm van 30m2 aan de overkant van het kanaal met daarop beelden van 3 vaste camera’s langs de baan.

Klokslag 5 uur is de start van de race der Oude Vieren, de strijd waarvoor zo’n 5000 toeschouwers naar Houten zijn gekomen. Dit jaar won het Amsterdamse Nereus. Zoals de traditie wil springen de tientallen uitzinnige verenigingsgenoten van de winnende Oude Vier vrijwel naakt in het ijskoude water om de ploeg te feliciteren. Een groot feest om de overwinning te vieren, de kroegjool, waar iedereen voor uitgenodigd is barst ’s avonds los in Amsterdam. Benieuwd wie er volgend jaar met de gouden blikken vandoor gaat tijdens de 129e Varsity.

written by sjaaknout on 2011-04-19 #boat #naked #girls #lifestyle #university #bridge #spring #canal #tie #students #railroad #picnic #april #rowing #amsterdam #triton #netherlands #holland #rotterdam #utrecht #varsity #houten #roeien #aegir #skadi #njord #spoorbrug #schalkwijk #nereus #rijnkanaal #laga #argo
translated by sjaaknout

More Interesting Articles