LomoAmigo Jurre en de La Sardina in Jordanië

Fotograaf Jurre Rompa ging naar Jordanië voor een leuke klus: foto's maken tijdens een filmopname. Een goed moment om hem onze La Sardina uit te laten testen! Hoe vond hij het om te schieten op film?

Naam: Jurre Rompa
Camera: La Sardina. De camera die ik normaal gesproken gebruik voor verschillende klussen is de Canon 5D mark III. En sinds kort ook de Agfamatic 2008!
Website: www.jurrerompa.nl

Zou je de Lomography community iets over jezelf willen vertellen?
Jazeker, ik ben opgegroeid in Amsterdam en na mijn middelbare school heb ik een media opleiding gedaan omdat ik niet nog niet helemaal wist wat ik wilde. Daar ben ik begonnen met het maken van korte filmpjes en leerde ik omgaan met verschillende camera's.
Een aantal jaar later, toen ik bij een filmdistributie bedrijf in Amsterdam werkte, raakte ik steeds meer geïnteresseerd in fotografie. Ik had af en toe een kleine opdracht voor vrienden en de camera die ik voor het filmen had gekocht bleek ook heel geschikt om mee te fotograferen. Nadat ik bij mijn vader op de Universiteit van Amsterdam een cursus fotografie had gevolgd raakte fotografie in een stroomversnelling. Ik leerde steeds meer over fotografie en begon eindelijk te snappen hoe de camera werkte.

Inmiddels twee jaar geleden ging mijn vriendin voor een onderzoek een halfjaar lang naar het eiland Zanzibar, een eiland voor de kust van Tanzania. Ik besloot mee te gaan en zegde mijn baan op om mij volledig op fotografie te storten. Mijn doel was om na een halfjaar terug te komen met een fotoserie en dat lukte! Ik maakte een serie over imkers in de Jungle van Zanzibar en Pemba en die werd erg goed opgepikt. En als bekroning op het werk dat ik op Zanzibar maakte stond ik dit jaar in het GUP Magazine als een van de 100 fotografie talenten van Nederland.

Je bent veel met fotografie bezig. Waar word je nog meer gelukkig van?
Van heel veel eigenlijk. Misschien te veel om op te noemen.. Maar films kijken is daar zeker een van!

Hoe vond je het om te fotograferen met de La Sardina? Had je een concept?
Heel erg leuk en een beetje vreemd tegelijkertijd. Ik ben gewend om direct resultaat te zien na het maken van een foto en dat moet je helemaal loslaten. In het begin maakte ik nog wel eens eerst een foto met mijn digitale camera om te kijken hoe het werd, maar daar stapte ik al snel vanaf. De La Sardina is lekker compact en kon ik dus gemakkelijk overal mee naartoe nemen zonder met verschillende grote lenzen rond te lopen. Ik had niet echt een concept maar ben gewoon begonnen. Als ik een mooi beeld zag maakte ik het zonder er te veel over na te denken. Dat is eigenlijk het leukste aan de La Sardina, je kunt zonder ergens over na te denken fotograferen. Je ziet pas veel later of het ook daadwerkelijk gelukt is.

Kun je de La Sardina in 5 woorden beschrijven?
Compact, eenvoudig, licht, past in elke jaszak, leuk! (8 woorden dan)

Wat vind je het leukste aan analoge fotografie?
Het gevoel dat je hebt bij het maken van foto's is heel anders dan bij digitale fotografie. Ik fotografeer eigenlijk nooit analoog maar ga dat in de toekomst zeker vaker doen. Het gehele proces spreekt mij aan. Je houd denk ik altijd de spanning of de foto's die je hebt gemaakt wel helemaal gelukt zijn, dat vind ik misschien nog wel het leukst aan analoge fotografie! Dat is natuurlijk vooral leuk als je voor de lol analoge foto's maakt, maar kan mij voorstellen dat als je een commerciële klus hebt en dit analoog schiet het misschien nog wel wat spannender kan zijn.

Wat is je favoriete foto en waarom?​​​​ Wat is het verhaal achter deze foto?
Oeh lastig, heb er wel een paar favorieten tussen zitten. Zoals de man die met een paraplu tegen de zon op een stoel zit is top, maar een van mijn favorieten is denk ik de rode wapperende vlag uit het raam. Er zit veel beweging in en je ziet het landschap erachter goed.
Ik was in Jordanië om foto's te maken tijdens een filmopname en op een van de dagen werd er gedraaid op de snelweg. Omdat niet alle auto's in één keer achter de auto waar de acteurs in zaten mochten rijden werd met een rode en groene vlag aangegeven wanneer ze mochten gaan rijden. Bij een groene vlag mocht er een auto doorrijden en bij een rode moesten ze wachten.

Wat zou je de volgende keer met de La Sardina willen fotograferen?
Eigenlijk precies hetzelfde, maar dan weer op een andere locatie! Voor mij is dit de perfecte camera om snapshots mee te maken.
Misschien dat ik dan wel probeer wat meer portretten te maken.

Kunnen we je ergens volgen?
Ja dat kan zeker op mijn Insta ;)

written by anna-lomo on 2019-09-27 #lomoamigo

More Interesting Articles