Voor de liefde voor vintage en geschiedenis: Johannes Huwe

Wolrd Photography Organization lid en fotograaf Johannes Huwe deelde ooit zijn eigen reis naar Antarctica, waarin de hele expeditie op film werd vastgelegd. Met een voorliefde voor alles wat analoog is en zijn fascinatie voor glanzende, verchroomde klassieke auto's, is hij terug in het Lomography Magazine met dit keer in de wereld van mooie, oude auto's, motorsportraces en de pittoreske vintage.

De seriee In vintage veritas weerspiegelt de levensfilosofie van Johannes, een cumulatie van alle dingen waar hij van houdt: analoge fotografie, vintage auto's en alles in de antiekwereld. De serie, die in 2009 begon, werd op verschillende plaatsen genomen, meestal met Johannes die van de ene bestemming naar de andere reed met zijn vintage Gemini-blauwe 911 Porsche. De man zelf is een verzamelaar, want hij bezit ook een vintage Porsche 356 PreA Bent Window uit 1954, een van de vroege Porsches gemaakt door Ferdinand Porsche. De auto staat bekend om zijn zeer sensuele, vrouwelijke figuur, het ronde en nogal zachte ontwerp dat lijkt op de vrouwelijke vorm, als aanvulling op de bergketens van de Alpen. De rit van het Meer van Genève naar de Middellandse Zee omvat 22 bergpassen en 15.000 meter hoogte:

“The 700-kilometre road trip from Lake Geneva to the Cote d’Azur in my 64-year-old cult Porsche was an emotional and profound experience from an artistic, photography point of view."

Johannes' favoriete shot van de serie is The Flag Girl gemaakt in Wildwood, New Jersey. De opname was een uitdaging voor Johannes en het is een van de meest populaire foto's geworden, in verschillende tentoonstellingen getoond en gebruikt in internationale publicaties.

"The flag girl, who is jumping up in the air, clearly depicts how pictures are created in the head and are not just the result of a camera taking 10 pictures per second to counteract a lack of creative ideas."

Zelfs met de hulpmiddelen die Johannes gebruikte om de foto's te maken, zijn ze trouw aan zijn credo toen hij verschillende lenzen uit de jaren 1930 en 1940 koos, evenals Kodak Tri-X zwart-witfilm.

Johannes vertrok ook naar El Mirage Salt Lake Bed, Californië, waar het droge zoutmeer een weekend lang werd omgetoverd in een racebaan. Hij is nog steeds op zoek naar de perfecte filmfoto. "An abandoned, surreal place in the Mojave desert with daytime temperatures of around 45 degrees," omschrijft Johannes. Het eigenzinnige terrein is van nature pittoresk, ook Hollywood films zoals Terminator 2 en Lethal Weapon werden hier opgenomen, maar ook muziekvideo's van Madonna en U2.

De fotograaf zei ook dat de reis hem zowel autocoureurs als enthousiasten liet ontmoeten, allemaal afkomstig uit verschillende lagen van het leven, van eenvoudige automonteurs tot miljonairs, en het was iets waar hij gefascineerd over was, in staat om dezelfde passie voor vintage auto's te delen.

"However, all drivers are equal once on the start line, sitting in temperatures of 50 degrees in their fireproof suits, waiting to set a new speed record in their race cars. When I began filming my series back in 2009, it was still relatively new photography territory and was therefore particularly appealing."

Johannes is een echte, dwalende analoge ziel. Waarom hij met zijn camera zulke grote avonturen beleeft, komt voort uit zijn liefde voor alles wat vintage is - of het nou het materiaal, de esthetiek of de geschiedenis is.

"I’m also fascinated by the entire analogue process, from the lighting with a purely mechanical Leica camera without exposure metres to thinned out silver gelatin prints. I also believe that I can take better photographs in analogue format. With analogue, I focus on my counterpart, maintain eye contact and can spontaneously spot a good portrait opportunity without being distracted by a camera display. I have to think long and hard about the planned photo and my focus is dedicated entirely to the subject!"

Voor Johannes is de donkere kamer zijn thuis. Zijn toewijding om zo authentiek te zijn aan zijn analoge levensstijl lijkt ongeëvenaard, en we kunnen niet wachten om zijn volgende analoge avonturen mee te maken.


Johannes Huweis de auteur van de koffietafelboeken “World of Speed” en “The Race of Gentlemen” van Verlag Seltmann Söhne. Zijn werk over hot rod evenementen is
internationaal gepubliceerd in tijdschriften en online. Bekijk meer van Johannes Huwe's werk of bestel zijn boeken in beperkte oplage op zijn website en Instagram.

2019-12-12 #culture #people

More Interesting Articles