Wet Plate Collodion fotografie met James Pearson

Er zijn bepaalde soorten fotografie waar we allemaal van onder de indruk zijn en wet plate collodion is een van die technieken die onmiskenbaar mooi is. James Pearson fotografeert nu ongeveer 7 jaar met deze Victoriaanse methode en deelt met ons het gedetailleerde en precieze proces dat nodig is om deze adembenemende foto's te maken.

Foto's door James Pearson

Hello James, kun je wat over jezelf vertellen?

Net als zoveel anderen, ben ik altijd een fan van fotografie geweest en als kind in de jaren 1980 en 90 gebruikte ik verschillende goedkope point-and-shoot camera's, waaronder een felrode die gratis was nadat ik vouchers had verzameld voor het kopen van theezakjes! Pas in de jaren 2000 kreeg ik meer technische kennis over fotografie en begon ik een spiegelreflexcamera te gebruiken en toen digitale fotografie kwam - met die onmiddellijke feedbackloop - lukte het me echt om mijn fotografie-kennis en -technieken aan te scherpen. Snel vooruit naar meerdere jaren van leren over digitale fotografie en professioneel fotograferen van bruiloften, raakte ik uitgebrand door te veel digitaal.

De digitale detox - wederom, zoals zoveel mensen, breng ik veel tijd door voor een computer en de tijd die ik op deze manier aan fotografie heb besteed, werd steeds minder bevredigend. In 2011 begon ik opnieuw film te verkennen, maar deze keer met veel meer kennis dankzij alles wat ik via digitale fotografie heb geleerd. De wondere wereld van zoveel filmvoorraden verscheen plotseling aan mij, waarvan ik nog nooit had geweten toen ik voor het eerst filmde met mijn punt en opnames; Ik had net de gratis kleurenfilm gebruikt die terugkwam bij mijn ontwikkelde foto's! Teruggaan naar film was een gladde helling voor mij, maar op een goede manier, en ik ging van 35 mm naar medium formaat, vervolgens naar 5x4 groot formaat en vervolgens afdrukken in een donkere kamer. Het is een magische wereld om jezelf in te verliezen. In 2012 werd ik uitgenodigd voor een fototentoonstelling die heel anders was dan alles wat ik eerder had gezien - de foto's zijn recent gemaakt, maar ze zagen er Victoriaans uit. Ze waren gemaakt op stukjes metaal en glas en ik was absoluut in de ban van hen. Het proces heet collatie van natte platen en het is sindsdien bij mij gebleven. Ik moest zorgvuldig overwegen of ik de sprong in dit hele nieuwe proces al dan niet zou maken. Het doorlopen van verschillende filmformaten en vervolgens naar het afdrukken in de donkere kamer was één ding, maar het starten van een natte plaat collodion is een heel andere uitdaging.

Enkele maanden na de tentoonstelling gaf de kunstenaar een introductieworkshop in collodion voor natte platen, waaraan ik deelnam. De workshop was uitstekend en gaf me een basiskennis van het maken van foto's met behulp van dit proces dat gangbaar was in de periode 1851 tot de jaren 1880. Ik verzamelde toen verschillende boeken en handleidingen; studeerde de theorie en verzamelde de apparatuur en materialen. Zes maanden later was ik klaar om thuis mijn eigen borden te maken. Het proces is veel meer betrokken dan filmopnamen, maar het is nog steeds vrij eenvoudig om te bereiken, hoewel een vaardigheid die jaren duurt om echt onder de knie te krijgen! Het is een uiterst bevredigende, praktische manier om foto's te maken. Het is erg afhankelijk van zorgvuldige motorische vaardigheden om de chemie te manipuleren om zowel het lichtgevoelige materiaal van de grondstoffen tot het ontwikkelen van het uiteindelijke beeld te creëren - allemaal binnen ongeveer 10 minuten!

Foto's door James Pearson

Je portfolio bestaat deels uit Wet Plate Collodion (WPC) foto's. Kun je ons dit proces simpel uitleggen?

Een zeer basaal overzicht van het proces is als volgt: het substraatmateriaal dat de emulsie fysiek zal ondersteunen is typisch een plaat van metaal of glas. Dit substraat is bedekt met een kleverige, gezouten oplossing van collodion. Dit moet worden gedaan door de plaat voorzichtig in de ene hand te houden, de collodion uit een fles in de andere hand te gieten en de plaat langzaam te manoeuvreren om de vloeistof van de ene hoek naar de andere te laten stromen, om een ​​perfect gladde coating te creëren. Deze emulsiecoating begint enigszins te drogen als de zoetgeurende ether verdampt, maar deze zal - en moet - tijdens dit proces nat blijven; vandaar de naam natte plaat collodion. Zodra de emulsie is opgedroogd tot het punt waarop het een vingerafdruk in de hoek van de plaat zal houden, wordt het neergelaten in een oplossing van zilvernitraat. Het zilvernitraat reageert met de zouten in het collodion en vormt zilverjodiden waardoor de plaat lichtgevoelig wordt. Na drie minuten, onder een rood licht, wordt de plaat uit het zilvernitraatbad verwijderd en in een plaathouder geplaatst zodat deze uit de donkere kamer (of draagbare donkere doos / tent) naar de camera kan worden gebracht.

Foto's door James Pearson

De camera is al ingesteld en de scène is zorgvuldig samengesteld voordat de plaat wordt voorbereid, zodat op dit punt slechts kleine aanpassingen en focuscontroles nodig zijn. Als het een portretfoto is, heeft het onderwerp meestal een beugel om de achterkant van zijn / haar hoofd te ondersteunen om de positie te behouden en stil te blijven tijdens de lange belichtingstijd. De plaathouder wordt in de camera geplaatst en de belichting, vaak enkele seconden lang, wordt gemaakt. De plaat wordt teruggebracht naar de donkere kamer en ontwikkeld door een ijzersulfaatgebaseerde oplossing erop te gieten en gedurende 15 seconden te roeren. Dit levert een vaag melkachtig negatief beeld op. De plaat is na een grondige spoeling met water nu niet meer lichtgevoelig en kan in daglicht worden gebracht. Een van de meest magische momenten gebeurt wanneer de plaat in het fixeerbad wordt geschoven; het negatieve beeld verdwijnt voor je ogen en dan verschijnt langzaam een ​​positief beeld als de etherische mist verdwijnt. Het resulterende beeld kan verrassend zijn omdat dit proces gevoelig is voor het blauwe en onzichtbare UV-uiteinde van het spectrum en ongevoelig voor rood licht; veel hetzelfde als orthochromatische film.

Foto's door James Pearson

Dit is zo'n tijdrovend, delicaat proces, waarom dit verkiezen boven andere processen?

Portretten kunnen opvallend verschillen van foto's die zijn gemaakt met behulp van snelle film of digitale methoden, omdat de sitter een aantal seconden stil moet blijven zitten. Al deze aspecten samen met de prachtige kleur en tonaliteit van het vrijwel korrelloze beeld in combinatie met een proces dat inspanning en vaardigheid vereist om elke plaat te produceren, zijn de redenen waarom ik er zo dol op ben. Het is een tijdrovend proces dat gepaard kan gaan met problemen om te diagnosticeren; maar voor mij maakt dit allemaal deel uit van de charme. En na het overwinnen van uitdagingen, is de beloning van het zien van een mooi beeld zichzelf zoveel groter dan elk ander proces dat ik heb geprobeerd. Ik denk dat de hoeveelheid moeite die wordt gestoken evenredig is aan de tevredenheid die het uiteindelijke beeld kan bieden.

Ik heb een video gemaakt om het proces van het maken van een ambrotypeportret van een natte plaat te laten zien, waarin dit alles in meer detail wordt weergegeven:

Heb je nog tips?

Voor iedereen die eraan denkt om wet plate collodion fotografie te proberen, zou ik zeker aanraden om een werkplaats te zoeken met een ervaren wet plater. Er zijn verschillende artiesten in het hele land die dit bieden. Je kunt ook op zoek gaan naar een lokale fotograaf die je misschien de basis wil laten zien. Zodra je de basis begrijpt, inclusief belangrijke gezondheid en veiligheid, kun je je vaardigheden en begrip verbeteren met behulp van verschillende boeken, handleidingen en YouTube-video's.

Dankjewel James!


Meer van James' werk zien? Bezoek zijn website. en check zijn Instagram.

2020-01-06 #news #videos

Introducing the Lomography Atoll Ultra-Wide 2.8/17 Art Lens. Embrace a whole new perspective with this compact prime lens designed for full-frame mirrorless Canon RF, Nikon Z, Sony E cameras and rangefinder coupled for M mount analogue and digital cameras. Head over to our Kickstarter Campaign now and enjoy a saving of up to USD 150 on the Lomography Atoll Ultra-Wide Art Lens and get it at the unrivaled starting price of USD 399. But act fast, this deal will last less than 24 hours!

More Interesting Articles