LomoChrome Purple Film Swap ⁠— beide kanten belichten met Fotobes en Hodachrome

Lomography community members Toby Mason, a.k.a. fotobes en Hodaka Yamamoto, a.k.a. hodachrome werken al vele jaren samen aan filmswaps en zorgen altijd voor verbluffende resultaten. We vroegen Toby Mason (aka fotobes) om met ons te praten over het nieuwste project met de LomoChrome Purple en een techniek die bekend staat als exposing-both-sides (EBS).

Hi Toby, je doet nu al een paar jaar filmswaps met hodachrome, hoe is dat zo gekomen en waarom blijf je het doen?

Ik kwam rond 2010 het werk van hodachrome op Flickr tegen en viel meteen voor de kleuren en creativiteit van zijn werk. We begonnen te praten via Flickr en daarna Facebook, en gelukkig was er wederzijds plezier in elkaars fotografie. Ik had toen nog niet veel geëxperimenteerd met filmruil, maar ik voelde dat als er iemand was met wie ik een frame zou willen delen, het Hodaka zou zijn! Dus probeerden we enkele Britse en Japanse internationale filmswaps. Elke keer dat we besloten om nog een swap te doen, daagden we onszelf uit om iets anders en creatiever te doen. We hebben dus normale filmswaps, filmsoepswaps, EBS-filmswaps geprobeerd (waarbij de ene film aan de ene kant van de film en de andere persoon op de andere kant schiet - beide zijden zichtbaar), Trifecta-filmwissels, waar rollen film ging tussen mij in het VK, Hodaka in Japan en Graziella Ines (Grazie) in de VS. Deze ruil duurde ongeveer een jaar om te voltooien en bereikte een aantal echt coole resultaten. In tegenstelling hiermee hebben we ook een 24-uurs filmruil gedaan, toen we elkaar in mijn woonplaats Brighton ontmoetten. We hebben een paar dagen rondgehangen, genoten van een paar biertjes en schoten veel filmrolletjes, wat heel leuk was! Dus we blijven swaps doen omdat we van elkaars werk genieten, we zijn goede vrienden en vooral omdat het leuk is!

Wat is er zo leuk aan een film swap project?

In één woord: serendipiteit. De magie van filmopnamen is de geringe onvoorspelbaarheid en de opwinding die dit kan veroorzaken. Wanneer we werken aan filmruil, bespreken we niet wat er op de rol van film staat totdat deze is ontwikkeld. Ik hou van de ervaring om films te laten ontwikkelen die zijn ontstaan in een andere uithoek van de wereld en om te zien wat die andere fotograaf zag. Maar dat te zien in een frame dat combineert met iets dat ik heb gezien. De resultaten (als ze goed werken!) Zien er magisch uit. Soms kan zelfs een ogenschijnlijk alledaagse foto tot leven worden gebracht met alles wat op hetzelfde frame verschijnt. Hodaka en ik proberen een fusie te creëren van de eigen natuur, landschappen of cultuur van elke fotograaf - we vinden dit eindeloos fascinerend - het is iets dat we altijd proberen te bereiken!

Nog tips?

Zorg ervoor dat je overlegt met je buddy, zodat je met dezelfde belichting en met dezelfde camera's fotografeert. Dit moet ervoor zorgen dat het ene beeld het andere niet domineert. Markeer tijdens het laden zorgvuldig de filmpositie en maak er zelfs een foto van met je telefoon, zodat de tweede persoon er zeker van kan zijn dat hij in dezelfde positie laadt. Dit kan lastig zijn om te doen, maar het is de moeite waard om de tijd te nemen om het correct te doen. Mooi uitgelijnde frames maken een groot verschil! Je kunt dit zelf ook oefenen door filmwissels te doen - hiermee kun je mooie resultaten bereiken. En tot slot, blijf proberen! Zelfs het krijgen van 2-3 coole afbeeldingen van een film kan het allemaal de moeite waard maken!


Zie meer van fotobes en hodachrome’s op hun LomoHomes.

2019-12-27 #people

Mentioned Product

Lomo LC-A+

Lomo LC-A+

Be an analogue photography pro with the Lomo LC-A family. Get the signature ‘35mm Lomographic look’ with shadowy vignettes, eye-popping colors and saturation.The Lomo LC-A is the Russian classic with customizable aperture settings. The Lomo LC-A+ has awesome added tricks like multiple exposure capabilities, extended ISO range up to 1600 and a cable release thread!

Add to Cart

More Interesting Articles