Elke minuut telt — een interview met Justino Blake

Justino Blake belichaamt de eerste gouden regel van Lomography “Neem je camera overal mee naar toe.” We zijn gewoon blij dat hij het ter harte neemt om zijn camera mee te nemen, want zijn foto's zijn enkele van de mooiste die we ooit hebben gezien. Al zijn avonturen zijn vastgelegd in 35mm en 120 vignetten en ze kunnen het vuur van avontuur en reislust in elke reiziger voeden.

Wat meer inspirerend is aan Justino is dat hij alles doet uit liefde. Niet voor de roem, het geld of de erkenning. Hij is een van die types die schoonheid vindt op het moment dat hij binnen is, zelfs als hij gevangen zit in een onweersbui met alleen een lekkende tent als zijn schuilplaats. In dit interview toont hij ons een pagina uit zijn visuele dagboek.

© Justino Blake, All rights reserved

Hi, Justino! Welkom bij het Magazine. Wat doe je en hoe ben je je fotografische carrière begonnen?

Bedankt, blij hier te zijn! Ik heb allerlei klussen gedaan om mijn reizen te ondersteunen, maar de laatste klus waar ik echt dol op was, was werken als gids voor de Camino de Santiago, een eeuwenoude bedevaart die zijn vele routes door Europa spint naar de mooie stad Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje.

En ik maak gewoon foto's voor de lol eigenlijk. Ik zou het geen carrière noemen, maar je zou kunnen zeggen dat ik begon toen mijn grootvader me een camera gaf en ik foto's met hem begon te maken. Zijn passie heeft me echt op gang gebracht.

© Justino Blake, All rights reserved

Hoe zou je fotografie definiëren? Wat is je favoriete ding eraan?

Ik zou zeggen dat mijn favoriete ding van fotografie de kracht is van emotie die een foto kan inspireren. Ik kom graag terug naar foto's van jaren geleden, om te onthouden hoe we ons voelden, de avonturen die we ondernamen, de mensen van wie we hielden en de mensen die we ooit waren. Deze mengeling van nostalgie en reislust en liefde en verwondering is behoorlijk krachtig. Het is als een mondvol bourbon die helemaal naar beneden brandt, of als de knetterende statische elektriciteit van een trui heet uit de droger komt terwijl je de zachte stof over en om je heen trekt, en je geïsoleerd bent van de kou.

Waarom zou je fotografie als je creatieve uitlaatklep kiezen?

Ik denk dat ik hoe dan ook foto's zou maken, omdat ik alle mooie momenten wil onthouden die ik gelukkig genoeg heb om te ervaren, maar waarom zou ik er geen plezier mee hebben, snap je?

Waarom blijf je tegenwoordig bij fotografie op ilm?

Het proces voelt zoveel wezenlijker en lonender. Met een digitale camera kun je zoveel foto's maken als je wilt en omdat je weet dat je er later naar kunt terugkeren om de "beste" foto's te kiezen, blijf je gewoon fotograferen. En omdat je altijd fotografeert, heb je nooit tijd om het moment te waarderen. Terwijl je bij film beperkt bent tot het aantal foto's op een rol. En film is niet goedkoop - verre van dat. Bovendien kun je alleen zoveel in je rugzak meenemen als je bijvoorbeeld een berg topt, wat betekent dat elke afbeelding oneindig veel waardevoller is. Dus je moet je tijd nemen en aanwezig zijn, je moet opletten en ik denk dat je op deze manier meer uit de ervaring haalt.

Welke invloed heeft fotograferen met film op je werk?

Naast het feit dat alles er op film minstens vijf, nee, zeven miljard keer beter uitziet, ben ik ook dol op de experimenteerruimte die film biedt. Je kunt gehavende oude camera's gebruiken die gekke lichtlekken binnenlaten, film in zeewater laten weken, film gebruiken die decennia eerder is verstreken en cross-processen - experimenten zoals deze betekenen dat je nooit 100% zeker weet hoe het eindresultaat eruit zal zien. Soms is het resultaat absoluut ongelooflijk. Soms is het resultaat absolute shit. (Hahaha) Er zijn altijd onvolkomenheden en ik vind dit leuk, het voelt een beetje meer trouw aan het leven.

© Justino Blake, All rights reserved

Je reisopnames zijn fascinerend. Wat was je favoriete locatie?

Spanje.

We houden ervan hoe je je foto's kiest. Je compositie zorgt ervoor dat het uitzicht er echt uitspringt. Hoe weet je of het het juiste moment is om de sluiter te raken?

Ik zou niet kunnen zeggen, het is gewoon intuïtie en geluk eigenlijk. Ik probeer mooie plekken rond zonsopgang of zonsondergang te bereiken, wat meestal tot een aantal bizarre resultaten leidt.

Wat vind je belangrijker - talent of vaardigheid?

Ik weet het niet, ik denk ook niet dat dit heel belangrijk is. Ik zou zeggen dat het belangrijkste is dat je geniet van wat je doet.

© Justino Blake, All rights reserved

Aankomende reizen of projecten op de planning?

Ik ben momenteel Australië aan het verkennen en werk onderweg hier en daar om benzine in de tank te houden - in de hoop om tegen september naar Tasmanië te gaan.

Hoe ziet een perfecte dag eruit voor Justino Blake?

Het wordt niet veel beter dan een dag op het strand met vrienden - zonneschijn en blauwe luchten, goede golven op een rustige break, bbq en brouwerijen bij zonsondergang, verhalen vertellen en jammen rond een vreugdevuur, genieten van misschien een drankje te veel en gillen als een stel gekken terwijl we naakt in de maanverlichte zee sprinten en dan eindelijk in een slaapzak kruipen met een mooie dame om elkaar warm te houden, iets in die richting.

Wat is ten slotte je advies aan aspirant-fotografen?

Have fun!


We willen Justino bedanken voor het delen van zijn foto's in het Magazine. Bezoek zijn website and en volg hem op Instagram voor meer!

written by cheeo on 2019-09-24 #culture #people #places

More Interesting Articles