Lomography Berlin Kino B&W kookboek

We helpen je graag bij het vastleggen van je herinneringen, vertellen een verhaal en creëren tijdloze fotografische meesterwerken. Daarom hebben we alles samengesteld wat je nodig hebt om het meeste uit onze nieuwe Lomography Berlin Kino Film B&W 400 35mm 2019 Formule te halen. Van nuttige schiettips tot doka's en post-processing advies; we hebben de ultieme gids gemaakt voor het maken van monochrome meesterwerken.

Photo: Charlotte Rea

Schieten

Deze evocatieve emulsie is panchromatisch, wat betekent dat alle golflengten van het licht zichtbaar zijn voor het blote oog. Hiermee wordt effectief een leeg canvas gemaakt, zodat je deze film aan je fotografische behoeften kunt aanpassen met behulp van fotografische filters. Afhankelijk van je scène, verhaal of gewenste esthetiek, kunnen filters krachtige creatieve hulpmiddelen zijn om je artistieke visie te helpen realiseren.

Foto's: Charlotte Rea, sunny_liu, Daniel Jay Bertner, Pauline Goasmat en Trevor Lee

Het beperken van het bereik van kleuren toegestaan door de lens kan meer contrast toevoegen en het uiterlijk van een scène drastisch veranderen. Om je te helpen het perfecte filter te vinden, hebben we een verzameling testopnames gemaakt om de resultaten van het fotograferen met een verscheidenheid aan verschillende filters te demonstreren.

Filters (eerste tot laatste): Oranje, blauw, groen, rood en geel. Foto's: Axel Guelcher, Jimmy Cheng, sunny_liu en Marie Yako

Als de zon ondergaat, kan fotograferen in het donker een uitdaging worden, vooral zonder de hulp van een flitser of een snelle lens. Maak je geen zorgen - net als de schitterende stad die deze film inspireerde, slaapt Berlin Kino nooit. Dankzij zijn brede dynamische breedtegraad, kan Berlin Kino worden opgeschoven naar ISO 800, 1600 of 3200 met behoud van kritische scherpte en contrast. Stel eenvoudig je camera in op de gewenste ISO en schiet er op los. Raadpleeg onze sectie over ontwikkeling voor meer informatie over dit proces.

Foto's: Edvinas Valikonis, Marilena Vlachopoulou en Trevor Lee

Ontwikkelen

Een van de vele mooie aspecten van zwart-witfotografie is de eindeloze creatieve vrijheid die hoort bij ontwikkeling. Als je je film aan het lab wilt overhandigen, raden we aan deze bij ISO 400 (27 °C) te laten verwerken. Voor nog meer flexibiliteit en vrijheid om te experimenteren, dagen we je uit om het zelf thuis te ontwikkelen.

We hebben een lijst gemaakt van de ontwikkelaars waarvan we denken dat ze het beste zijn om je monochrome meesterwerken tot leven te brengen. Elk produceert een iets ander resultaat om je te helpen een foto te maken in jouw eigen unieke stijl. We raden je aan de instructies van de fabrikant te volgen voor voorbereiding en agitatie.

Kodak HC-110 is een van onze favoriete ontwikkelaars voor het ontwikkelen van monochrome films. Door zijn lage contrast, grote dynamische bereik en fijne korrel, is deze ontwikkelaar met name ideaal voor diegenen die hun foto's willen nabewerken of vergroten. Dit proces, dat details en een grote tonale breedte bewaart, creëert het analoge equivalent van een RAW-bestand, wat de hoogste mate van creatieve vrijheid mogelijk maakt.

Kodak HC-110: B distillatie (1+31) voor 8 minuten 7 seconden (20°C)

Als je prioriteit wilt geven aan scherpte of hoge optische getrouwheid, raden we aan Ilford Ilfosol-3 te gebruiken. Deze ontwikkelaar produceert fijne korrel en uitstekende scherpte, perfect voor het afdrukken en vergroten van applicaties, terwijl het ook zorgt voor een goed contrast en indrukwekkende schaduwdetails.

Ilford Ilfosol 3: 1+9 distillatie voor 8 minuteb 45 seconden (20°C)

Deze twee klassieke ontwikkelaars leveren een groot contrast en een uitstekende scherpte op. De Kodak D-76 en Compard 09 worden beschouwd als industriestandaard in krachtige en vloeibare ontwikkelaars en produceren indrukwekkende resultaten zonder dat nabewerking nodig is.

Kodak D-76: Stock distillatie voor 12 minuten (20°C)
Compard R 09 1+50 distillatie voor 17 minuten 30 seconden (20°C)

Met Berlin Kino film, is het niet nodig om in het donker te stoppen met fotograferen. Met zijn indrukwekkende toonbereik kun je deze film eenvoudig pushen tot ISO 800, 1600 of 3200, met behoud van details en een gebalanceerd toonbereik, terwijl je ook je afbeeldingen in prachtig analoge korrels snijdt. Deze elementen maken het de perfecte tool voor zelfs de meest uitdagende nachtscènes.

Vergeet niet het lab te vertellen hoeveel stops je hebt gepusht. Als je thuis aan het ontwikkelen bent, helpt deze eenvoudige gids je om het maximale uit je gepushte film te halen. We raden aan om Tetenal Balancing Developer te gebruiken, een algemeen verkrijgbare poederontwikkelaar die ontworpen is om een push-ontwikkeling mogelijk te maken zonder de korrel aanzienlijk te vergroten.

  • +1 Stop: 12 minuten 22°C
  • +2 Stops: 15 minuten 22°C
  • +3 Stops: 18 minuten 22°C
Tetenal Developer, Temperatuur 22° C, Normale stop
Tetenal Developer, Temperatuur 22° C, Pushed +1 stop voor 12 minuten
Tetenal Developer, Temperatuur 22° C, Pushed +2 stops voor 15 minutes
Tetenal Developer, Temperatuur 22° C, Pushed +3 stops voor 18 minutes

A Darkroom Delight

Berlin Kino film is an homage to the days of smoky darkrooms strung with wet prints glowing in the red light. With its impressive dynamic latitude (especially when developed with Kodak HC-110 or Xtol), it’s perfect for creating high-quality prints.

This panchromatic film retains all the information you need to print your monochromatic masterpieces. Choose from different filters to drastically change the look of your enlargement to create the perfect moody monochrome print. We made a few prints for ourselves and instantly fell in love – we hope that they inspire you to create your own! Check out our Magazine to learn more about setting up and using your darkroom.

**Donkere Kamer Delight*

Hoe zit het met de digitale donkere kamer? Hier gelden ook dezelfde regels! Wanneer correct ontwikkeld en gescand, produceert de Berlin Kino prachtige platte bestanden, vergelijkbaar als D-log of RAW-afbeeldingen. Dit betekent dat het beeld een veel dynamischer en toonbereik behoudt dan een traditioneel negatief met hoog contrast. Het behoudt prachtige details in zowel de hooglichten als schaduwen, waardoor je veel meer controle hebt over de belichting en andere toonaanpassingen in je bewerkingspakket.

Unedited: Left
Foto: kwokhalil

Simpel gezegd, deze fantastische film geniet van scènes met volledige details. Het is een leeg canvas dat wacht om je volgende meesterwerk te worden.


--

Geniet van ons Berlin Kino Cookbook! We kunnen niet wachten op je resultaten. Upload je prachtige 'greyscale' foto's op je Lomohome off deel ze op social media met #heylomography!

written by sameder on 2019-10-16 #gear #tutorials

Mentioned Product

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Lomography Berlin Kino 400 ISO

Capture life’s most elusive moments in everlasting monochrome charm with this rare black and white cine film.

More Interesting Articles