Zo maak je scherpere foto's

Er zijn veel manieren om van analoge fotografie te genieten. Voor sommigen gaat het om de wilde en zeer gestileerde effecten zoals vignettering, kleurverschuivingen en verzadiging. Voor anderen gaat het om scherpere en meer gedetailleerde foto's. Maak je geen zorgen, je hoeft niet één kant te kiezen om van filmfotografie te genieten. In deze korte zelfstudie geven we je enkele tips om de beeldkwaliteit in je opnamen te verbeteren door ervoor te zorgen dat je scherpe beelden krijgt wanneer je maar wilt.

Credits: boxerclaus, robertofiuza & bullet0529

1. Gebruik een statief.

Handheld fotografie is geweldig voor snelle foto's, maar als je echt de scherpte in je foto's wilt verbeteren, wil je een statief of standaard gebruiken. Het fotograferen met een statief heeft veel voordelen - bovenaan die lijst staat dat je scherpere foto's krijgt door ervoor te zorgen dat je camera stil blijft staan. Statieven zijn een geweldig hulpmiddel om scherpere foto's te maken, simpelweg omdat je een stabielere manier hebt om een foto te maken.

Landschaps- en portretfotografen gebruiken deze techniek om een aantal van de mooiste foto's te maken die er zijn op het gebied van beeldkwaliteit. Deze tip zal je zeker helpen als je zware camera-opstellingen gebruikt die je armen en polsen kunnen belasten tijdens het fotograferen. Stabiliteit is een grote factor wanneer je scherpere foto's wilt. Investeren in een goede, stabiele en stevige statief of standaard maakt een wereld van verschil in je zoektocht naar scherpe foto's.

Credits: why-yu, francislee & gregorywhite

2. Beperk beweging.

Snelle tip: sta rechtop tegen een muur of iets stevigs als je besluit met de hand te schieten. Houd je ellebogen in je zijn om cameratrillingen te verminderen en kies een camera met spiegelvergrendeling om de trillingen te verminderen wanneer je een foto maakt. Door deze eenvoudige trucs uit te voeren, kun je betere foto's maken als je geen statief hebt.

Een andere truc die we hebben geleerd om beweging te verminderen, is om de camera op een stabiel oppervlak te plaatsen en een zelfontspanknop te gebruiken wanneer er geen statief beschikbaar is. Je ziet een aanzienlijke scherpte in je foto's en je kunt vrij tussen de opnamen door bewegen zonder een statief rond te sjouwen.

Credits: iremyild, paolinegiroux & newmandrew

3. Maak gebruik van goede belichting.

Dit is een techniek waarvan velen vergeten te profiteren. Goede verlichting doet wonderen op foto's in termen van helderheid en scherpte. Zelfs als je de juiste uitrusting en instellingen hebt, maar je fotografeert nog steeds bij weinig licht, is de kans groot dat je gewoon niet het beste uit je opnamen haalt. Fotograferen op een zonnige dag wanneer je landschappen fotografeert, is veel beter dan fotograferen in bewolkte omstandigheden. Is het je opgevallen dat goede camerastudio's vaak goede verlichtingsarmaturen hebben? Nou, daarom dus. Goede verlichting = scherpere foto's.

Credits: iremyild, paolinegiroux & why-yu

4. Let op je instellingen. Focus op je foto's.

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is iets anders dat we soms verwaarlozen. Als je echt scherpe foto's wilt maken, moet je rekening houden met je instellingen. Stel je camera dienovereenkomstig in en gebruik de juiste sluitertijd, diafragma en ISO. Filmkeuze speelt hier ook een rol. Zorg ervoor dat je een sluitertijd / diafragma / ISO-verhouding gebruikt die werkt met de huidige omstandigheden waarin je fotografeert.

Over het algemeen wil je een korte sluitertijd gebruiken om bewegingsonscherpte te verminderen en scherpere foto's te maken. Wat betreft het diafragma, u krijgt waarschijnlijk betere resultaten als u een kleiner diafragma gebruikt dan door gewoon "wijd open" te fotograferen. Films met lage ISO of langzamere films kunnen je ook helpen om scherpere beelden te maken, omdat ze een fijnere / kleinere korrelgrootte hebben (die op hun beurt meer definitie en scherpere beelden geven.) Je moet een combinatie vinden die goed werkt met je opnameomstandigheden en de uitrusting die u gebruikt.

Natuurlijk zou al die setup en verfijning niets betekenen als je niet goed scherpstelt. Spiegelreflexcamera's hebben een voordeel ten opzichte van andere camera's in dit gebied, omdat je (via de zoeker) kunt zien wat de camera ziet. Focus zorgvuldig op het onderwerp en zorg ervoor dat je focuslijnen op één lijn liggen voordat je de opname maakt. Je zou blij zijn dat je de extra tijd hebt genomen om scherp te stellen zodra je de beelden niet meer hebt ontwikkeld.

Credits: luusirkkeli & kelvin_wx

5. Gebruik de juiste uitrusting en zorg er goed voor.

Laten we nu eens kijken naar de uitrusting die je gebruikt. Het is belangrijk dat je de juiste uitrusting kiest voor je shoot. Het is ook even belangrijk dat je weet hoe je ze moet gebruiken en er goed voor moet zorgen. Veeg vlekken van je lens weg, zorg ervoor dat je sluiter niet blijft haken en dat je nieuwe batterijen hebt voor de lichtmeter van je camera. Dit zijn slechts kleine dingen die je kunt vergeten, maar ze kunnen je kans op het nemen van een scherpere, meer visueel aantrekkelijke foto daadwerkelijk verpesten.


Wat zijn jouw tips? Deel ze in de comments!

written by cheeo on 2019-12-28 #tutorials

More Interesting Articles