Sofía Sacomani: Analoge methoden in kunst

Fotograaf en kunstenaar Sofía Sacomani uit Londen is recent afgestudeerd aan Camberwell Collge of Arts. Haar werk plaatst filmfotografie, zeefdruk en andere analoge methoden naast haar kunst. We hebben met haar gesproken over haar werk en de redenen om voor deze processen te kiezen.

Hi Sofia, kun je wat over jezelf vertellen?

Ik ben een beeldend kunstenaar uit Argentinië, gevestigd in Londen. Ik verhuisde voor het eerst naar Europa in 2014 en sindsdien werd de camera mijn beste vriend. Ik kocht mijn eerste filmcamera op een rommelmarkt tijdens een zomer in Mallorca, het moest een cadeau zijn voor mijn kleine zusje en ik besloot het te gebruiken totdat ik haar weer kon zien. Ik heb nog steeds de camera, en ik heb mijn zus daarna ook talloze keren gezien. Ik gebruik filmfotografie als de eerste benadering om mijn kunstwerk te maken. Mijn werk is sterk procesgebaseerd en streeft ernaar het gemeenschappelijke begrip van perceptie aan te vechten door de combinatie van printprocessen. Ik ben geïnteresseerd in het begrijpen van het kijken en wat de rol is van het geheugen bij het zien van de wereld om ons heen.

Je werk belichaamt analoge methoden, je fotografeert met film en gebruikt ook zeefdruk in je werk. Wat trekt jou aan om deze methoden te gebruiken?

Ik denk dat filmfotografie me tot de realiteit aanzet. Er is veel spontaniteit en een miljoen factoren die van invloed zijn bij het nemen van een foto, die je niet kunt voorspellen, maar er moet ook een besef zijn dat ik denk dat we verliezen als we dingen vastleggen met digitale camera's of telefoons. Het drukproces fascineert me: voor mij is het alsof ik een moment in mijn hoofd tot leven breng en een stempel kan achterlaten die me de kracht geeft om ‘mijn moment’ te maken en andere mensen het op hun eigen manier te laten zien.

We hebben de neiging om fotografie van prentkunst te scheiden als twee verschillende praktijken, maar naar mijn mening kan de ene niet zonder de andere leven en door mijn oefening probeer ik de grenzen tussen hen te vervagen. Ik hou van de spontaniteit van analoge processen, er is altijd iets dat het eindresultaat kan veranderen en door deze traditionele praktijken te vermengen en uit te dagen, sluit ik het werk in met hun eigen fysieke geheugen: ze transformeren van beelden in het verleden naar objecten in de ruimte.

Met wat voor soort film fotografeer je en aan welke soorten geef je de voorkeur?

Op dit moment ben ik echt dol op pocketcamera's, ze worden ook wel spionagecamera's genoemd en ze gebruiken 110 film. Ze zijn superlicht waardoor ik gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen en me tegelijkertijd een spion in mijn eigen wereld kan voelen. Ik ben vrij klassiek qua kleur, omdat ik het beeld tijdens het afdrukken met processen zal transformeren, waardoor ik altijd schiet met Orca in zwart-wit of de Tiger in color. Ik vind deze leuk omdat ze samen met de film een aantal willekeurige tekens bevatten en ze zijn ook super korrelig! Ik hou ook van dubbele opnamen en dubbele belichting met 35mm. De Berlin Kino B&W film is mijn favoriet vanwege de tonen die het produceert.

Zou je zeggen dat er een element van serendipiteit in je werk zit? Denk je dat deze analoge methoden dat effect versterken?

Ja, ik denk dat je het juiste woord hebt gezien. Ik ben geïnteresseerd in wat er verloren is gegaan tijdens het overbrengen van een afbeelding en wat daaruit voortvloeit. Laat me zeggen dat er niet altijd gelukkige ongelukjes zijn; het werken met experimentele technieken is niet eenvoudig en je moet heel constant zijn en vertrouwen hebben in je werk of het lot kan je tot een miljoen mogelijke uitkomsten leiden. Ik denk dat deze analoge methoden dit gevoel van serendipiteit versterken en tegelijkertijd het werk met een gevoel van nostalgie inbedden.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

Ik ben net afgestudeerd aan Camberwell College of Arts met een MA in Visual Arts Printmaking en ik ben nu op zoek naar een nieuwe studioruimte waar ik zowel darkroom- als zeefdrukfaciliteiten kan hebben. Ik heb twee komende tentoonstellingen, ik zal op Woolwich Contemporary Print Fair zijn van 7 tot 12 november en op Clifford Chance Printmaking Exhibition van half november tot eind december. Ik werk ook aan een duo-tentoonstelling voor oktober, waar ik wat nieuw experimenteel werk zal tonen samen met een andere kunstenaar met een zeer sculpturale benadering van het maken van afbeeldingen. Qua praktijk heb ik onlangs geëxperimenteerd met scanners en inkjetprinters en na veel vallen en opstaan, begin ik een aantal interessante resultaten te krijgen over staal en aluminium. Ik ben erg blij om te zien hoe al mijn nieuwe experimenten tot leven komen!

Voor meer van Sofía's fotografie en analoge proces bezoek je haar website of Instagram page.

2019-10-11 #people

More Interesting Articles