Multiple Exposures met Mike Walrond

Ooit afgevraagd hoe je een meervoudige belichtingstechniek in je fotografie kunt bereiken? Bekijk deze prachtige serie van Mike Walrond waar hij experimenteert met gelaagde onderwerpen en lees meer over zijn techniek!

Geschoten op Lomography CN 100 ©Mike Walrond

Hi Mike. Welkom bij het Lomography Magazine! Kun je jezelf voorstellen?

Ik ben Mike, a.k.a. SHDWSOFDUST. Gegroet analoge collega's!

Hoe ben je in de fotografie gedoken en waarom koos je voor analoog boven digitaal?

Dat ging per ongeluk. Ik schaam me om dit te zeggen, maar ik heb niet alltijd al liefde voor fotografie als medium gehad, ik had echt een vreselijke eerste ervaring op de kunstacademie waardoor ik er geen verbinding mee had. Ongeveer drie jaar geleden werkte ik in de creatieve bedrijfswereld in Los Angeles. Ik maakte deel uit van een enorm team dat 50 internationale commercials deed voor het merk Tampax van Procter & Gamble. Tijdens het project ontmoette ik de creatief directeur, Christopher Everett, en we werden al snel vrienden. Destijds was ik vooral bezig met grafische kunst/afbeeldingen bewerken. Everett keek naar mijn werk en zei: "Gebruik niet de afbeeldingen van andere mensen om je kunst te maken!" Ik kan me niet herinneren of het dagen of een week later was, maar Everett kwam opdagen met een Leica Dlux en gaf het aan mij. Vanaf dat moment maakte ik het mijn missie om afbeeldingen te manipuleren zonder postproductie- of bewerkingssoftware. Ik gebruikte projecties, gekleurd licht en origamipapier als filters en ruimtedekens als achtergronden.

Digitale fotografie was voor mij een zeer transformerende reis, het was een geweldig jaar van ongefilterde creativiteit. In mijn tweede jaar fotografie maakte ik kennis met film. Mijn studiobuurman August Williams bij ArtHatch Studios vroeg me: "Waarom schiet je niet op film?" Het kwam nooit bij me op om analoog te schieten of zelfs maar te proberen. August verkocht me mijn eerste filmcamera, een Canon AE-1, voor 75 dollar. Bij mijn eerste portretsessie had ik geen idee wat ik in godsnaam aan het doen was. Ik wist gewoon dat film donkerder zou zijn vanwege de verlichting. Uit instinct 'pushde' ik de film. Het was Ilford HP5 400 film tot 100 ISO. De beelden bleken geweldig en ik was gevangen door de hypnotische diepte van de film en ben sindsdien niet meer terug gegaan.

Vertel ons iets over je serie met dubbele belichtingen van bloemen. Wat leidde tot het idee?

Ik ben van nature een experimenteel persoon en probeer altijd de grenzen van mijn filmfotografie te verleggen. Ik begon dubbele belichtingen te maken nadat een vriend me een aantal mooie pioenen voor mijn verjaardag had gegeven. Ik heb onderzoek gedaan naar hoe je je camera kunt misleiden om dubbele belichtingen te maken met behulp van de terugspoelknop/filmdoorspoel methode. Het leek erop dat het de perfecte tijd zou zijn om het uit te proberen. Dat was anderhalf jaar geleden, en ik was van concept naar concept aan het springen en wilde echt in de serie duiken en verder gaan. Dit jaar besloot ik de serie continu op te nemen voor mijn solo-show in februari 2020 in Teros Gallery in San Diego.

Voor mij is er geen perfecte methode om belichting te verdubbelen, het is veel vallen en opstaan, geluk en experimenteren. Meestal ben je in doodsangst, maar soms komen de sterren overeen en beantwoorden de filmgoden je gebeden met een belichting waarvan je nooit had kunnen dromen.

©Mike Walrond

Met welke uitrusting heb je deze serie gemaakt en waarom?

Ik heb een Nikon-portretlens van 52mm, dus ik zou er geen dubbele portretten van bloemen mee kunnen maken. Ik gebruik close-upfilters die werken als een vergrootglas. Ik heb vorig jaar eindelijk mijn droomcamera - het is een Nikon F3 met motoraandrijving. Door de motoraandrijving hoef ik me geen zorgen te maken over het doorspoelen van de film en kan ik continu en ononderbroken fotograferen. Dit is vooral handig wanneer je vlinders probeert te vangen. Ook moet ik Bob bij Photo Darkroom een shout-out geven. Hij gaf me de close-upfilters als verjaardagscadeau en enkele tips en trucs voor dubbele belichtingen, zoals het markeren van de achterkant van de film.

Experimentele fotografie op film zoals die dat van jou is meestal met veel vallen en opstaan. Hoe lang werk je al aan deze serie en hoe was het proces om de gewenste afbeeldingen te krijgen?

Het is ongeveer twee jaar spelen met dubbele belichtingen en ik heb anderhalf jaar aan de bloemserie gewerkt, af en aan. Wat het proces betreft, het gaat om het vinden van de balans tussen belichtingen. Je weet echt niet wat je gaat krijgen, maar het vinden van een systeem dat voor jou werkt, maakt het een miljoen keer eenvoudiger.

Geschoten op Lomography CN 100 ©Mike Walrond

Waar haal je je inspiratie uit?

Het leven, muziek, kunst, conversatie, mijn analoge collega's. Voor mij gaat het over het conceptualiseren, of je inspiratie halen en je visie verder en verder duwen dan je voor mogelijk hield.

Tips voor mensen die graag multiple exposures willen schieten?

Zoek de juiste belichtingsvolgorde en test eerst een paar verschillende films. Vind de juiste voor het concept of idee dat je hebt - het zal het verschil maken. Ik heb veel geluk gehad met Lomography's CN 100, Fuji Film C200, Kodak E100 Ektachrome, Cinestill BW DoubleXX en Ilford HP5 400 Film.


Check meer van Mike's werk op zijn website en Instagram.

written by sragomo on 2019-11-04 #gear #culture #people

More Interesting Articles