Shot on Silver: De Berlin Kino 400 2019

Het jaar 2019 was het jaar van de Berlin Kino 400 mm. Meer filmfotografen en kunstenaars zwijmelen over het avant-gardistische gevoel. Bekend als de filmische en monochromatische emulsie, versterkten we de vloeiende tonaliteit, rijke contrasten en elegante textuur van de Berlin Kino 400. Nu zijn de mogelijkheden van zwart-witfotografie uitgebreid. Dit is wat fotografen Akio Nakai, Jhoel Manalo en Sela Gonzales te zeggen hebben over de herziene editie.

Model: Ayi Ramirez (PH); Photos by Jhoel Manalo (CA) and Sela Gonzales (PH)

Light in Darkness met Akio Nakai

Kanagawa-based Lomographer Akio Nakai a.k.a. akio_nakai is geen onbekende voor het oorspronkelijke gevoel van de Berlin Kino 400, die het afgelopen voorjaar al heeft geprobeerd en getest, waar daglicht en kersenbloesem bomen de meeste liefde van hem krijgen. Nu is hij terug voor een andere aanpak voor de herziene editie van de Berlin Kino 400 https://shop.lomography.com/en/lomography-film-berlin-kino-35mm-5pack. Deze keer koos hij een slecht verlichte kamer met muzikant Masaya Mifune als zijn muze. Hij gebruikte zijn vertrouwde Canon A-1 met de Canon F 300 mm T4-lens.

"The film is very cool. The black detail is beautiful. I want to shoot with ISO 1600. think the Berlin Kino 400 has been completed. Feel more completed than in 2018."
Model: Masay Mifune (JP); Photos: Akio Nakai (JP)

Jhoel Manalo: City Noir

Wanneer Jhoel Manalo niet aan het werk is is als hulpverlener in de gezondheidszorg, zul je hem vinden in de straten van Winnipeg in Manitoba, en maakt hij zwart-witfoto's van het stadslandschap. De Canadese fotograaf zou op zoek zijn naar hard licht en silhouetten, geometrische patronen uit schaduwen. Dus stuurden we hem een rol van de Berlin Kino 400 2019 https://shop.lomography.com/en/lomography-film-berlin-kino-35mm-5pack en kijk wat voor stadslandschappen hij ons zal laten zien. De meeste mensen zouden zich in de winter niet bezig houden met filmfotografie, maar Jhoel moest de Berlin Kino 400 op de proef stellen. Te midden van een zware sneeuwstorm trotseerde Jhoel de stad.

Jhoel ontwikkelde de foto's zelf, met behulp van Rodinal 1 + 50. De resultaten verbaasden hem met het hoge contrast, geplette zwarten en 'witte' witten waarnaar hij vaak op zoek is in zwart-witfotografie.

"I can see how flexible this film stock could be and I can’t wait to try it again and push it two stops as I normally do with other black and white films I use. It has a very cinematic feel and with the proper lighting, it would make for awesome storytelling through photos... It kind of reminds me of a popular movie B&W film stock in the market but this feels more flexible and would look great pushed. I would love to shoot this again!
Foto's: Jhoel Manalo

Sela Gonzales: De Berlin Kino voor Everyday Faces

Als eigenaar van een fotografiewinkel, is Sela Gonzales altijd op zoek naar de nieuwe en unieke ontwikkelingen in het analoge leven. De in Quezon City gevestigde fotograaf en marketeer houdt zich bezig met het maken van portretten, producten en foto's van beeldende kunst en is van mening dat zwart en wit bij het samenstellen van afbeeldingen meer aandacht moet schenken aan diepte, texturen en contrasten. Ze slaagde erin om een rol verbeterde Berlin Kino 400 https://shop.lomography.com/en/lomography-film-berlin-kino-35mm-5pack film te testen met model Ayi Ramirez en een half-frame camera, de Olympus Pen D3. Sela en Ayi gingen voor een eenvoudige middagfotoshoot buiten, wat resulteerde in portretten met een eigen esthetiek. Sela testte de film ook zelf met straatfotografie. Sela ontwikkelde de film alleen met Ilford Ifosol (8:45), Ilford Stopbath (1 min) en Ilford Hypam (7 min).

"Latitude wise, it's wide. Contrast and tones weren't too deep, making it great for portraits. Texture-wise, I really couldn't tell cos I used it with a half frame. It's a really nice everyday black and white film!"
Model: Ayi Ramirez (PH); Foto's: Sela Gonzales (PH)

Combineer de beeldende kunstesthetiek en de Lomografische look met de Berlin Kino 400 2019, verkrijgbaar in de Online Shop en Gallery Stores.

2020-01-25 #gear

Mentioned Product

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Capture life’s most elusive moments in everlasting monochrome charm with this rare black and white cine film.

More Interesting Articles