Fris en gekleurd: diptieken met Neja en Nnlynn

Naarmate de jaren verstrijken, blijft de Lomography Community streven en gaat tegen de stroom in. In een wereld die voornamelijk wordt beheerd door internet en digitale cultuur, hebben we een veilige ruimte geboden voor diegenen die op zoek zijn naar het comfort van film. Via onze hub ontstaan verschillende getalenteerde en geweldige artiesten. Volbracht experimentalist en oud-lomograaf Julija Svetlova a.k.a. neja heeft een van de meest visueel bevredigende galerijen van analoge opnamen in veelzijdige stijlen. Ondertussen drukt jongbloed Yu En Lin (Lynn), a.k.a. nnlynn, al een eigen stempel op de community. Leer hoe Julija en Lynn de wereld door kleur zien.

Credits: neja en nnlynn

Chromatic Crave

Lynn is een recente toevoeging aan de Lomography-familie, maar fotografeert sinds 2015. De favoriete metgezellen van de in Taipei gevestigde fotograaf voor haar analoge reis zijn de Lomo'Instant en de LC-A. Ze heeft een voorliefde voor een zorgeloze, opzettelijk "imperfect", bijzonder openhartige maar natuurlijke beeldtaal. Als zodanig zijn haar eigen technieken net zo eigenzinnig en excentriek:

"I usually look for an awkward composition and some deform object in the environment because I think conflict can make more lasting impressions. Knowing the balance of colors is also very important to me."

Velen van jullie kennen Julija, een van onze meest gevierde vrouwelijke Lomografen. Julija is een wereldreiziger en een voorstander van filmfotografie en heeft consequent de grenzen verlegd van wat mogelijk is met film. Haar foto's zijn als de kleurverschuivende luchten.

"When I shoot in color, I don't think, just shoot, lol. I'm very 'Lomography'. I can be attracted by the usual color, pink wall, for example, or a colorful umbrella, but it can also be just the entire scene. I tend to focus more when I use black and white film because I have to mentally justify deducting the color from life."

Ze gelooft dat hoewel zwart-wit tijdloos is, kleurenfoto's de sporen van tijd in zich hebben - zoals te zien in vervaagde dia's, levendige autochromen en dergelijke. "Ik herinner me de tijd dat de originele Agfa Vista-film nog bestond en mensen klaagden dat de resultaten "te kleurrijk" waren. Hoe graag ik dat had willen hebben!"

Credits:nnlynn

Explosive Exposures

Er zijn veel manieren om kleurenfotografie extra spannend te maken. Lynn en Julija delen beide hun liefde voor meerdere en dubbele belichtingen. Voor Lynn komt dit omdat het de mogelijkheid van meer kleuren vergroot. Julija houdt van dubbele belichtingen en vindt een lichtlek af en toe niet erg, en is ook een grote fan van cross-process. De kunst van meervoudige belichtingstechniek door middel van kleur is springlevend.

Credits: neja

Analogue Plans and Challenges

Dus, wat is de volgende stap voor Julija? We weten hoe druk en productief ze is. Ze is van plan foto's te publiceren van haar recente roadtrip naar Ierland via Blurb.

"I am currently on a road trip around Ireland, I brought 5 film cameras with me. I promised myself to make a photo book after every trip I make but I am not there yet. I also need to re-scan and archive all the photos I took during the 12 years that I lived in London so they can become a part of the Bishopsgate Institute Archives Library."

Lynn moet echter een vrij moeilijke, zelfopgelegde uitdaging aangaan: "Mijn volgende uitdaging is niet om kleurenfoto's te maken. Probeer iets nieuws."

Credits: neja and nnlynn

Herken jij jezelf in Julija en Lynn als het gaat om het verbranden van filmrollen en fotograferen in kleur? Laat het ons weten in de comments!

2019-10-07 #people

More Interesting Articles