Verdubbel je plezier: 'multiple exposures' met kleur en schaduw

Veel mensen vinden ‘multiple exposures’ mooi maar zijn niet tevreden genoeg met het resultaat om het vaker te gaan doen. Ik wil het graag hebben over hoe ‘multiple exposures’ werken en waar je op kunt letten.

Doodstralen die neerkomen op zwarte vogels

Ik kan je meerdere redenen geven waarom ik zo van ‘multiple exposures’ houd:

  • Het is niet georganiseerd.
  • Het is als een gokverslaving. Het is als kerstmis/sinterklaas/pasen. Het is als een blind date.
  • Je weet waar je hart om smeekt. Je weet wat je wil zien. Je weet hoe de fruitautomaat eruit moet zien nadat je je laatste kwartje erin hebt gegooid en aan de glinsterende hendel hebt getrokken.
    *Je weet niet wat je gaat zien totdat je de foto’s ophaalt bij de fotowinkel. Er zit een verrassing in ‘multiple exposures’ wat geen enkele andere soort fotografie je kan geven.

Belangrijker nog:

Ik wil datgene fotograferen wat er eigenlijk niet is, maar wat in je hoofd zit. Beelden aan elkaar smelten, net zoals herinneringen dat doen. Niet scherp en duidelijk, geen losse plaatjes maar gedachten en emoties die elkaar raken en vuurwerk geven. Als je je een feestje herinnert, herinner je je ook niet een los beeld waarbij iedereen danst in de kamer. Je herinnert je een zachte maar viezige bank waar je op zat, die lelijke kroonluchter die de kamer verlichtte, een boom waar je naar staarde terwijl je buiten een sigaret deelde, die echt grappige jongen die je ontmoette terwijl je in de rij stond bij de tap, de gang naar de wc waar je te vaak doorheen hebt moeten lopen, een mat met een rare afbeelding, de tatoeage op de rug van het meisje waar je de hele avond wel naar moest kijken. Deze dingen smelten allemaal samen in een beeld – 1 indruk.

Dat is wat ‘multiple exposures’ kunnen doen en een gewone foto niet. Het leven vangen op de manier waarop jij het hebt onthouden en niet hoe het precies gebeurd is.

Krachtig gekleurde foto

Ik had laatst een afspraak met wat mensen van een Lomo groep uit Austin – ze waren geïnteresseerd in het maken van betere ‘multiple exposure’ foto’s. Ik had me niet gerealiseerd wat ik wist vergeleken met wat andere fotografen aan kennis hadden. Ik ben nog maar twee jaar bezig met fotograferen en 80% daarvan zijn ‘multiple exposures’ geweest. Het is het medium waar ik mijn voorkeur aan geef. Terwijl ik met deze mensen aan het praten was, kwam ik erachter wat ik al weet door mijn fouten en uitprobeersels, over wat wel en juist niet werkt bij ‘multiple exposures’.

Nogmaals, ik ben geen expert. Ik heb geen lessen genomen en ik heb niet de kans gehad met een mentor te werken. Ik zou dat zeker willen maar het is gewoon nog niet gebeurd. Ik denk wel dat ik aardig wat weet over dit onderwerp. Een gedeelte zit al in me denk ik, en een gedeelte komt voort uit het maken van veel foto’s en het bekijken van het resultaat. Ik weet hoe ik de ‘ongelukjes’ kan vastleggen.

Carnaval John

Hier kun je een paar dingen lezen die we besproken hebben en het advies wat ik ze gegeven heb.

H3. De foto heeft licht nodig

Huh? Natuurlijk heeft een foto licht nodig. Maar hier komt het waar ik naartoe wil. Als de eerste belichting van de foto een groot contrast heeft tussen donker en licht, zoals bij een silhouet, krijg je stippen op het negatief die geen liefde of licht hebben gekregen. Het is leeg. Dus wat krijg jij bij het volgende shot? Een zwarte ruimte om op te vullen maar helaas heeft de rest van het shot al een indruk achter gelaten.

De smaak van het falen

Hier kunnen we in de mond kijken. Door de rode lippen heen en de donkere vlek bij de wangen. We kunnen door het gezicht heen kijken omdat het wit is.

Dus schaduwen en donkere kleren zijn je vrienden als we het hebben over dubbele belichtingsfoto’s. Twee lichte objecten fotograferen die wit, geel, groen zijn of in de zon staan, zullen allebei niet goed naar voren komen als multiple exposure. Simpelweg omdat ze allebei de competitie als het ware niet kunnen winnen.

Donkere kleuren houden van jou

Als je dubbele foto’s wil maken moet je beslissen wat je primaire focus moet worden. Je kunt twee beelden samen laten smelten of je kunt ervoor kiezen dat een van de twee de textuur wordt. Weet in ieder geval dat wanneer je geel, wit, lichtblauw of pastelkleuren fotografeert, dat deze kleuren meer naar voren zullen komen. Donkerblauw, groen, rood, bruin en grijs zullen minder te zien zijn en meer hun textuur en vorm naar voren laten komen dan hun echte beeld.

Wolk op een parkeerplaats

Een geweldig voorbeeld en een favoriet onderdeel van mijn foto’s is asfalt. Straten en parkeerplaatsen met een lekkere donkere kleur maken vaak gave ‘double exposures’. Je kunt de strepen en de ruige textuur op de parkeerplaatsen goed gebruik voor je foto’s wel hangt het ervan af hoeveel licht je doorlaat bij je tweede belichting. De foto hierboven is gemaakt met een Fuji Provia 100. Allebei de foto’s zijn gemaakt met een instelling van 200 iso op de camera. Als ik meer textuur van de parkeerplaatsen had willen laten zien, zou ik hem op 800 iso hebben gezet. Wat dit mogelijk maakt is de kleine hoeveelheid licht het asfalt reflecteert op de lens. Natuurlijk, de strepen van de parkeerplekken zijn wit, dus deze zijn prima te zien op je foto.

Geel versus rood

Bearrow Head

In de foto hierboven kun je duidelijk de beer zien door de rode kleuren van de pijlpunt. Het deel dat in de gele zone valt is moeilijker te zien. Geel reflecteert veel meer dan rood, dus toen ik de foto maakte van de witte pijlpunt op de muur met een gele flitser, weerkaatste de witte verf het geel wel en het rode bijna niet. Toen ik daarna de foto van de beer maakte was deze wel te zien door het rode gedeelte van de film. Terwijl door het gele gedeelte bijna niets te zien is.

Zwarte versus rode stippen

Erica is laten zitten…

De foto hierboven is een goed voorbeeld van het zwarte gedeelte dat al het zonlicht als het ware opzuigt. Ik heb deze muur gefotografeerd tijdens een bewolkte dag. De muur was mat zwart met rode stippen. Ik heb het hele rolletje vanuit verschillende richtingen en hoeken volgeschoten met een 400 iso film en de camera ingesteld op 800 iso. Die nacht heb ik Erica gefotografeerd met 400 iso en een kleurflits. De rode stippen blijven zichtbaar terwijl het zwarte weggevaagd is en de tweede belichting opvult. Rood is een vergeeflijke kleur dus Erica is toch ook op die gedeeltes wel te zien.

Gebouwen versus strepen op de weg

Geen grote gebouwen!

Dit is een goed voorbeeld waarbij je alleen de kleur en geen textuur ziet van het asfalt. Het gebouw was goed verlicht en de streep van de parkeerplaats is het enige wat nog overblijft van de eerste belichting.

Bruine deur met hangslot versus indianen standbeeld

Een ontslag wat er al lang aan zat te komen

Een silhouet kan je veel plezier geven. Een foto in het licht maken om op deze manier een schaduw of een silhouet vast te leggen kan je veel donkere ruimte geven om mee te werken. De deur en het slot zijn beter te zien dan de schaduw van de indiaan in de lucht. Het witte bord is prominent aanwezig aangezien deze meer licht weerkaatst.

Ruimte creëren voor dubbele belichting

Ik gebruik veel donkere ruimte in mijn studio. Ik heb een hele hoek bedekt met zwart vilt om ervoor te zorgen dat er geen licht van mijn flitser weerkaatst. Wat ik overhoud is een model omgeven door zwart. Ik kan het rolletje herladen waar ik hem gemarkeerd heb en er allerlei textuur omheen schieten. Hier zijn een paar voorbeelden van foto’s die gemaakt zijn in mijn studio met de zwarte wand.

Nu kan je dus echt een ideale ruimte creëren om ‘double exposures’ te maken met vrienden. Het enige wat je nodig hebt is een zwart kleed.

Blootstelling aan licht

Er zijn mensen die hier eerder over hebben geschreven. Er zit een dunne lijn tussen mooie ‘mulitple exposures’ en gewoon een verknalde foto. De meeste van mijn dubbele belichtingen zijn gemaakt met een camera waarbij je de ISO en sluitertijd kunt instellen. Meestal gebruik ik de LC-A+ of mijn Petri Color 35. Bij het maken van dubbele belichtingen schiet dan altijd op een andere ISO dan de film (1 stand naar lager). Dus bij een Provia 100 schiet je op 200 ISO. Dat is het minimum. Met mijn LC-A+ schiet ik dingen met 1 standje lager en het textuur twee standjes lager. Bij een 100 ISO film is dat op de camera voor de eerstebelichting 200 ISO en voor de textuur 400 ISO. Ik schiet meestal op diafilm, alleen dit is minder vergeeflijk bij overbelichting. Kleur negatief film zal je meer speelruimte geven. Als je net begonnen bent gebruik dan C-41 rolletjes om gewend te raken aan ‘mulitple exposures’. Als je beter doorhebt hoe het werkt met kleuren en licht, gebruik dan de mooie kleurtjes van de xpro rolletjes.

Foto’s gemaakt passend bij de ISO van het rolletje:

C-41 – Mitsubishi MX-iii 400

zestiger jaren uitbarsting

E6 – Kodak Elite Chrome 100

Repubrick

Foto’s gemaakt met 1 of 2 standjes lager dan Iso film:

C-41 – Agfacolor Portrait XPS 160 gemaakt met 320 voor ‘city hall’ en 640 voor stenen

Things Get Rocky For City Hall

E6 – Fuji Sensia 200 gemaakt met 400 voor het gebouw en 800 voor de landingsbaan

Frost Building Landing Strip

Huidige conclusies
Negeer alles wat ik gezegd heb! Alles wat ik geleerd heb komt door fouten maken en uitproberen. Sommige dingen kloppen echt, maar andere dingen zijn gewoon giswerk. Als het bij jou ook werkt, ga ervoor! Niets moet, alles mag. Ga niet alleen dingen doen op de manier die ik of anderen je verteld hebben. Alleen door experimenteren kunnen we de grenzen en het concept van analoge fotografie oprekken. Alleen hierdoor kunnen we erachter komen wat er allemaal mogelijk is. Haal eruit wat voor jou werkt en vergeet de rest. Ga erop uit en maak foto’s. Vermenigvuldig de uitkomsten van je foto’s dmv ‘multiple exposures’. Veel succes!

Bekijk meer foto’s en lees meer over Cameron via zijn Lomohome, website and blog

Meer weten over de analoge toekomst? Ga naar de microsite:
Microsite, take part in our Shoot Your Prophecy Competition and download the Future is Analogue posters!

written by lomo-camkage on 2011-04-27 #lifestyle #amsterdam #nederland #dutch #holland #niederlande #lomografie #schaduw #twee #nld #toekomst #kijken #plezier #kleur #voorspellingen #belichting

The Lomogon 2.5/32 Art Lens lets you widen your world – yet it isn’t any wide-angle lens. Designed to electrify escapades great and small, it’s your ticket to the definitive Lomography aesthetic. Sweet saturation, high contrast, cutting-edge optical quality, unique bokeh, super-speedy aperture mechanism – the Lomogon is the ultimate Lomo eye on the world. Head over to Kickstarter now to discover everything you need to know about our latest invention, and save up to 40% on its final retail price with our amazing Kickstarter specials!

More Interesting Articles